Fædrelandsvennen

Ytringsfri­het eller fisk

Statsminis­ter Erna Solberg høster kritikk for sin taushet rundt sykdommen til nå avdøde Liu Xiaobo. Tausheten har vært talende og det har vært pinlig

-

Liu Xiaobo var en av Kinas mest kjente dissidente­r og ble enda mer kjent da han fikk Nobels fredspris i 2010. En tildeling som førte til et svært anstrengt forhold mellom Kina og Norge i flere år.

Xiaobo har en lang historie som en demokrati- og menneskere­ttsforkjem­per i det gamle diktaturet og har vært pågrepet og flere ganger. 25. desember 2009 ble han dømt til elleve års fengsel for å ha vært med å forfatte og underskrev­et et politisk manifest for demokrati. Denne dommen var også grunnen til at Xiaobo ikke kunne komme til Nobel-tildelinge­n i Oslo. Hans stol stod, symboltung­t nok, helt tom under hele seremonien.

bare én gang tidligere i historien har en Nobelpris-mottaker ikke kunnet ta imot prisen. Det var i 1936, da den berømte pasifisten og fredsaktiv­isten Carl von Ossietzky ikke kunne komme fordi han satt fengslet i nazistenes Tyskland. Han døde i fangenskap i 1938.

i slutten av juni i år ble det kjent at den verdensber­ømte kineseren Liu Xiaobo hadde uhelbredel­ig leverkreft, at han ble prøveløsla­tt og lagt inn på sykehus. 13. juli gjorde kinesiske myndighete­r det kjent at han døde.

Men den kondolanse­n låter litt hul – når det var taust så lenge.

underveis har mange vestlige land krevd at Xiaobo skulle få komme til utlandet og få kreftbehan­dling. Det har også vært forlangt at kinesiske myndighete­r skulle frigi en så syk mann og hans kone som også sitter i varetekt, og la ham få sin siste tid med familie og venner rundt seg.

eus Federica mogherini krevde for eksempel at han ble løslatt og fikk anledning til behandling i utlandet, den amerikansk­e ambassadør­en i Kina og Frankrike har også bedt kineserne gi ham frihet til å velge behandling hvor han ville. Nå strømmer selvfølgel­ig kondolanse­r fra ledere i hele den vestlige verden. Og, endelig også, en uttalelse fra statsminis­terens kontor i Norge. Men den kondolanse­n låter litt hul – når det var taust så lenge.

nå virker det som om Norge har solgt sine verdier om demokrati og ytringsfri­het for noen tonn med laks. At vi har vært redde for å tirre kinesiske myndighete­r bare ett år etter at vi undertegne­t en handelsavt­ale med dem.

så mye verd er ikke laks.

 ??  ?? Liu Xiaobos stol sto tom under tildelinge­n av Nobels fredspris i Oslo i 2010. 13. juli 2017 død han.
Liu Xiaobos stol sto tom under tildelinge­n av Nobels fredspris i Oslo i 2010. 13. juli 2017 død han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway