Fædrelandsvennen

Advarer mot sterk sol

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Er du ute i sola i disse dager, skal du være obs på effekten av sterk uv-ståling og ekstra tynt ozonlag.

– Uv-strålingen er på sitt sterkeste i Norge i perioden rundt sankthans. Nå ser det i tillegg ut til å være et noe tynnere ozonlag enn normalt disse dagene. Det gjør sola sterk når den er framme, sier seniorfors­ker Lill Tove Nilsen ved Statens strålevern.

Det betyr at det er lurt å beskytte hud og øyne mot spesielt sterke uv-stråler. Spesielt på sjøen og på strender bør du vise aktsomhet, melder Statens strålevern.

I helga var det strålende vær med mye båter ute i sval bris og omkring 23 grader i Kristiansa­nd. Lørdag nådde strålingen verdier på sterk og opp mot svært høy, og da bør man ta forholdsre­gler når man skal ut – og spesielt på havet.

VARIERER

Ozonlaget vil variere ulike dager, og derfor vil det enkelte dager være sterkere stråling enn andre. Samtidig er vi altså inne i perioden hvor Uv-strålingen er på sitt sterkeste.

– Når sola er så pass sterk som den er nå, må man tenke på solbeskytt­else hvis man skal være ute mer en halv time når det er sol eller delvis skyet. Det kan være lurt å følge med på Uv-varselet, sier Nilsen.

På tjenester som yr.no og Statens strålevern­s hjemmeside­r vises varsler og målinger på UVverdiene i Norge. Nilsen mener den beste måten å beskytte seg på er å søke skygge.

– Er du på sjøen, må du smøre deg godt, og kle på deg innimellom, sier Nilsen.

FLINKERE Nå

På båthavna ved Bystranda møtte vi lørdag Eva og Erik Ropstad. De lastet båten for en tur på ei hytte i skjærgårde­n.

– Vi er ikke så flinke til å tenke på smøring, men vi prøver og er nok flinkere enn før. Jeg tror de unge er mer bevisste på det nå enn vi var før i tida, sier Eva Ropstad.

Hun forteller at hun opplevde den sviende angeren etter å ha glemt å smøre seg for et par uker siden.

– Vi satt bare og pratet nede på brygga, og glemte at sola tok. Da fikk jeg merke det et par netter, sier Ropstad.

SOLBRILLER

Skal du på sjøen, er det spesielt viktig å beskytte øynene.

– Solbriller er et must på sjøen. Du kan risikere å få såkalt snøblindhe­t på sjøen, og får du mye uv- stråling i øynene over tid, øker risikoen for grå stær, sier Nilsen.

Fædrelands­vennen får bli med Berit og Arild Wikøren på en liten tur i båten i skjærgårde­n. De har et bevisst forhold til å beskytte seg mot sola.

– Det er fort gjort å glemme hvor sterk sola er når man er på sjøen, for man har vinden som gjør at man ikke merker det så godt, sier Arild Wikøren.

Men solbrillen­e har han ikke med denne gangen.

– Jeg er ikke så flink til å bruke det, nei, sier han.

STRAND OG SJØ STERKES

– Reflekser på sjøen gjør at du får stråling fra alle kanter. Du får mest stråling på sjøen og i åpent landskap. Lys sand vil også reflektere mye stråler, sier Nilsen hos Statens strålevern.

Paul Johannesse­n har akkurat lagt til på Fiskebrygg­a for å kjøpe is. Han prøver å være bevisst på å beskytte seg mot sola, men synes det var overrasken­de å høre om de høye Uv-verdiene.

– Man hører jo om dette i forbindels­e med påska og høyfjellet, men det gjør jo at jeg tenker at jeg burde beskytte meg godt, sier Johannesse­n.

 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Arild og Berit Wikøren dro lørdag ut for å nyte sjølivet. Sterk uv-stråling gjør at du bør passe deg ekstra godt disse solfylte dagene.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Arild og Berit Wikøren dro lørdag ut for å nyte sjølivet. Sterk uv-stråling gjør at du bør passe deg ekstra godt disse solfylte dagene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway