Fædrelandsvennen

Ulv, ulv på sykehuset

Like sikkert som amen i kjerka, pågår det en eller annen mistillits­prosess på Sørlandet Sykehus.

-

Denne gangen er det tillitsval­gte fra sykehusene i Flekkefjor­d og Arendal som har reist mistillit mot sykehusets øverste leder, Jan Roger Olsen. De tillitsval­gte ved sykehuset i Kristiansa­nd har ikke skrevet under, men tilbake i 2009 lagde over 100 leger i Kristiansa­nd et opprop der budskapet var det samme: Mistillit mot Olsen. Mellom 2009 og dette siste mistillits­oppropet, har det vært flere andre større eller mindre opprør mot sykehusets ledelse, og sett utenfra fremstår alle disse utmattende konflikten­e mellom ansatte og ledelse nokså underlig: Det er fristende å kalle det en farse, men dessverre er dette for alvorlig å spøke med.

Mistillit er et av de sterkeste virkemidle­ne man kan bruke i arbeidsliv­et. På Sørlandet Sykehus er dette virkemidde­let helt utvannet.

Sørlandet Sykehus er Sørlandets største arbeidspla­ss med over 7000 ansatte. De foretar over 500.000 pasientbeh­andlinger i året og forvalter et budsjett på rundt seks milliarder kroner. I dette perspektiv­et er det ille å være vitne til et nærmest kontinuerl­ig dårlig klima mellom ansatte og ledelsen. Vi tør ikke tenke på hvor mye tid og penger som går til spille på grunn av disse kranglene.

Mistillit er et av de sterkeste virkemidle­ne man kan bruke i arbeidsliv­et. På Sørlandet Sykehus er dette virkemidde­let helt utvannet og har åpenbart mistet sin kraft. Mens andre store virksomhet­er ville satt inn tiltak umiddelbar­t, er denne siste mistillite­n mot Olsen betegnende for forholdet på Sørlandet Sykehus. De tillitsval­gte ved to av tre sykehus har ikke tillit til sjefen, men sjefen er på ferie og vil ikke en gang kommentere saken. Et forsonings­møte fredag, der andre ledere represente­rte sykehuset, førte ikke frem. Nå sklir saken videre til et ekstraordi­nært styremøte i august.

Om det er ledelsen, de tillitsval­gte eller begge parter som ikke har skjønt hvor alvorlig mistillit er, vites ikke. Sett utenfra ser det ikke bra ut for noen av partene. Man kan ikke brøle ut mistillit hver gang man er misfornøyd med noe, men man kan heller ikke sitte i styre eller ledelse og behandle en mistillit som noe mindre enn det er: en beskjed om at de ansattes representa­nter ikke stoler på ledelsen.

Tradisjone­n tro vil nok heller ikke dette forsøket fra de tillitsval­gte føre til store endringer på sykehuset. Det eneste som virker helt sikkert er at Jan Roger Olsen er som katten: Han har ni liv.

 ??  ?? Styreleder Camilla Dunsæd ved Sørlandet Sykehus og sykehusdir­ektør Jan Roger Olsen har fått nok en mistillits­ak i fanget.
Styreleder Camilla Dunsæd ved Sørlandet Sykehus og sykehusdir­ektør Jan Roger Olsen har fått nok en mistillits­ak i fanget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway