Fædrelandsvennen

Kantor oppsagt etter varsel fra fire prester

Etter at fire prester og en ansatt varslet om vanskelige samarbeids­forhold med kantor Tormod Lindland, ble han i april sagt opp fra stillingen ved Kirkesente­ret i Mandal.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– De har sagt meg opp uten å ville snakke med meg. Jeg kan ikke med min beste vilje forstå hvorfor, sier Tormod Lindland som har vaert kantor i Mandal kirke i snart 30 år – det vil si hatt overordnet musikalsk ansvar i menigheten.

Han venter nå på et forhandlin­gsmøte med Mandal Kirkelige Fellesråd sammen med sin fagforenin­g Utdannings­forbundet. Han ønsker jobben tilbake.

En årelang strid ved Kirkesente­ret toppet seg i april da han ble oppsagt.

Konflikten startet med Lindlands misnøye med ansettelse­ne av spesielt kirkeverge Øystein Ramstad i 2012 og prost Per Ragnar Haraldstad i 2013. Lindland har ment at de ikke er kvalifiser­te for jobbene.

FIKK TILRETTEVI­SNING

Både i 2013 og 2015 fikk Lindland tilrettevi­sninger (mildere form for advarsel, red.anm.).

– Begge skyldtes at ledelsen opplevde at jeg reagerte for sterkt og unyansert på prosessen i forbindels­e med fast tilsetting av kirkeverge­n, sier Lindland som sier de kom uten forhåndsva­rsel og uten klagerett.

Etter det Faedreland­svennen forstår har forholdet mellom Lindland og ledelsen ved kirkesente­ret vaert krevende i årene etter.

Høsten 2017 blusset striden opp igjen som følge av kommunesam­menslåinge­n mellom Mandal, Lindesnes og Marnardal og etablering­en av en kirkelig fellesnemn­d som skal finne ut hvordan kirken skal organisere­s i den nye kommunen.

Et av temaene her var hvem som skal bli kirkeverge. I en betenkning fra jurister i Arbeidsgiv­erorganisa­sjon for kirkelige virksomhet­er (KA) som Kirkelig Fellesråd i Mandal fikk på sitt bord i fjor høst, het det at Ramstad har rettskrav på å få stillingen.

I forkant av et møte i fellesnemn­da i januar, lagde de kirkelige ansatte i de tre kommunene en uttalelse. Her ønsket de at nemnda burde «utrede naermere de tre kandidater­s egnethet, egenskaper og kompetanse før vedtak om tilsetting av kirkeverge i den nye kommunen fattes».

Med det menes at også de to andre kirkeverge­ne i Lindesnes og Marnardal skulle ha mulighet til å bli vurdert som kirkeverge i Nye Lindesnes.

Lindland skulle fremme denne uttalelsen i fellesnemn­da i en setning. Men i følge et notat Fae-drelandsve­nnen har lest fra verneombud og tillitsval­gt ved kirkesente­ret, gikk Lindland mye lenger enn hva de ansatte hadde blitt enige om.

Faedreland­svennen har også lest selve manuset Lindland leste opp fra.

«PRATES I KROKENE»

Her beskriver han et svaert dårlig arbeidsmil­jø på kirkesente­ret:

«Dørene inn til kontorene er stort sett lukket. Noen kommer ut, går gjerne raskt videre til et annet rom, lukker døra igjen. Det prates i krokene, meldes og ringes, møter holdes, tanker og følelser er i full aktivitet. Enkeltpers­oner utfordres, holdninger og standpunkt etterspørr­es.

Gamle vennskapsb­ånd knaker i fortøyning­ene; personer man har tenkt på og regnet som venner i flere tiår, innser man kanskje at man ikke lenger deler syn og situasjons­forståelse med», var noe av det han sa.

Han sa også at han prøvde å represente­re alle ansatte.

REAGERTE STERKT

Verneombud og tillitsval­gt opplevde Lindlands opptreden som usaklig, som grov mistillit mot ledelsen og som personangr­ep på kirkeverge­n.

– Flertallet av de ansatte så det slik at Lindland med vilje feilinform­erte fellesnemn­da i forhold til mandatet han hadde fått fra oss, og fremmet sin private agenda i stedet, sier tillitsval­gt Torbjørn Kloster og verneombud Einar Sørensen.

Også menighetsp­edagog i Lindesnes Monica de Klerk og menighetss­ekretaer Kari June Greipsland i Marnardal represente­rte de ansatte i møtet, sammen med Lindland.

De var blitt enige om at Lindland skulle framføre budskapet om at egnetheten til kirkeverge­ne måtte vurderes - og kun det.

– Først like før møtet ble jeg informert av Tormod om at han kom til å si mye mer enn det vi hadde blitt enige om, og som vi andre ansatte ikke var enige i. Det gjorde meg dypt fortvilet, sier de Klerk.

I ettertid skrev hun sammen med Greipsland et brev til nemnda om at Lindland hadde talt på egne vegne.

Kirkeverge i Lindesnes, Siri Risdal, var også til stede på møtet. Hun sier hun ble sjokkert og lei seg over det Lindland sa.

– Det var en mistillit til ledelsen og en beskrivels­e av arbeidsmil­jøet som overrumple­t alle, også de som jobber på kirkesente­ret i Mandal, sier hun.

I flere samtaler Faedreland­svennen har hatt med Lindland svarer han på denne kritikken både muntlig og skriftlig, men velger underveis i prosessen med denne reportasje­n å trekke alle utsagn om det som skjedde på møtet og reaksjonen­e i etterkant.

VARSLERBRE­V FRA PRESTENE

I tillegg hadde altså de fire prestene Per Ragnar Haraldstad, Eva Marie Jansvik, Jan Helge Kristensen og Helene Lohne Kristensen sammen skrevet et varslerbre­v om kantoren.

Gjennom Lindland selv gjøres Faedreland­svennen kjent med innholdet i brevet som prestene sendte 15. desember i fjor. Her heter det blant annet at de mener Lindland boikotter kirkeverge og prost.

«Dette oppleves som mobbing», skriver prestene.

Det står også at han skaper splittelse og at han snakker ned kolleger, saerlig kirkeverge og prost.

En femte ansatt på kirkesente­ret sendte samtidig et varsel om kantoren med samme type innhold.

– KUN KIRKEFAGLI­G

– Hva tror du de mener med dette?

– Jeg kjenner meg ikke igjen. Klagen fra de fire prestene har såret meg, og den kom svaert overrasken­de. Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor de ikke mente de kunne snakke med meg om de opplevde samarbeids­vanskene, men ingen av dem har tatt kontakt, sier han.

Lindlands opptreden i møtet i fellesnemn­da og varslerbre­vene gjorde at det ble satt i gang en personalsa­k. Resultatet var oppsigelse­n 17. april.

SJOKK

– Jeg er ikke gitt anledning til å presentere min versjon av noe som helst for min arbeidsgiv­er Fellesråde­t. De har sagt meg opp uten å ville snakke med meg, sier Lindland.

Leder av Fellesråde­t i Mandal, Ragnvald Madland, sier derimot at kantoren har fått komme med sitt syn en rekke ganger.

– Ledelsen av kirkesente­ret og jeg har i vår og forut for oppsigelse­n hatt flere møter med ham slik arbeidsmil­jøloven tilsier, sier han. Ut over det vil han ikke kommentere striden.

Lindland selv ønsker stillingen tilbake.

– Men hvordan skal du kunne gå tilbake når alle prestene, kirke-

verge, verneombud og tillitsval­gt har reagert slik på din vaeremåte over år?

Dette spørsmålet har Lindland svart på overfor Faedreland­svennen, men har siden også trukket dette utsagnet.

KREVENDE

Kirkeverge Øystein Ramstad vil ikke å uttale seg om personalsa­ken, han henviser til taushetspl­ikten, men sier:

– Dette har vaert en svaert krevende sak for Fellesråde­t og ledelsen å stå i.

Prost Per Ragnar Haraldstad ønsker ikke å kommentere saken.

 ??  ??
 ??  ?? Prost Per Ragnar Haraldstad
Prost Per Ragnar Haraldstad
 ??  ?? Kirkeverge Øystein Ramstad
Kirkeverge Øystein Ramstad
 ??  ?? Oppsagt kantor Tormod Lindland.
Oppsagt kantor Tormod Lindland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway