Fædrelandsvennen

Målgang i Grimstad og Kristiansa­nd

- PÅL WOLLEBÆK JØRGENSEN

Nå får også Sørlandet sin sykkelfest. Alle tre Tour des Fjords-etappene blir i Aust- og Vest-agder.

– Det betyr at det blir to og en halv dag med sykkelfest, og sending på 50 Tv-stasjoner. I forhold til PR- og markedsfør­ing av landsdelen er nok dette et av de største arrangemen­tene vi har hatt, sier Tore Løvland til Fædrelands­vennen. Han er prosjektle­der for Tour des Fjords i Agder.

Rittplanen ble presentert i går ettermidda­g.

Fædrelands­vennen skrev allerede i november i fjor at rittet ville komme til Sørlandet.

Slik blir de tre etappene presentert i en pressemeld­ing:

Den 189 km lange førsteetap­pen, går fra Lindesnes og vestover, og har to lokale runder i sykkelbyen Grimstad, hjembyen til de to norske sykkelprof­ilene Dag Otto Lauritzen (Tour de Franceetap­pevinner i 1987, olympisk bronsemeda­ljevinner i 1984) og Thor Hushovd (ti ganger Tour de France-etappevinn­er, to ganger Tour de France grønn trøye-vinner, og verdensmes­ter i 2010.) På vei vestover kjører rytterne innom både Mandal, Søgne, Kristiansa­nd, Vennesla og Birkeland.

Etappe 2 starter fra Risør og leder sydover langs kysten, og er innom både Tvedestran­d, Arendal, Grimstad og Lillesand, før de kjører nord- over over Birkeland før rytterne ender opp i Sørlandets hovedstad Kristiansa­nd. Etappen avsluttes med to lokale runder i kvadrature­n og Gimlekolle­n, og spesielt hyggelig er at den lokale runden kjøres i området der Kristiansa­nds store sykkelhåp, Kristoffer Halvorsen (U23 verdensmes­ter i 2016), vokste opp.

Den siste etappen på 178 km tar rytterne fra Farsund i VestAgder og til Egersund i Rogaland. Denne tøffe etappen har flere klatrepart­ier langs sørvestkys­ten, og gir gode muligheter for rytterne å angripe og kjempe om seieren.

Det er også bekreftet at minst fem World Tour-lag skal delta i Tour des Fjords de kommende årene.

– Med den nye statusen vil jeg hevde at vi de neste fem årene skal arrangere et av Nord-europas mest attraktive ritt. Med bedre startfelt blir vi også mer interessan­te for mediene, sa rittdirekt­ør Roy Hegreberg til Stavanger Aftenblad i vår.

Tore Løvland er prosjektle­der for Tour des Fjords i Agder.

– Vi har en avtale om at Sørlandet skal ha rittet i 2018 og 2020.

Rittet endres også i den forstand at det nå skal arrangeres over tre dager i stedet for fem.

Sørlandet og Hordaland/ Sogn og Fjordane vil få etapper annethvert år, mens Stavanger og Sandnes avslutter sykkelfest­en hvert år.

 ??  ?? Alexander Kristoff og sykkelprof­fsirkuset kommer til Sørlandet neste år.
Alexander Kristoff og sykkelprof­fsirkuset kommer til Sørlandet neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway