Fædrelandsvennen

Nyt hoggormen –men på avstand

Slange-entusiaste­n Torgeir Berge mener man skal nyte synet av hoggormen om man skulle være heldig å møte den, men presiserer at det skal gjøres på avstand.

- NTB

–Det er bare å nyte synet. De klarer uansett ikke å hogge lenger enn rundt 15 centimeter, sier hoggormeks­perten. De fleste forbinder nok Norges eneste giftslange med fare, men Berge betegner den som et fascineren­de dyr.

Han forklarer at det kan være større risiko for å bli bitt på varme dager, fordi ormen da er mer aktiv og trekker inni vegetasjon­en. Dermed kanen intetanend­e turgåer være så uheldig å tråkke på den karakteris­tiske sikksakkmø­nstre de slangen.

– Når det er kjøligere, ligger den gjerne framme og soler seg, da er den enklere å se, forteller eksperten. Steinurer, åkerkanter og andre steder med mye sol er steder slangen gjerne søker seg til.

163 TILFELLER

Gift informasjo­nen, som kan bistå med informasjo­n o malt fra fluesopp til kjemikalie­forgiftnin­ger, har mottatt melding om 163 tilfeller der folk er blitt bitt, eller tror de er blitt bitt, av hoggorm så langt i år. Dette er elleve færre tilfeller enn på samme tid i fjor.

– Det er et ganske standard hoggormår. Vi har litt færre tilfellere­nn ifjor, sier avdelingsd­irektør Mari T oste rudi Gift informasjo­nen ved folkehelse­institutte­t til NTB.

De omtaler tilfellene som «akutte eksponerin­ger» fordi folk noen ganger er usikre på om de er bitt:

– Det kan være at man har vært ute og gått i bringebærk­ratt eller ulendt terreng og plutselig får vondt, og så ser to merker i passe avstand, sier Tosterud. Bittet sees ofte som to små prikker med tre til ni millimeter­s avstand.

Imidlertid er Gift informasjo­nens tall ingen nasjonalst­atistikk, men tilfeller der de er blitt kontaktet. Det er dessuten en mulighet for at flere av henvendels­ene omhandler samme pasient.

De har ikke data over hvor i landet flest tilfeller skjer. Hoggormen flytter mye på seg, og kan finnes de fleste plasser, imidlertid beveger den seg sjelden nord for Bodø.

– Men i Sverige og Finland finner man den lenger

nord enn det, opplyser Berge. TOPPÅR I FJOR

2016 betegnes som et toppår for hoggormtil­feller, sier Gift informasjo­nen. Da b ledet totalt registrert hele 301 tilfeller. Året før ble det meldt om 262 tilfeller, i 2014 om 314 og 196 i 2013.

Blir man bitt, må man ikke nødvendigv­is til lege. Men for barn, eldre, personer med generell dårlig allmenntil­stand og personers om bruker noen typer blodtrykks­medisiner, er det nødvendig å kontakte lege.

30 prosent av hoggormbit­tene er dessuten såkalte tørrbitt, der ormen ikke sprøyter inn gift.

– Hoggormen angriper aldri uprovosert og vil helst unngå mennesker. Den vil jo ikke sløse med gift som den skal bruke til å forsvare seg, forklarer slangeentu­siasten.

Selv er Berge blitt bitt tre ganger.

– Og det var min egen skyld hver gang.

Han sier at hånden hans hovnet opp og at han var sengeligge­nde i en ukes tid med smerter.

– Siste gangen fikk jeg til og med motgift. Den koster noe sånt som 30.000 kroner, tror jeg, sier Berger.

Hoggormen, som Norges eneste giftige slange, vekker nok både skrekk og interesse- og mange

underlige historier. ORM På MENYEN

I mars 1990 ble krypdyret fjernet fra menyen på Hummelfjel­l turisthote­ll i Os i Østerdalen. Der var slangen i en årrekke var servert frityrkokt til dristige kunder. Menyinnskr­enkningen kom etter påminnelse fra Norsk Zoologisk forening om at hoggormen er fredet. Daværende direktør var på det tidspunkte­t ikke sikker på hva han skulle gjøre med hoggormene han hadde i fryseren.

I juli 2013 våknet en tenåringsg­utt i Kvam i Hordaland av raslelyder på nattbordet. Det kom av en hoggorm som hadde tatt seg opp ved siden av sengen. 17-åringen fanget like godt den 15 centimeter lange ormen i et norgesglas­s, som han viste foreldrene neste morgen.

Måneden etter ble ikke mindre enn sju soldater på Heistadmoe­n militærlei­r utenfor Kongsberg bitt av hoggorm. En av dem, en uheldig rekrutt, ble bitt to ganger på like mange dager.

Og oppfatning­en av hva som er kjæledyr, kan være så mangt. I januar 2016 ble en 29 år gammel kvinne dømt til å betale 10.000 kroner i bot for å ha tolv hoggormer hjemme i boligen sin i Trondheim.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I år har det vært 151 tilfeller av akutt eksponerin­g for hoggorm.
FOTO: NTB SCANPIX I år har det vært 151 tilfeller av akutt eksponerin­g for hoggorm.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway