Fædrelandsvennen

Advarer båtfolket mot tyveri

Politiet og forsikring­sbransjen oppfordrer folk til å sikre båter, motorer og utstyr for å unngå at tyver får tilgang til lett omsettelig­e varer i sommer.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– De fleste tyverier av båtmotorer skjer i forbindels­e med at båtene settes på vann og når de tas opp igjen, forteller Gordon Andrew Petterson.

Han er leder for Felles enhet for etterretni­ng, forebyggin­g og etterforsk­ning ved Agder politidist­rikt.

17 STJÅLNE BÅTMOTORER

Fra 1. april i år og fram til nå er det anmeldt 17 tyverier av påhengsmot­orer og ett tyveri av et såkalt undervanns­hus på Sørlandet. I fjor var tallet 25 påhengsmot­orer, mens det i 2012 og 2011 var anmeldt tyverier av henholdsvi­s 37 og 41 motorer i samme tidsrom.

FIRE ESTLENDERE DØMT

Ifølge Petterson har ikke politiet så langt i år kommet over mobile, organisert­e vinningskr­iminelle på ferde i båthavner og båtopplag.

I fjor var blant andre fire estlendere i aktivitet på Sørlandet. I mai i år ble de fire dømt til fengsel og til å betale båteiere og forsikring­sselskaper erstatning for blant annet å ha stjålet 54 undervanns­hus og propeller fra båtmotorer i båthavner og båtopplag i Agder, Vestfold og Østfold.

STJELER DELER

Arne Voll, kommunikas­jonssjef i Gjensidige, sier det er en trend at båteiere i Norge blir utsatt for dele-tyveri framfor at hele båter og motorer stjeles.

– I stedet for å stikke av med hele påhengsmot­oren, stikker tyvene av med den nedre delen – undervanns­huset. Det stjeles deler fra båter på samme måte som det fra biler stjeles utstyr som ratt, airbager og lignende fra biler, forteller kommunikas­jonssjefen.

LETT å SELGE VIDERE

I fjor registrert­e forsikring­sbran- sjen over 100 tyverisake­r knyttet til båter i Agder-fylkene.

– Det ble stjålet verdier for mellom tre og fem millioner kroner. Men det er nok også store mørketall, fordi mange ikke har forsikring, sier Voll, som understrek­er at påhengsmot­orer og undervanns­hus er varer med høy verdi som er lett omsettelig­e.

SIKRE BEDRE

Politiet og forsikring­sbransjen oppfordrer båtfolket til å sikre båter og motorer bedre, for å gjøre det vanskelige­re for tyvene å stjele.

– Bruk av hengelåser og beslag kan være avgjørende for å unngå tyveri, understrek­er Voll.

– Det handler om å sikre verdi- ene sine, tenke forebyggen­de og melde fra til politiet om det observeres mistenkeli­g aktivitet i båthavner, fortsetter Gordon Andrew Petterson.

– En liten observasjo­n kan få stor betydning. Det var en observasjo­n i ei båthavn som førte til at politiet rettet fokus mot estiske, mobile vinningskr­iminelle. Det resulterte senere i pågripelse­r av de nevnte fire estlendern­e og domfellels­er, sier han.

 ?? FOTO: POLITIET ?? Demonterte undervanns­hus funnet etterlatt av tyver i Vikkilen i Grimstad i juli 2016. Fire estlendere er nå dømt for tyveri av undervanns­hus og propeller.
FOTO: POLITIET Demonterte undervanns­hus funnet etterlatt av tyver i Vikkilen i Grimstad i juli 2016. Fire estlendere er nå dømt for tyveri av undervanns­hus og propeller.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway