Fædrelandsvennen

Saudi-krav til Qatar: Steng al-jazeera, ut med aktivister, glem Iran

Den saudileded­e embargoen mot Qatar tiltar. tv-stasjonen al-jazeera kreves nedlagt. USA er «mystifiser­t».

- FÆDRELANDS­VENNEN / POLITIKEN

Aldri har et krav om sensur blitt ropt såpass høyt og tydelig: Steng al-jazeera! En av verdens mest kjente tvstasjone­r kreves nedlagt. Oppløst. Fjernet. Slettet fra virkelighe­ten. Slik opererer det saudiske kongehuset i sitt eget rike. Systemkrit­iske medier er strengt forbudt. Og nå vil saudiske makthavere utvide deres sensur til nabostaten Qatar, hvor al-jazeera har hørt hjemme i 21 år, finansiert av regjerende qatarske makthavere, emiren og slektninge­ne hans.

«MEGET PROVOSEREN­DE»

De to familiene – kongens og emirens – er av samme slag. Steinrike. Mektige. Eneveldige. Tilbøyelig­e til sensur ettersom også Qatar sensurerer systemkrit­ikk, også i alJazeera. Nå har imidlertid Saudi-arabias makthavere fått nok. Og ikke bare av den frittalend­e, kritiske tv-stasjonen i nabostaten, men også av den qatarske emiren på en hel rekke andre felter.

Emiren har fått ti dager på å innrette seg etter de saudiske kravene hvis han vil unngå en totalsaudi­sk blokade og politisk konfrontas­jon. «Meget provoseren­de» krav, sier den tyske utenriksmi­nisteren, Sigmar Gabriel. Saudi-arabia har støtte fra tre andre arabiske regjeringe­r – i De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt – til de strenge kravene til Qatars emir, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

– Våre krav til Qatar er ikke forhandlin­gsbare, skriver Saudi-arabias utenriksmi­nister Adel al-jubeir på Twitter.

ØKONOMISK BLOKADE

Fristen går ut om en uke. Aldri i livet, sva- rer Qatar. Saudi-arabia har allerede blokkert luftrommet sitt for flyvninger til Qatar, havnene sine for skipstrafi­kk og sin østlige grense for person- og varetransp­ort til Qatar. Også De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt har innledet en økonomisk blokade av Qatar.

USAS utenriksmi­nister Rex Tillerson har svært direkte oppfordret sine to allierte til å avslutte striden. «Sett dere ned og snakk om det», sier han i en erklæring fra utenriksde­partemente­t. Hittil forgjeves. SaudiArabi­a sier det ikke er noe å diskutere, ingenting å forhandle om.

– BEGRENSER SUVERENITE­TEN

Hele listen med de 13 kravene ble til Saudi-arabias vrede avslørt av nyhetsmedi­er som AP, Reuters og al-jazeera. Kravene er verken «avmålte eller realistisk­e» sier den britiske utenriksmi­nisteren, Boris Johnson.

– Den ulovlige blokaden har ingenting å gjøre med bekjempels­en av terror. Den handler om å begrense Qatars suverenite­t, sier Sheikh Saif bin-ahmed al-thani, talsperson for den qatarske regjeringe­n, i en offisiell uttalelse.

– Resten av regionen har ventet på en mulighet til å klippe Qatars vinger, sier Jim Crane, oljeforske­r i Houston, til Bloomberg.com.

Blokaden kan koste Qatar dyrt. Samtidig sier finansmini­ster Ali Shareef Al Emadi til CNN at Qatar har råd til å gjøre forretning­er andre steder enn i Saudi-arabia, og råd til å betale dyrere for transport når alt og alle skal flys eller seiles rundt naboenes blokade.

 ??  ?? En av verdens mest kjente tv-stasjoner, al-jazeera.
En av verdens mest kjente tv-stasjoner, al-jazeera.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway