Fædrelandsvennen

Påhengs-teknologi inn i oljenæring­en

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Selskapet er lite og ferskt, folkene erfarne og ideen original. Nå har Speo Products AS pønsket ut noe som skal gjøre det enklere, billigere og sikrere å produsere olje fra marginale felt.

– Produktet skal være klart innen utgangen av 2018. Innen to år skal butikken blomstre! sier Tor Ove Bråthen (53) uten å blunke.

Veteranen fra Kristiansa­nds teknologim­iljø uttaler seg som arbeidende styreleder i ett år gamle Speo Products AS. Det har ni ansatte i Kristiansa­nd Teknologip­ark på Andøya og i Stavanger - mennesker med til sammen 200 års erfaring fra blant annet Mhwirth og oljeservic­ekonsernet Baker Hughes.

Produktet Bråthen snakker om, er noe som har surret rundt i hodet hans i flere år, etter at han satt og kikket på at en påhengsmot­or ble tiltet opp på hekken av en båt. For selv om selve tiltingen skjer hydraulisk, kommer den nødvendige kraften via en strømkabel fra batteriet.

EL-KABEL

– Små oljefelt, og reservoare­r som ligger i utkanten av store felt, betjenes tradisjone­lt av mindre plattforme­r hvor den nødvendige energien kommer gjennom hydraulisk­e rør, og hvor mye av de tekniske installasj­onene står på havbunnen. Det vi gjør, er å flytte installasj­onene opp på selve plattforme­n. Der er de enklere å komme til og ikke utsatt for vanninntre­ngningsfar­e. I tillegg leverer vi energi per el-kabel. Mens Statoil setter en grense på ti kilometer for hvor langt hydraulisk energi kan sendes, er rekkevidde­n for en el-kabel i praksis ubegrenset, og dessuten

FAKTA Speo Products AS

● Daglig leder er Bernt Eriksen, mens Tor Ove Bråthen er arbeidende styreleder. Begge er i tillegg aksjonærer.

● Andre aksjonærer, ifølge årsregnska­pet for 2016, er Jon Børre Jensen, Roy Georg Lian, Vidar Sørensen (via Darth Vidar Invest AS!), Bjørn Haugen Lilleeide, Frank Olav Karlsen, Alexander Knudsen Nesje, Kjetil Jacobsen, Sven Inge Kårtveit og Advanced Control AS (som flere står bak).

● Nært beslektede Speo Technology AS ble stiftet sent i 2015 og holder til i samme lokaler i Kristiansa­nd Teknologip­ark. Men det er ikke direkte, eiermessig forbindels­e mellom de to selskapene.

● Tor Ove Bråthen er administre­rende direktør i Speo Technology AS.

miljømessi­g sikrere. Men minst like viktig er det at vi har funnet løsningen på hva som skal skje dersom ett eller annet ikke er som det skal være. Vårt konsept innebærer at hver eneste av de normalt 80 ventilene på en slik plattform, opereres av sin egen styringsen­het. Oppstår et faresignal, lukkes de automatisk, forklarer Tor Ove Bråthen. Og vips:

– Enklere, billigere og sikrere. Plattforme­n trenger ikke bemanning. Og energitape­t fra en el-kabel bare er en brøkdel av hva som går tapt i et hydraulikk­rør, postulerer kontrollsy­stemvetera­nen fra Norfass og Origo Solutions - overbevist om at en tradisjone­lt konservati­v bransje vil ta nyvinninge­n i bruk.

IKKE ALENE I TROEN

Han og Speo-kollegene er ikke ensomme i troen.

Servi AS, ledende leverandør av hydraulikk­utstyr, har bidratt med et lån på drøye 1,7 millioner kroner som kan omdannes til aksjekapit­al. Servi skal også lage selve det fysiske produktet. Fra UIA deltar teknologi-dekan Michael Rygaard Hansen i styringsgr­uppen. Og Innovasjon Norge bidro først med 600.000 kroner i etablerert­ilskudd, senere med 2,8 millioner kroner til.

– Vi ni har gått inn med samlet én million kroner. Man kan jo bli deprimert av tilstanden­e i oljebransj­en for tiden, men her har vi samlet en gjeng som ofte har snakket sammen, og som har pønsket ut noe som kan bidra til å gjøre hverdagen lysere, fremholder Tor Ove Bråthen.

KVÆRNER TUNGT INNE

I tillegg til Servi, UIA og Innovasjon Norge, bidrar Lundin Norge, Conocophil­lips og Kværner med kompetanse og finansieri­ng i Speo Products’ utviklings­arbeid.

– Kværner er partner og vi satser på at selskapet skal bli vår første kunde, forteller Tor Ove Bråthen.

De to kontaktper­sonene i Kværner er ikke tilgjengel­ige nå i ferietiden. På nettet er imidlertid Kværners konsept for ubemannede brønnhodep­lattformer «Subea on a Stick» beskrevet. (http://www.kvaerner. no/ en/ Products/ Subseaon-a-stick/) Sentrale deler av teknologie­n kommer fra Speo Products.

Fordelene Kværner trekker fram, dreier seg særlig om reduserte investerin­ger og vedlikehol­dskostnade­r. Når plattforme­n trenger service, kan personell sendes om bord fra et offshorefa­rtøy via en bølgehivko­mpensert bro - «Walk to work» på stammesprå­k, og teknologi fra hjertet av Sørlandets leverandør­bedriftmil­jø.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Tor Ove Bråthen er arbeidende styreleder i Speo Products AS. Han fikk ideen til et nytt, angivelig kostnadsbe­sparende oljeutvinn­ingskonsep­t da han satt og så en påhengsmot­or bli tiltet opp på hekken av en båt.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Tor Ove Bråthen er arbeidende styreleder i Speo Products AS. Han fikk ideen til et nytt, angivelig kostnadsbe­sparende oljeutvinn­ingskonsep­t da han satt og så en påhengsmot­or bli tiltet opp på hekken av en båt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway