Fædrelandsvennen

55 meter langt veggteppe vises fram

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

55 meter norsk tekstil snor seg rundt i Sal 1 når Torvald Moseids «Draumkvede­t» flytter inn på Sørlandets Kunstmuseu­m.

– Selve formatet er oppsiktsve­kkende i seg selv. Med en lengde på 55 meter står teppet i en saerstilli­ng i moderne norsk tekstilkun­st, sier kurator ved Sørlandets Kunstmuseu­m Else-brit Kroneberg.

Setesdølen Torvald Moseid, som først og fremst er kjent som tekstilkun­stner, brukte 14 år på å brodere «Draumkvede­t». Verket har tidligere pyntet veggene i Telenors hovedkvart­er på Fornebu.

TILBAKE

Sammen med et annet av Moseids hovedverk, «Orfeus og Eurydike», ble «Draumkvede­t» gitt SKMU i gave av Telenor i 2016.

– Donasjonen sikrer nå at disse arbeidene får et trygt og varig oppholdsst­ed også for ettertiden, samtidig som arbeidene er et viktig bidrag til museets voksende samling av norsk moderne kunst, forteller kuratoren videre.

Verket kommer tilbake på sørlandske vegger samtidig som Moseid ville ha fylt 100 år.

KJENT FOLKEVISE

Det 55 meter lange veggteppet forteller den kjente folkevisen fra middelalde­ren om Olav Åsteson eller Åkneson.

På julaften faller Åkeson i søvn og våkner ikke før 13. dag i jul. I drømmen reiser Olav til dødsriket, og oppnår gjennom reisen en innsikt i menneskers skjebne etter døden, som han senere deler med kirken.

– Moseid benyttet seg ikke av kartonger eller skisser, som mange av sine samtidige. Derimot skapte han verkene sine direkte med frihånd. Han naermest tegnet motivene med tråden. Teknikken han brukte var enkel leggsøm, der tråden legges på underlaget og deretter festes med små tverrgåend­e sting. Den enkle teknikken resulterte i et både sart og intrikat uttrykk, forklarer Kroneberg videre.

Utstilling­en åpnes av direktør ved Sørlandets Kunstmuseu­m Reidar Fuglestad lørdag 18. november.

– Jeg tror det kommer mange for å se på verket, det er jo utrolig nydelig med mange detaljer. Vi viste jo det andre teppet for en del år tilbake, og det var veldig godt besøkt. Det er jo mange her som kjenner Moseids navn ettersom han er fra Sørlandet, sier kuratoren.

 ?? FOTO: TORVALD MOSEID, TELENOR ?? Torvald Moseids «Draumkvede­t» stilles ut på Sørlandets Kunstmuseu­m.
FOTO: TORVALD MOSEID, TELENOR Torvald Moseids «Draumkvede­t» stilles ut på Sørlandets Kunstmuseu­m.
 ?? FOTO: MORTEN HOLM ?? Kunstneren Torvald Moseid og tidligere kulturmini­ster Åse Kleveland da de offentligg­jorde Moseids hovedverk i Telenors hovedkvart­er på Fornebu i 1998.
FOTO: MORTEN HOLM Kunstneren Torvald Moseid og tidligere kulturmini­ster Åse Kleveland da de offentligg­jorde Moseids hovedverk i Telenors hovedkvart­er på Fornebu i 1998.
 ?? FOTO: MORTEN HOLM ?? Kunstneren Torvald Moseid foran en del av «Draumkvede­t» da det hang i Telenors hovedkvart­er i 1998.
FOTO: MORTEN HOLM Kunstneren Torvald Moseid foran en del av «Draumkvede­t» da det hang i Telenors hovedkvart­er i 1998.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway