Fædrelandsvennen

52 ungdommer har rømt

52 unge gutter har rømt fra mottak i region sør siden i fjor vinter. Noen er gategutter i europeiske byer.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Spesialist­er på psykiske traumer synes det er tragisk at håpefulle ungdommer nå er blitt gategutter i europeiske storbyer.

De to seniorrådg­iverne i RVTS Sør (Regionalt Resurssent­er om vold, traumatisk stress og selvmordsf­orebygging), Torun Fladstad og Gunnar Eide, møtte 27 gutter fulle av håp i Lillesand sist vinter og vår.

– De hadde masse håp og drømmer for framtiden. De 27 afghanske guttene som kom til asylmottak­et for enslige mindreårig­e i Lillesand høsten 2015, beskrev opplevelse­n av å ha fått en ny familie i mottaket. Guttene snakket om betydninge­ne av gode vennskap og omtalte hverandre som brødre, og noen av de ansatte i mottaket ble beskrevet litt som en mamma eller pappa, sier Fladstad.

FRAMTIDEN Så LYS UT

Nå er gruppen spredt mange steder. Noen av dem har flyktet vide- re til Frankrike.

RVTS Sør jobbet med et prosjekt ved mottaket for enslige mindreårig­e asylsøkere i Lillesand vinteren og våren 2016. De traff de unge afghanske guttene som nylig hadde ankommet mottaket. Da de kom, fikk flertallet av enslige mindreårig­e asylsøkere innvilget opphold i Norge. Nå får mange midlertidi­g opphold til de er 18 år, for deretter å sendes ut når de fyller 18.

– Fremtiden så lys ut for disse guttene. De fortalte om betydninge­n av skole og utdanning, og de ønsket å bli bidragsyte­re i det norske samfunnet. De ble tatt godt imot i Lillesand, ble med i fotballklu­bben og deltok på Ungdommens Kulturmøns­tring – og gikk videre. Guttene strålte, og gleden i ansiktene deres var fantastisk å se, sier Fladstad.

Like etterpå falt mye fra hverandre. Mottaket i Lillesand ble lagt ned, og guttene ble sendt til andre mottak. Siden har flere flyttet til nye mottak, mange ganger, mens andre har flyktet videre, og lever blant annet på gaten i Paris.

– UAKSEPTABE­L POLITIKK

– Kunne det vært unngått at mange rømmer?

– Ja, jeg tenker det. Midlertidi­g opphold punkterer deres håp og drømmer om en trygg framtid. Dagens asylpoliti­kk gjør ressursste­rke ungdommer syke, og barn brukes som middel for å skrem- me andre flyktninge­r fra å komme, sier Fladstad.

Hennes kollega, seniorrådg­iver Gunnar Eide er enig.

– Det er uakseptabe­lt. Det er klart man kunne valgt en annen politikk, sier Eide. Han legger til at det fortsatt er stor fortvilels­e blant de unge mennene som fortsatt lever i mottak.

– De er bekymret for fremtiden og har angst for hva som skjer når de blir 18. Flere kommer til å forsvinne da, sier Eide.

FORSTÅR DEM SOM RØMMER

– Forstår dere dem som flykter videre?

– Ja. Man kan forstå det, sier Eide.

Torunn Fladstad er enig.

– Det vitner om initiativ og mot. De handler og blir ikke lammet av frykt, sier hun.

– Hva kan flukten videre gjøre med dem?

– Dette er ungdom som er fratatt håp. Det er ungdom som mangler en tilhørighe­t og på mange måter er helt utenfor samfunnet. De er sårbare i forhold til rus, vold, kriminalit­et, menneskeha­ndel og i fare for radikalise­ring, sier Fladstad.

459 ER BORTE FRA SØR

Store deler av fagmiljøet rundt enslige mindreårig­e flyktninge­r slo i vinter alarm om situasjone­n for ungdommene på asylmottak.

Nå viser tallene at de hadde rett i mye av dette. I Utlendings­direktorat­ets Region Sør (Agder-fylkene Telemark og Vestfold) har 459 personer forlatt asylmottak uten å oppgi hvor de skulle dra. 85 av dem er barn som drar sammen med sine foreldre.

52 er enslige mindreårig­e asylsøkere som flykter alene. Nesten alle har fått avslag på asylsøknad­en sin.

Tallene bekymrer RVTS. «Fra flere regioner meldes det om ungdom som er livredde for å bli arrestert og deportert, og mange, særlig i region sør, velger derfor ny flukt. Resultatet av ny flukt vet vi er unge mennesker i drift rundt om i Norge og i Europa forøvrig, med fare for kriminalit­et, rus, misbruk, mishandlin­g og radikalise­ring», skriver RVTS i et brev til Helsedirek­toratet.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? To av av de afghanske ungdommene som forsvant fra mottak på Sørlandet, er Asad og Nasim, som Fædrelands­vennen møtte igjen i Paris i juni.
FOTO: KJARTAN BJELLAND To av av de afghanske ungdommene som forsvant fra mottak på Sørlandet, er Asad og Nasim, som Fædrelands­vennen møtte igjen i Paris i juni.
 ??  ?? Lørdag brakte God Helg en større reportasje om Asad og Nasim, som bodde på flyktningm­ottaket i Lillesand, men rømte.
Lørdag brakte God Helg en større reportasje om Asad og Nasim, som bodde på flyktningm­ottaket i Lillesand, men rømte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway