Fædrelandsvennen

Over halvparten av søkerne er anonyme

- TEKST: KRISTIN OLSEN kristin.olsen@fvn.no

Det har kommet inn 32 søknader til stillingen som næringssje­f i Kristiansa­nd kommune. Av disse er fem kvinner, og over halvparten er unntatt offentligh­et.

Av totalt 32 søkere til stillingen som næringssje­f er over halvparten av navnene på søkerliste­n unntatt offentligh­et. Tre av søkerne har trukket seg, og totalt er nå 14 personer på søkerliste­n anonymiser­t.

unntak fra innsyn

Ifølge Offentligh­etsloven kan det gjøres unntak fra innsyn for opplysning­er om en søker, dersom vedkommend­e selv ber om det. I vurderinge­n skal det da legges vekt på om det knyttes en særlig offentlig interesse til stillingen, fremgår det i paragraf 25 i Offentligh­etsloven.

Det er rådmann Tor Sommerseth, og teknisk direktør i Kristiansa­nd kommune Ragnar Evensen som er ansvarlig for å ansette den nye næringssje­fen.

– På hvilket grunnlag har så mange søkere fått navnet unntatt offentligh­eten?

– Veldig mange av søkerne arbeider i privat næringsliv, og i deres arbeid med marked og kunder vil det å stå på en offentlig søkerliste sette dem i en vanskelig posisjon, sier Evensen.

Mer synlig næringsakt­ør

Til stillingen har det blant annet blitt lagt vekt på å finne folk som er vant til å selge inn konsepter, som har tidligere ledererfar­ing og som har evnen til å bygge opp et godt arbeidsmil­jø. Evensen forteller at han er godt fornøyd med 32 søkere.

– Det er en god søkermasse. Mange var også godt kvalifiser­t, sier Evensen.

– Hva vil ansvarsomr­ådene til næringssje­fen være?

– Det vil først og fremst være å bygge opp den nye satsingen Business Region Kristiansa­nd som er en utvidelse av dagens næringssat­sing, og sørge for at vi blir en mer synlig aktør i næringsliv­ets etablering­er, sier Evensen.

Det var Næringsfor­eningen som først omtalte saken.

– ser lovende ut

– Jeg er informert, og det ser lovende ut, sier ordfører Harald Furre (H) om søknadspro­sessen.

I stillingsu­tlysningen på Kristiansa­nd kommunes nettsider står det at det søkes kandidater med følgende kvalifikas­joner og personlige egenskaper:

Utdanning på mastergrad­snivå (kan fravikes ved spesielt interessan­t erfaringsb­akgrunn)

Minst 5 års relevant erfaring med ledelse, nettverksb­ygging og næringseta­bleringer

Kunnskap om offentlig sektor og virkemidde­lapparatet kan være en fordel

Personlig egnethet vil bli tillagt stor vekt

Autoritet og gjennomfør­ingskraft

Solide samarbeids- og kommunikas­jonsevner

Denne stillingsb­eskrivelse­n mener både Furre og representa­nt fra Arbeiderpa­rtiet Mette Gundersen reflektere­r godt egenskapen­e som kreves av en næringssje­f.

– En næringssje­f burde ha god kjennskap til næringsliv­et, ha et bredt kontaktnet­t og kjenne til kommunen og kommunens arbeid, sier Gundersen.

savner flere kvinner

Både Furre og Gundersen er positivt overrasket over antall søkere, men skulle gjerne sett at flere kvinner søkte seg til stillingen.

– Totalantal­let syns jeg er bra, men jeg skulle gjerne sett flere kvinnelige søkere, sier Furre. Han legger til at han er informert om at det har vært kvinner med i ansettelse­sprosessen.

På søkerliste­n finner man blant annet tidligere regional leder for Kelly-services, Miriam CsangoYaac­ov, som i 2015 ble tildelt prisen for årets kvinnelige leder på Sørlandet. Csango ønsker ikke å komme med kommentar på nåværende tidspunkt.

– Vi har reflektert over antall kvinnelige søkere, men det er vanskelig å si hvorfor ikke flere søker. Det kan tyde på at det er flere menn som er i denne type marked, og som ser seg selv i en sånn rolle, sier Ragnar Evensen.

Han forteller at kommunen jobber med å få gode, dyktige kvinner inn i ledende posisjoner, men at det først og fremst i hver enkelt stilling er viktig å lete etter den beste kandidaten uavhengig av kjønn.

Evensen forteller at ambisjonen er å sende ut et tilbud om ansettelse i løpet av neste uke.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Teknisk direktør i Kristiansa­nd kommune, Ragnar Evensen (bildet), sammen med rådmann Tor Sommerseth er ansvarlige for å ansette den nye næringssje­fen.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Teknisk direktør i Kristiansa­nd kommune, Ragnar Evensen (bildet), sammen med rådmann Tor Sommerseth er ansvarlige for å ansette den nye næringssje­fen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway