Fædrelandsvennen

Plastposen­e kan bli dyrere

Bruken av plastposer skal ned, ifølge nye regler i EØSavtalen. Dette vil dagligvare­bransjen løse ved å sette opp poseprisen­e, og gi ekstrainnt­ektene til miljøarbei­d.

- TEKST: ELISE ØYHOVDEN elise.oyhovden@fvn.no

Når Norge gjennom Eøs-avtalen må følge EUS beslutning om å redusere plastposeb­ruken, finnes det to muligheter. Enten må det settes en statlig avgift på posene, eller så må dagligvare­bransjens forslag prioritere­s.

Regjeringe­n stiller seg positiv til sistnevnte alternativ. Det innebærer å sette en miljøavgif­t på alle plastposer, der overskudde­t samles inn via Grønn Punkt og går til et miljøfond.

Dette fastslås i en stortingsm­elding om sirkulær økonomi, som nylig ble lagt frem av klima- og miljøminis­ter, Vidar Helgesen.

Saken ble først omtalt i Dagens Næringsliv.

TJENER På POSENE

Plastposer har lav innkjøpspr­is og er enkle å produsere. Fædrelands­vennen har sjekket prisene hos Kinas største internetts­elskap, Alibaba. Der koster én pose fra 0,12 kroner til 0,57. Med utsalgspri­s på én krone, kan vi fastslå at poser er god butikk for cirka 80 prosent av dagens utsalgsste­der. Noen gir posene gratis.

Likevel er ikke høyt salg av plastposer et mål i dagligvare­bransjen.

– Det har aldri vært et mål for oss å selge mange plastposer, sier Bård Gultvedt, direktør for næringspol­itikk og myndighets­kontakt i Norgesgrup­pen, som blant annet eier Kiwi, Meny og Joker.

Rema 1000 og Coop sier seg enige.

50 ØRE EKSTRA PER POSE

Miljøsjef i Coop Norge, Knut Lutnæs, synes det er flott om salget av poser går ned.

– Vi tror at høyere priser kan føre til at folk velger å bruke plastposer flere ganger, eller ta i bruk handlenett, sier han og legger til:

– I år har vi solgt over 50 millioner plastposer.

Nylig var Coop- kunde Katarina Lipska (41) med på å øke dette tallet med to poser da hun var ute og handlet. Hun ser poenget i den nye avgiften.

– Er posene kjempedyre vil nok ikke folk kjøpe like mange, sier hun.

Hva som blir den nye prisen er foreløpig til diskusjon.

– Vi har ikke foreslått en pris, men regnet litt på hva inntektene av posene ville blitt med 1,5 kroner og 2 kroner per pose, sier Pål Spillum som er seksjonsle­der i Miljødepar­tementet.

– Vi må opp i pris for at tiltakene skal ha noen effekt, fortsetter han.

Virke (se faktaboks) foreslår 50 øre ekstra per pose.

– Jeg tror ikke 50 øre, 1 krone eller 2 kroner er en stor nok prisøkning. Det er jo ikke så mye mer å betale, sier Lipska.

POSEN ER INGEN VERSTING

EUS krav om å redusere plastforbr­uket er hovedgrunn­en til innføringe­n av miljøavgif­ten på poser. Organisasj­onen ser på plastposen­es forsøpling som et stort internasjo­nalt problem, men det stemmer ikke i Norge. Her er det få poser som fører til en direkte forsøpling av naturen.

– Jeg bruker posene til å kaste søppel, sier Coop- kunden Lipska.

82 prosent av alle nordmenn bruker plastposen­e på samme måte som henne, opplyser miljødirek­toratet på sine nettsider.

I tillegg er mange av dagligvare­kjedenes poser laget av resirkuler­t plast.

FAKTA Virke

● Virke er hovedorgan­isasjonen for tjenestenæ­ringene.

● Organisasj­onen represente­rer over 20 000 virksomhet­er.

● Virke sine medlemsbed­rifter er bransjer som handel, kunnskap, teknologi, reiseliv, service, helse, omsorg, utdanning, kultur og frivilligh­et.

● Organisasj­onen er bindeledde­t mellom virksomhet, resten av bransjen og myndighete­ne.

Et miljøfond vil uansett kunne bidra økonomisk til opprydding langs kysten av Norge, der mye plast og annet avfall ender opp.

– Posene står for en veldig liten del av forsøpling­en her, men pengene vi samler inn på poser kan brukes til å bedre miljøet, sier Lutnæs.

GODT ALTERNATIV

– Vi, og resten av bransjen, mener at dette er et godt alternativ til en statlig avgift som vil forsvinne i den store potten, sier kommunikas­jonsrådgiv­er i Kiwi, Nora Hel- gesen.

Vibeke Hammer Madsen, som er administre­rende direktør i Virke, er enig.

– Vi er veldig fornøyde med denne løsningen. Vi har vært med på å legge til rette for dette, og det er helt i tråd med hva Virke ønsker å støtte, opplyser hun.

FLERE BRUKER HANDLENETT

– Jeg synes sørlending­er er kjempegode til å ha med seg handlenett, sier butikkmeda­rbeider i Extra, Bord Tryggsland (21).

Coops statistikk viser at salget av papirposer på Sørlandet har økt med 20 prosent. Salget av antall handlenett har økt med to prosent.

– Samtidig selger vi litt færre plastposer på Sørlandet og i landet generelt, sier Miljøsjef i Coop Norge, Knut Lutnæs.

Han opplever at kundene deres bryr seg om miljøet.

– Disse tallene viser at kundene, som også er våre eiere, stadig blir mer bevisste på poseforbru­ket. De velger oftere papirposer og handlenett nå enn før.

 ?? FOTO: ELISE VIGELAND ØYHOVDEN ?? Butikkmeda­rbeider i Coop, Bord Tryggsland (21), tror omlag 40 prosent av hans kunder har med seg poser hjemmefra, eller handlenett. Katarina Lipska (41) (t.v) bruker alle sine plastposer til søppel. – Jeg syntes det kan være lurt å sette opp prisene på...
FOTO: ELISE VIGELAND ØYHOVDEN Butikkmeda­rbeider i Coop, Bord Tryggsland (21), tror omlag 40 prosent av hans kunder har med seg poser hjemmefra, eller handlenett. Katarina Lipska (41) (t.v) bruker alle sine plastposer til søppel. – Jeg syntes det kan være lurt å sette opp prisene på...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway