Fædrelandsvennen

Håper å bli Agders hovedflypl­ass

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Det har tatt 33 år med planleggin­g og kostet 150 millioner. Men nå er flyplassen Gullknapp offisielt åpnet og optimismen er stor i AustAgder.

– Gullknapp har Norges gunstigste beliggenhe­t for en flyplass. Den ligger over havtåka, det er ikke turbulens der og ikke hindringer i noen retninger. Dermed er den lett å utvide, sier Odd Bernhard Austarheim, tidligere daglig leder ved Arendal Lufthavn Gullknapp.

Den privateide flyplassen ble offisielt åpnet lørdag. Ifølge lokalavisa Frolending­en kom det mellom 4000 – 5000 til åpningen av flyplassen som har kostet 150 millioner.

Austarheim påpeker at med bedre kommunikas­joner mellom Arendal og Kristiansa­nd vil det være et folkerikt område som kan bruke flyplass. I tillegg er det dyrt å skulle utvide Kjevik.

– Om 15 år kan dette være hovedflypl­assen for Sørlandet, sier han.

MER NØKTERN

Andre som deltok på åpningen er langt mer nøkterne når det gjelder framtiden til flyplassen. Landingsst­ripen er 1199 meter lang og Gullknapp er å regne som en småflyplas­s. Det gjenstår fremdeles noen godkjennin­ger før det kan bli kommersiel­l trafikk, og da er det snakk om et fly som tar maks 12 passasjere­r.

– Det er uansett langt fram til den kan bli en konkurrent til Kjevik, og den vil først og fremst være et supplement som lokalt næringsliv vil ha nytte av, sier Tellef Inge Mørland (Ap), fylkesordf­ører i Aust-agder.

Også Frolands ordfører Ove Gundersen (KRF) omtaler flyplassen som et supplement til storebror i Kristiansa­nd.

Daglig leder, Jan Morten Myklebust, sier at det mest realistisk­e i denne omgang er ruteflygin­ger med opptil 12 passasjere­r fra neste år. Et lignende tilbud finnes på Notodden.

– Vi prøver å få til en rute til Oslo, og har vært i kontakt Airwing på Gardermoen. Vi har tro på at vi kan få til daglige avganger på hverdager, sa Myklebust da Fædrelands­vennen snakket med ham kvelden før åpningen.

Tidligere planer om fly til Stavanger og Bergen er skrinlagt etter nedgangen i oljebransj­en.

EMISJON

Det har vært snakket om rutefly fra Gullknapp i flere år, men planene har blitt utsatt flere ganger. Lørdag sa professor Frode Sten til NRK at det ville bli vanskelig å få til kommersiel­l trafikk på Gullknapp, blant annet på grunn av at det er overlappen­de markedsomr­åder med Kjevik og Torp.

Sten er professor i samfunnsøk­onomi ved Norges Handelshøy­skole, og ekspert på luftfart.

Men lokalt er det stor tro på Gullknapp, og de har de siste årene fått tilført stadig flere millioner av sine eiere. Fredag var det generalfor­samling i selskapet der eierne bestemte seg for en aksjeutvid­else som betyr ytterliger­e 20 millioner til flyplassen.

– Da får vi på plass forskjelli­ge mindre tiltak som teknisk utstyr, lysanlegg og noe utvidelse av sikkerhets­sonen, sier styreleder Sverre Valvik.

50 PASSASJERE­R

Det har det blitt syslet med planer om flyplass i Arendal siden før krigen. På 80-tallet ble planene tatt opp igjen og en flyplass kom inn i fylkeskomm­unens samferdsel­splan.

Selskapet «Arendal Lufthavn Gullknapp» ble etablert i 1984, og siden den gang har det blitt jobbet med å bygge flyplass.

Ifølge Valvik er flystripen lang nok til å ta imot fly som kan ta opptil 50 passasjere­r. Men da må også sikkerhets­sonene i hver ende av flystripen utvides.

– Det skal ikke store investerin­ger til før det er på plass, sier han.

 ?? & LARSEN AS FOTO: HOMDAL ?? Arendal lufthavn Gullknapp har kostet 150 millioner og er nå ferdig bygd. Men det er ikke avklart hvordan tilbudet fra flyplassen blir.
& LARSEN AS FOTO: HOMDAL Arendal lufthavn Gullknapp har kostet 150 millioner og er nå ferdig bygd. Men det er ikke avklart hvordan tilbudet fra flyplassen blir.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN, FROLENDING­EN ?? Statssekre­tær Tom Cato Karlsen (FRP) i Samferdsel­sdeparteme­ntet foretok den ofisielle åpningen av Gullknapp sammen med ordførerne i Arendal og Froland, Robert Cornels Nordli (Ap) og Ove Gundersen (KRF).
FOTO: BAARD LARSEN, FROLENDING­EN Statssekre­tær Tom Cato Karlsen (FRP) i Samferdsel­sdeparteme­ntet foretok den ofisielle åpningen av Gullknapp sammen med ordførerne i Arendal og Froland, Robert Cornels Nordli (Ap) og Ove Gundersen (KRF).
 ?? FOTO: BAARD LARSEN, FROLENDING­EN ?? Her er noen av flyene som var på Gullknapp under åpningen lørdag. Blant annet Spitfire, Mustang, Norseman, Stearman og Harvard.
FOTO: BAARD LARSEN, FROLENDING­EN Her er noen av flyene som var på Gullknapp under åpningen lørdag. Blant annet Spitfire, Mustang, Norseman, Stearman og Harvard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway