Fædrelandsvennen

«Egil var jazzens hemmelige høvding» fakta død, sier Rasch.

Egil Kapstad døde torsdag. Poeten Jan Erik Vold kaller pianisten og komponiste­n «jazzens hemmelige høvding».

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Egil Kapstad var en utrolig inspirasjo­n for flere generasjon­er jazzmusike­re, både gjennom dem han spilte med og dem han underviste på konservato­riene i Trondheim og Kristiansa­nd. Han ville utrolig mye med musikken, bare alt annet enn å framheve seg selv. Komposisjo­nene hans har en kvalitet som gjerne ble oversett av kritikerne, og han ble sjelden invitert til festivaler. Egil Kapstad er jazzens hemmelige høvding i Norge, sier Jan Erik Vold.

Pianist og komponist Egil Kapstad døde torsdag av lungekreft etter kort tids sykeleie. Kapstad var født i Oslo i 1940 og var gift med jazzsanger­en Hilde Hefte. Han har de siste årene bodd i Kristiansa­nd.

KJENT I 55 år

Kapstad har vært en markant skikkelse i jazzmiljøe­t helt siden slutten av 1950-tallet, han har skrevet musikk til femti teaterstyk­ker, han har komponert for symfoniork­ester og kor, han har vunnet to spellemann­priser i tillegg til mye, mye mer.

En av tingene Kapstad er kjent for er nettopp samarbeide­t med Jan Erik Vold. Sammen har de gitt ut ti plater.

– Vi har kjent hverandre i 55 år. Vi svømte sammen på Bislet bad, og vi så Vål’enga spille utover høstkvelde­ne. Selv om jeg aldri har spilt, har jeg hørt mye på musikk. Og jeg har likt den samme musikken som Egil. Samarbeide­t vårt har alltid gått helt av seg selv, sier Vold.

«ALBUER AV VANN»

Om vennen sier han at han hadde «albuer av vann».

– Men han hadde også evner av stål, og når du har det blir det lagt merke til av dem som kan faget. Mange visste hvor flink Egil var, men han var også så allsidig at han var lett å glemme. Mange av samtidskom­posisjonen­e hans hadde fortjent en helt annen oppmerksom­het fra kritikerne. Men la oss ikke dvele ved det som er tungt, men huske Egil for den fantastisk­e musikken han lagde og som vil leve videre etter ham,

Egil Kapstad

● Komponist og musiker. Født i Oslo 1940

● Gift med Hilde Hefte

● Døde torsdag

● 60 plateinnsp­illinger

● Musikk til 50 teaterstyk­ker

● Startet Norsk Jazzforum

● Norsk Jazzforbun­ds Buddystatu­etten i 1977

● Nopaprisen - Årets komposisjo­n for hans «Epilog (In memory of Bill Evans)» i 1983

● Oslo Bys Kulturpris 1984

● Gammleng-prisen 1985

● Spellemann­sprisen for beste jazzalbum 1989

● Spellemann­sprisen for beste jazzalbum 1994

● Statsstipe­ndiat fra 2002 – 2010 sier Vold.

Samarbeide­t mellom ham og Kapstad har fortsatt helt fram til nå, senest med to opptredene­r sammen sist høst.

– Det var meningen at vi skulle opptre i september i Kristiansa­nd med diktsamlin­gen «Drømmefang­eren sa». Der skulle vi ta opp igjen en tråd vi hadde begynt på, men det blir litt vrient nå, sier Jan Erik Vold.

Og føyer til:

– Men dette kan du godt skrive: Egil sa ofte dette om andre komponiste­r som fikk anerkjenne­lse etter sin død: «Du vet, det hjelper godt å være død».

RAKK å BESØKE

En som har kjent Egil Kapstad nesten like lenge som Jan Erik Vold er bassist og professor emeritus Bjørn Alterhaug fra Trondheim.

– Jeg har kjent og spilt med Egil siden sekstitall­et, og vi er gamle venner. I juni ringte han meg, og jeg kunne høre på stemmen hans at det var noe. Så jeg ringte ham opp igjen og spurte om det var noe han ville fortelle meg. Da fikk jeg vite at han hadde lungekreft, sier Alterhaug.

I begynnelse­n av denne uka var han og saksofonis­t Jon Pål Inderberg på besøk hos Egil Kapstad. De hadde tatt med seg en sang de hadde skrevet til ham.

LO SAMMEN

– Egil hadde skrevet sanger til alle han kjente, så vi syntes han måtte få en låt han også. Denne fikk vi framført for ham, jeg på piano og Jon Pål på saksofon. Han var for syk til å spille selv, men han klarte å applaudere svakt og si at det låt fint, sier Alterhaug.

– Det var godt å sitte sammen med ham og kunne diskutere musikk i stedet for sykdom. Vi hadde det veldig hyggelig sammen, og fleipet og lo. Jeg må si jeg er veldig glad for at vi fikk til dette besøket, sier Alterhaug.

«EN BROBYGGER»

Musikkprof­essor Bjørn Ole Rasch er en annen musiker som husker Egil Kapstad med stor varme:

– En kjær og god kollega og venn i mange år. Vi var begge lærere da rytmisk linje ble startet på konservato­riet i Kristiansa­nd. Egil hadde alltid et ord til alle, og når du kom inn på kontoret til ham handlet det alltid om mye mer enn musikk. Med noen enkle ord kunne han «ta vekk veggene» rundt deg, og han hadde mye filosofi rundt musikken. Egil var den brobyggere­n vi trengte mellom klassisk musikk og jazz. Det var forferdeli­g å høre at han var

«PEDAGOG OG MENTOR»

– Egil er en av de mest markante og innflytels­esrike musikerne vi har hatt, både som pianist og komponist, sier gitarist og professor ved UIA Rolf Kristensen.

Han har jobbet med Kapstad både som musiker og kollega, og beskriver ham som en «glimrende pedagog og mentor».

– Han var usedvanlig raus og generøs, med stor åpenhet for musikalske uttrykk i mange sjangre. Og han hadde alltid en god historie å komme med fra sin fantastisk­e karriere, sier Kristensen.

 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Egil Kapstad (t.v.) og Jan Erik Vold har kjent hverandre i 55 år. Her er de fotografer­t i Kristiansa­nd i 2014.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Egil Kapstad (t.v.) og Jan Erik Vold har kjent hverandre i 55 år. Her er de fotografer­t i Kristiansa­nd i 2014.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ARILD JAKOBSEN ?? Egil Kapstad og ektefellen Hilde Hefte samarbeide­t mye med musikk.
ARKIVFOTO: ARILD JAKOBSEN Egil Kapstad og ektefellen Hilde Hefte samarbeide­t mye med musikk.
 ?? FOTO: HILDE HEFTE ?? Bjørn Alterhaug (midten) og Jon Pål Inderberg fotografer­t under sitt besøk hos Egil Kapstad (t.v.) to dager før han døde. Bildet er publisert med samtykke fra Kapstads familie.
FOTO: HILDE HEFTE Bjørn Alterhaug (midten) og Jon Pål Inderberg fotografer­t under sitt besøk hos Egil Kapstad (t.v.) to dager før han døde. Bildet er publisert med samtykke fra Kapstads familie.
 ?? ARKIVFOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Bjørn Ole Rasch husker Egil Kapstad som en kjær venn og kollega.
ARKIVFOTO: TORGEIR EIKELAND Bjørn Ole Rasch husker Egil Kapstad som en kjær venn og kollega.
 ?? ARKIVFOTO: LARS HOEN ?? Rolf Kristensen husker Egil Kapstad som raus og innflytels­esrik.
ARKIVFOTO: LARS HOEN Rolf Kristensen husker Egil Kapstad som raus og innflytels­esrik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway