Fædrelandsvennen

Hun betalte én million for ny utescene

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

I 2009 knelte den nye scenen på Tobias Jorde på Birkeland to dager før den skulle innvies. Nå har Kristine Foss og familien bygd ny.

– Det er så godt å kunne gi en slik gave til bygda. Dette er ei bygd full av kulturelle krefter som kan trenge en slik scene, sier den spreke 84-åringen.

Nå har hun og familien spandert to millioner kroner på en bunnsolid scene som skal tåle vær og vind i massevis.

Fredag kveld ble scenen åpnet i et fantastisk sommervær. Rundt 500 bygdefolk var kommet for å se på lokal underholdn­ing. Og dessuten at Foss og hennes to barn, Tone og Øystein, klippet snor.

Opprinneli­g ble sceneområd­et og tusenårsst­edet på Tobias Jorde på Birkeland åpnet i august 2009. Den 300 kvadratmet­er store seilduken over scenen ble heiste fast i master rundt murplattin­gen, og var et storslått syn midt på jordet midt i sentrum av Birkeland.

Men problemene begynte allerede to dager før den storslåtte åpningsfes­ten, da to av mastene ga etter.

– Vi brukte vel seilduken i seks-sju år ved å ta den opp og ned, men stengene knakk, og den ramlet ned noen ganger. Opprinneli­g var tanken at duken skulle henge oppe fra mai til september, men den funket jo ikke som det var sagt at den skulle gjøre, sier Wenche Flaa Eieland, kulturlede­r i Birkenes kommune.

Den siste tiden ble scenen kun brukt uten tak, noe som har ført til at mange arrangemen­ter har blitt flyttet innendørs i siste liten når værgudene har slått seg vrange.

– Det var jo ikke så tett heller da vi hadde duken som tak. Når det skulle være arrangemen­ter, og det ble regn, var det vanskelig å rigge opp instrument­er – mange tåler jo ikke regn, mimrer kulturlede­ren.

– EN EKTE ILDSJEL

Under et møte i kommunesty­ret på tampen av 2015 ble Eieland tatt til side av Kristine Foss. Sammen med familien startet Foss det som har blitt en hjørnestei­nsbedrift i Birkenes – Foss Bad – i 1968, og har siden latt barna ta over driften av bade- romsfabrik­ken. Foss ville gjerne få spandere en sjenerøs gave til kommunen. Eieland husker samtalen godt:

– Hun sa: «Du, Wenche, det taket der på Tobias Jorde. Det funker jo ikke. Jeg har lyst til å gi en million kroner slik at det kan bli solid», forteller Eieland.

Der og da tok Eieland til tårene, for Birkenes var langt unna å ha penger til overs for å finansiere et nytt tak. Hun beskriver Kristine Foss som en ekte ildsjel i bygda.

– Hun pleier jo ikke å dele ut en million i hytt og vær, men hun ville gjerne dele noe av det hun har med andre i bygda. Hun har vært en ildsjel helt siden hun kom hit, og har vært aktiv både i politikk og frivillig arbeid, skryter Eieland.

FOSS INVEST SUPPLERTE

Ei uke etter kom barna til Foss med en ny gladnyhet. Gjennom selskapet Foss Invest ville også de spytte inn en million.

– Uten dem hadde det vel fortsatt vært en scene her uten tak. Nå sier alle som er her at scenen virkelig er en juvel. I Sydney har de en kjempefin opera, men her har vi denne scenen. I New York har de Central park, men her har vi dette flotte grøntareal­et i Tobias Jorde, sier Eieland.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kristine Foss og hennes familie har spandert to millioner kroner på den nye utescenen på Birkeland. Fredag kveld ble den flotte scenen avduket.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kristine Foss og hennes familie har spandert to millioner kroner på den nye utescenen på Birkeland. Fredag kveld ble den flotte scenen avduket.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kristine Fossklippe­t snor og hennes to barn Øystein Foss og Tone Foss By holdt den under åpningen av Tobias Scene på Birkeland fredag kveld.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kristine Fossklippe­t snor og hennes to barn Øystein Foss og Tone Foss By holdt den under åpningen av Tobias Scene på Birkeland fredag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway