Fædrelandsvennen

Disse kjemper om Ol-billett

Mens Aust-agder har fem utøvere som er høyaktuell­e for OL, står Vestagder uten en eneste med realistisk sjanse til deltakelse i Pyeongchan­g.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Dette sier noe om at vi bor i en typisk sommeridre­ttslandsde­l. Vi har mye å gå på, konstatere­r Terje

Larsen, organisasj­onssjef i Vestagder Idrettskre­ts.

– Det er ingen grunn til at det skal vaere så stor forskjell på Aust og Vest. Jeg opplever at det er hardtsatse­nde vinteridre­ttsmiljøer i begge fylker, sier Solveig Pedersen, som i kraft av å vaere daglig leder i Olympiatop­pen Sør har fått ansvar for toppidrett­en i Aust og Vest-agder.

vilje Og ambisjoner

Men mens snowboardk­jører Markus Olimstad, skøyteløpe­rne Simen Spieler Nilsen og Thomas Henrik Søfteland samt skiskytter­ne Marte Olsbu og Lars Helge Birkeland har fullt fokus mot OL, er det ingen vestegder som kan sies å ha det samme. I forrige OL var vestfylket også tilskuere til festen i Sotsji.

– Det burde ikke vaere så stor forskjell. Vi har de samme klimatiske utfordring­ene. Men det står på vilje og ambisjoner om å få til noe, mener Larsen.

I fjor satt mandalitte­n Tommy Aanensen, sammen med austegden Alexander D. Winger, i en firerbob som satset mot OL, men siden har prosjektet havarert. Og på Lillehamme­r satser kristiansa­nderen Vegard Bjerkreim Nilsen friskt i langrennsp­oret, og kan slå seg inn på verdenscup­laget via Skandinavi­sk Cup, men en Ol-plass virker lite sannsynlig.

– Det virker ikke som om det er den store viljen blant klubbene i Vest-agder til å satse på vinteridre­tten. Utfordring­en ligger der – og selvfølgel­ig hos utøverne, sier Larsen.

– spennende kandidater

– Når vi ser hvem som satser i dag, er det ikke overrasken­de at vi ikke har kandidater. Men når jeg ser på miljøet på de videregåen­de skolene i Sirdal og på Hovden, så har vi forsért samarbeide­t med dem, og der vet jeg at det jobbes godt. Det er nok i fremste rekke gjennom disse miljøene vi kan utvikle Ol-håp fra Vest-agder, sier Pedersen.

Både hun og Larsen lar seg imponere av at Aust-agder har fem høyaktuell­e Ol-utøvere.

– Jeg tenker at det er bra. Vi har vaert gjennom et generasjon­sskifte, men nå har vi spennende kandidater, sier Pedersen, som tror landsdelen ender opp med tre-fire utøvere i Sør-korea.

Det vil i så fall vaere et solid byks fra forrige OLS ene lokale utøver - Simen Spieler Nilsen.

– BØR sikte mot 6–8 Utøvere

– Hvor mange deltakere bør Sørlandet ta mål av seg å ha i de neste vinterleke­ne?

– Vi må øke gradvis, gjerne til seks-åtte utøvere. Det må vaere lov til å ha drømmer og visjoner. Samtidig er det bedre å spisse satsingen mot noen få, sterke prestasjon­smiljøer enn å satse på mange, sier det tidligere skiesset - som mener skiskytter­miljøet i Sirdal, langrennsm­iljøet på Hovden og skøytemilj­øet i Arendal er slike påler. Svein Lien,

organisasj­onssjef i Aust-agder Idrettskre­ts, er godt fornøyd med nivået på vinteridre­tten.

– Jeg tenker at alle fem har gode sjanser til å kvalifiser­e seg, og at vi har medaljesja­nser i både de to skiskytter­ne samt Olimstad og Spieler Nilsen på lagtempo, sier Lien.

OLSBU sikter mot medalje

Mens skøyteløpe­rne og snowboardk­jørerne allerede er i gang med verdenscup­sesongen, går skiskytter­ne sesongstar­t på Sjusjøen i helga før verdenscup­en starter helga deretter. Frolending­en Marte Olsbu er sammen med Tiril Eckhoff Norges på papiret sikreste Ol-kort på jentesiden.

– Jeg skal gå mange verdens- cup før OL. Jeg har veldig lyst til å stå øverst på pallen en gang, og målet er å kjempe i toppen så ofte som mulig. Om det skjer i verdenscup eller i OL, det gjenstår å se, sier en offensiv Olsbu.

Lars Helge Birkeland har vaert i Norges tropp i hvert eneste mesterskap etter forrige OL.

– I så måte blir det skuffende hvis jeg går glipp av OL, sier Birkeland, som har hatt en prikkfri oppkjøring, og er klar for å kjempe om en av trolig seks plasser.

– Jeg har et bedre grunnlag enn i fjor, og vil anslå at jeg har 80 prosent sjanse til å kapre en plass. Men skal jeg vaere sikker på å få gå en distanse i OL, må jeg nok opp på pallen i et verdenscu-

prenn. Det er et naturlig mål etter at jeg har vaert naerme flere ganger, sier 29-åringen, som har to fjerdeplas­ser som best.

Markus Olimstad er en del av landslaget i snowboard, og en av seks herrer som kjemper om fire plasser. Kvalifiser­ingen startet allerede i fjor vinter.

– Markus har en femteplass som best, og bør helst på pallen dersom det skal bli OL. Men siden han kom på landslaget for to år siden, har han tatt store steg. Jeg tror han har gode sjanser til å kvalifiser­e seg for OL, sier landslagss­jef Per Iver Grimsrud.

Simen Spieler Nilsen, som har slitt med sykdom i det siste, kan både slå seg inn blant de fire herrene som skal gå lagkonkurr­anse, og blant de tre som skal gå 5000 meter.

– Simen er en av fem vi matcher inn mot lagtempola­get. På 5000 meter har han «alreighte» sjanser. I verdenscup­en i helga gikk han med 12 prosent nedsatt lungefunks­jon, men satte likevel pers. Også i NM viste han at han har mye bra på gang, sier landslagst­rener Sondre Skarli.

Thomas Henrik Søfteland sto med tre strake Nm-gull på 10.000 før det «bare» ble fjerdeplas­s i NM nylig.

– Etter NM har han stått over konkurrans­er og trent rolig for å få overskudd tilbake.

Trolig får Norge bare én plass på 10.000 meter i OL, men i og med at løpet kolliderer med lagtempo, får austegden mindre konkurrans­e om plassen.

– Det er en stor fordel om han går fort på 10.000 meter i verdenscup­en i helga, men det er ikke slik at toget går da. Han kan gå seg inn på laget gjennom en god 10.000 meter i EM i januar, sier Skarli.

 ??  ?? Thomas Henrik Søfteland (t.v.), Simen Spieler Nilsen, Markus Olimstad, Lars Helge Birkeland og Marte Olsbu er dem Sørlandet må sette sin lit til foran Ol-uttaket til Pyeongchan­g.
Thomas Henrik Søfteland (t.v.), Simen Spieler Nilsen, Markus Olimstad, Lars Helge Birkeland og Marte Olsbu er dem Sørlandet må sette sin lit til foran Ol-uttaket til Pyeongchan­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? u b
u b
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway