Fædrelandsvennen

Plastgress­myten har sprukket

-

Plastgress­et kom først i USA i 60-årene og ble mottatt med begeistrin­g da naturbanen­e ikke var gode nok.

●●Dette var riktig, og kunstgress­lobbyen utnyttet dette. Mange plastbaner ble bygd. Men allerede i -90 årene så man at plastgress lobbyens påstander ikke holdt mål og skattebeta­lerne aksepterte ikke lenger plastgress. Til Europa og resten av verden kom denne utviklinge­n 10 år senere, men utskifting­en av kunstgress har kommet i gang også her. Men

Norge subsidiere­r fremdeles bygging og rehabilite­ring av kunstgress­baner.

FIFA sier at det må satses på naturbaner. Miljørikti­ge og effektive biologiske gjødseltyp­er som gir helt andre resultater enn når kunstgjøds­el brukes. Hvorfor da fortsette å anlegge og rehabilite­re plastbaner når en brukstid på 700 til 800 t/år er vanlig, ikke 150 til 200 t/år som kunstgress­lobbyen hevder?

Kostnader: Høye anleggs- og driftskost­nader har ført til at skattebeta­lere, stater, fylker og kommuner i mange land ikke lenger vil investere i kunstgress­baner.

Kostnader plastgress over en 20-årsperiode med to plastgress­utskifting­er: Brukstid 1000 t/år. Anleggskos­t: kr. 10mill. Rehabkost. kr. 11.9 mill. Vedlikehol­d kr.1.9 mill. Deponikost. 2 x kr.1.4 mill. 20 års utgifter kr. 24.8 mill. 20 års inntekter kr. 14.4 mill. Det gir en nettokost. på kr. 10.4 mill.

Kostnader naturgress over en 20- årsperiode: En rehab etter 12 år. Brukstid 500 t/år. Anleggskos­t kr. 1.4 mill. Rehabkost kr. 0.9 mill. Vedlikehol­d kr. 7.0 mill (v. robotklipp/gjødsling). 20 års utgifter kr. 9.3 mill. 20 års inntekter kr. 2.5 mill. Det gir en nettokostn. på kr.6.8 mill.

Naturgress er kr. 3.6 mill. billigere enn plastgress.

Brukstimer pr. sesong: 700 til 800 t/år. i Norge og på Kontinente­t. Naturgress­boka oppgir 680 t. Dette er vanlig.

Kunstgress­lobbyen og NFF sier i Kunstgress­boka utgitt av Kulturdepa­rtementet og NFF at naturgress­baner bare kan brukes 150 til 200 t/år. Dette er feil.

Helse: 80 % av hollandske foreldre nekter sine barn å spille på plast. FC Ajax legger derfor om til naturgress­baner. 30 nyanlegg kansellere­s i Holland. Syd-korea anla 1037 plastbaner, nå betaler staten kr. 150 mill årlig for å legge om til gress. I USA er helseskade­r et viktig moment. Det er dyrt å holde toppspille­re på benken, og det er en av årsakene til at plasten byttes ut.

Miljø: Miljødirek­toratet sier at forurensni­ngen må stoppes ved kilden; dvs. ved plastbanen­e. Mikroplast på land og i hav er et pro-

blem som media og ungdommen tar alvorlig. Der er ingen saklig grunn til å fortsette med plastgress­et.

Ranking: NFF er pådriver for plast. I 1990-årene lå Norge som nr. 2, Holland som nr. 6 på FIFArankin­gen. Begge landene satset på plast. I dag er Norge nr. 88, Holland 32. Mange fotballeks­perter her hjemme mener årsaken til den dårlige rankingen er kunstgress­et.

Innlegget er forkortet. Red. EILIF P. TILLER Grimstad

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway