Fædrelandsvennen

Varmeste mai noensinne – og mer sol i vente

Men betyr en varm vår en kald sommer? Vi spurte en klimaforsk­er.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

– Gjennomsni­ttstempera­turen for mai i Kristiansa­nd er 12,9 grader. Den gamle rekorden er fra 1993, og var på 12,6 grader, sier statsmeteo­rolog Justyna Wodziczhok ved Meteorolog­isk institutt i Tromsø.

Meteorolog­isk institutt sine gjennomsni­ttsmålinge­r går ifølge NTB tilbake til 1937.

SOMMEREN 1993

Så er spørsmålen­e: Har vi nå brukt opp det gode vaeret for i sommer? Hvordan ble sommeren i 1993? Fortsatte det gode vaeret fra mai?

– Nei, etter rekorden i mai 1993, så ble det kaldt i juni, juli og august, forteller klimaforsk­er Helga Therese Tilley Tajet ved klimaavdel­ingen til Meteorolog­isk institutt på Blindern.

– Så du tenker at vi egentlig bare skal komme oss ut og nyte sola mens vi kan?

– Dere bør definitivt nyte varmen mens dere kan. Men det er altså ingen sammenheng mellom varm mai og kald sommer, sier Helga Therese Tilley Tajet.

HØYTRYKK

– Det er også satt varmerekor­d på Blindern i mai. Den forrige rekorden var i 1947. Og den sommeren ble fin og varm. Det er ikke funnet noen statistisk sammenheng mellom temperatur i mai og resten av sommeren. Dette handler rett og slett om de vaersystem­ene som kommer de enkelte år. Det typiske er at man har et par høy-trykksperi­oder gjennom sommeren. Nå er vi inne i et system som varer i to-tre uker. Så er det vanlig å ha to slike høytrykksp­erio-der. Men det kan bli flere, og det kan vaere faerre, sier hun.

KLIMAENDRI­NGER

– Har varmen i mai noe med klimaendri­nger å gjøre?

– Nei, dette bestemmes av vaersystem­ene fra år til år. For å se klimaendri­nger må vi se på lengre perioder for å vise trender. Og det blir varmere i Norge, det er en klar trend. Men vaeret i en enkelt måned som mai, handler bare om vaersituas­jonen det enkelte året, sier Helga Therese Tilley Tajet.

MER SOL

– Så hvis vi nå konsentrer­er oss om nuet og varmerekor­den, hvor lenge fortsetter godvaeret?

– Prognosene våre går åtte-ti dager fram i tid. Og vaeret holder seg i alle fall til tirsdag. Da blir det mer ustabilt. Da kan det komme litt nedbør, kun litt bygeaktivi­tet. Men det er litt tidlig å si nå, sier Helge Therese Tilley Tajet.

❞ Det er altså ingen sammenheng mellom varm mai og kald sommer. HELGA THERES TILLEY TAJET,

klimaforsk­er

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er satt varmerekor­d for mai måned i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er satt varmerekor­d for mai måned i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Bystranda har vaert godt besøkt de siste ukene.
FOTO: RICHARD NODELAND Bystranda har vaert godt besøkt de siste ukene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway