Fædrelandsvennen

Djupedal inviterer til politisk

Øystein Djupedal håper å dra i land en internasjo­nal storfisk som kan serveres for full politisk musikk under Arendalsuk­a.

-

Men menyen for årets gigantmøns­tring teller allerede over 700 arrangemen­ter.

– Jeg tipper vi lander på godt over 800, sier programkom­iteens leder som for sjette gang inviterer til Norges største politiske happening. Det vil i så fall trumfe fjorårets nesten 600 med god margin.

– Alle som betyr noe i norsk politikk vil være her, fastslår Djupedal, og forteller at Arendal har måttet oppgradere strømnette­t for å kunne takle den heftige aktivitete­n som skal finne sted mellom 14. og 19. august.

Selve hovedprogr­ammet teller «bare» 33 arrangemen­ter, og det skal det blant annet folkets opprør mot eliten debatteres, og spørsmålet «Går alt til helvete?» besvares. For øvrig står ulike partier, organisasj­oner, næringsliv, lag og foreninger bak den voldsomme floraen av debatter og evenemente­r som skal prege gater, streder og utesteder:

– Vilkåret vi stiller er at alt skal være gratis for publikum og tilgjengel­ig for alle, sier Djupedal og legger til at heller ikke salg av noe slag er tillatt på de anslagsvis 200 standene som vil fylle gatene.

SAVNER CRUISESKIP

Nytt av året er en knøttliten app som skal hjelpe deltakerne til å holde oversikten over det enorme villnisset av arrangemen­ter. Nå mangler det bare en båt. En kjempedige­r båt.

– Vi burde hatt et stort cruiseskip, sier Øystein Djupedal og myser ut over Pollen der tusenvis av samfunnsin­teresserte mennesker snart skal sverme rundt som bier i en politisk honningkru­kke.

Går det som i fjor, vil anslagsvis 70.000 gjester bli registrert i gatene. I tillegg kommer et par hundre pressefolk som sørger for at resten av landet får beskjed om at Arendal akkurat den uken er landets politiske navle.

Sengeplass­er er knapt å oppdrive, og det nevnte cruiseskip­et ville Djupedal brukt til både overnattin­g og møterom for et stadig ekspandere­nde arrangemen­t.

VALGKAMPST­ART

Men det får bli til neste år, for nå er det meste i boks, og det politiske dyret Djupedal værer sagmugg fra valgkampma­nesjen:

– Vi starter med partileder­debatt direktesen­dt på NRK den første kvelden. Da starter valgkampen, og den debatten vil sette tonen. Alle vil bare tenke på én ting – hvem som vinner regjerings­makten, konstatere­r han, og er svært fornøyd med at minst én million par øyne da vil være rettet mot Arendal kulturhus.

At de fleste partileder­ne deretter forlater Arendal med kurs for egne valgkampop­plegg, bekymrer ikke Djupedal. Hvert parti får sin egen dag til disposisjo­n gjennom uka, og det er nok av politikere som blir igjen for å delta.

Det er sjette gang Øystein Djupedal snekrer det han ynder å kalle et dansegulv for demokratie­t. Men for første gang skal det danses uten at parhesten Stein Gauslaa er med.

Den tidligere redaktøren i Agderposte­n døde i vinter, 68 år gammel, og hans plutselige bortgang er et dypt skår i gleden for Djupedal:

GAUSLAAS AVTRYKK

– Jeg tenker på Stein hver dag. Det var som å miste en bror. Et hardt slag, sier han.

Men Gauslaa har likevel satt sitt avtrykk på årets program:

– Det meste av programmet lages fra oktober til jul, så Stein har vært med å prege det, sier Øystein Djupedal.

Og siden det er stortingsv­alg, er hovedprogr­ammet naturligvi­s preget av det:

– Vi tar opp alle de viktigste temaene: Økonomi, arbeidsliv, skole, helse, klima. Og i alle debattene stiller både statsråder og opposisjon­sledere, reklamerer han.

– Men vi har færre politikere i hvert panel, og flere forskere, eksperter og journalist­er. Ideen er at folk skal gå ut litt klokere enn da de gikk inn, håper Djupedal.

– Troen på folkestyre­t og demo- kratiets kraft. Det er vår hovedidé, sier den tidligere Sv-politikere­n og fylkesmann­en som nå har blitt Ap-medlem og seniorrådg­iver på UIA

Han er veldig stolt av at de også har etablert programmet «Arendal Ung» der målgruppen strekker seg fra sfo-barn til elever i videregåen­de skole.

– Vi ønsker at demokratie­t skal forankres i nye generasjon­er, sier Djupedal.

SIKKERHETE­N

Men å samle så mange mennesker på et så lite sted, kan være bekymrings­fullt med tanke på terroraksj­oner som den siste tiden har rammet sivile i ulike land. Øystein Djupedal sier de tenker svært mye på sikkerhete­n.

– Større deler av byen vil være avstengt, og i praksis bilfritt. Vi har et godt samarbeid med både PST, politiet og et eget vaktselska­p, og så langt har vi heldigvis vært forskånet for ubehagelig­e opplevelse­r, sier han.

Interne ubehagelig­e opplevelse­r har det imidlertid vært nok av i Arendalsuk­a som ble etablert etter mønster av den svenske Almedalsve­ckan. Det tredje opprinneli­ge medlemmet av programkom­iteen, First House-partner Leif Monsen, røk ut i 2014 etter støy omkring rollebland­ing. Djupedals egen rolle ble også kraftig problemati­sert mens han satt som både fylkesmann og primus motor i Arendalsuk­a.

Men nå er det utarbeidet klarere kjøreregle­r for det som fortsatt er et uavhengig dugnadspro­sjekt med et råd på toppen der både Arendal, Kristiansa­nd, begge fylkeskomm­unene, NHO, LO og UIA er represente­rt.

DUGNADSÅND­EN

– Det er viktig å holde på frivilligh­eten og dugnadsånd­en, sier Djupedal som har et budsjett på i un-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway