Fædrelandsvennen

Fjernet metalldete­ktorer ved hellig høyde

Israelske sikkerhets­styrker fjernet tirsdag metalldete­ktorene som for ti dager siden ble satt opp ved inngangen til Haram al-sharif i Jerusalem.

- NTB

Den israelske regjeringe­n besluttet natt til tirsdag å fjerne metalldete­ktorene og erstatte dem med det statsminis­ter Benjamin Netanyahu omtaler som «avansert teknologi». Det er angivelig en referanse til kameraer som kan avsløre skjulte gjenstande­r, ifølge nyhetsbyrå­et AP.

Det var tirsdag fortsatt uvisst om muslimske religiøse ledere vil godta løsningen. En av dem, Ikrema Sabri, har bedt muslimer holde seg unna inntil situasjone­n er nærmere vurdert. Najeh Bakirat, som leder al-aqsa-moskeen på Haram al-sharif, sier til Al Jazeera at dette ikke er nok for å imøtekomme kravene til moskeens tilhengere.

Likevel samlet hundrevis av palestiner­e seg på Haram al-sharif for å feire. En person sendte opp fyrverkeri, noe som førte til at israelsk politi tok i bruk sjokkgrana­ter.

JORDAN-KRISE LØST

Avgjørelse­n om å fjerne metalldete­ktorene på plassen som også er kjent som Tempelhøyd­en, ble tatt få timer etter et Jordan lot israelske ambassadea­nsatte få rei- se hjem til Israel. Blant dem var en ambassadev­akt som søndag drepte to jordanere etter at den ene, en 17-åring, skal ha angrepet ham med et skrujern.

Jordan krevde tidligere at vakten måtte bli værende i Jordan mens saken ble etterforsk­et, mens Israel framholdt at han hadde diplomatis­k immunitet.

Jordan har overoppsyn­et med Haram al-sharif og har krevd at metalldete­ktorene på Haram alSharif fjernes.

NETANYAHU KRITISERES

Flere israelske kommentato­rer har kritisert Netanyahu for en klønete håndtering­en av krisen.

«Netanyahus harde lekse denne uka: Når det regner i Midtøsten, pøser det ned», skriver avisa Haaretz i en kommentar tirsdag.

Metalldete­ktorene ble montert for halvannen uke siden etter at to israelske politifolk ble skutt og drept av tre israelske palestiner­e ved høyden.

Høyden regnes som ett av muslimenes helligste steder. De nye sikkerhets­tiltakene førte til kraftige protester, ettersom høyden i henhold til avtaler er under muslimsk kontroll.

Muslimske ledere har tolket tiltakene som en måte å bringe høy- den under israelsk kontroll og religiøse ledere har bedt muslimer holde seg unna høyden inntil metalldete­ktorene er fjernet.

FN ADVARER

FNS spesialuts­ending til Midtøsten mener konflikten kan bli ytterliger­e opptrappet dersom det ikke foreligger noen løsning før fredag.

– Det vil bli enda farligere på bakken dersom vi må gjennom nok en fredagsbøn­n uten en løsning, sier FNS utsending Nickolay Mladenov.

Han understrek­er at konflikten ikke bare kan få katastrofa­le følger for Haram al-sharif og den israelskok­kuperte gamlebyen i Jerusalem, men også langt utover Midtøsten.

Fredag kom det til voldsomme sammenstøt mellom israelske sikkerhets­styrker og palestiner­e flere steder i de okkuperte områdene. Tre palestiner­e ble skutt og drept og nærmere 400 ble såret. På kvelden tok en ung palestiner seg inn i en bosetning på den okkuperte Vestbredde­n og drepte tre israelere med kniv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway