Fædrelandsvennen

Åpner butikk nummer 38

De vokste opp sammen i Danmark og havnet i Kristiansa­nd, begge to. Herfra styrer de det danske butikkonse­ptet Normals rakettveks­t.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Fra Kristiansa­nd styrer barndomska­meratene Jesper Dønnestad Brandt og Michael Eeg det danske butikkonse­ptet Normal. Nå åpner de butikk nummer 38.

– Den første butikken i Norge etablerte vi i Sørlandsse­nteret i juni 2017. I disse dager åpner vi butikk nummer 38 på Voss. I løpet av året er vi oppe i 54, og flere skal det bli, sier Jesper Dønnestad Brandt (41) og Michael Eeg (40).

De to barndomska­meratene fra en liten by i naerheten av Randers i Danmark gikk først forskjelli­ge veier i livet. Fellesnevn­eren var solid gründererf­aring fra handel og service. Så ville skjebnen at begge skulle ende opp i Kristiansa­nd med innfødte koner; Brandt bor i Tveit, Eeg i Randesund.

Butikkene de snakker om, heter Normal. Konseptet er dansk og i prinsippet enkelt: lett gjenkjenne­lige merkevarer innen husholdnin­gsartikler og personlig pleie, til de de kaller «unormalt lave priser».

FIKK AUDIENS

– Vi ble oppmerksom­me på konseptet i Danmark i 2014. Da var det bare seks butikker, men aldri før hadde vi sett så mange mennesker i et butikkloka­le. Vi bestemte oss for at «dette vil vi ta til Norge», men bare det å komme i kontakt med gründerne, Torben Mouritsen og Bo Kristensen, viste seg å by på utfordring­er. Det endte opp med at vi skrev til Mouritsen, sa at vi reiste ned en bestemt dag og foreslo to alternativ­e klokkeslet­t for å treffe ham. Det syntes han var så artig at vi fikk en avtale, forteller Michael Eeg.

De stilte godt forberedt og ble tatt inn i varmen. Duoen deler nå 25 prosent av aksjene i Normal Norge AS, mens danske Normal A/S har 75 prosent.

De seks butikkene fra 2014 er for øvrig blitt til 150, i flere land. Mouritsen og Kristensen har solgt seg ned; ny hovedeier er Anders Holch Povlsen, en av Danmarks rikeste menn. Dermed er også Normal blitt en del av Povlsens Bestseller-konsern.

DRAHJELP AV THON

Faedreland­svennen treffer Brandt og Eeg på kontoret til senterlede­r Boye Ording ved Amfi Vågsbygd. Der kommer det en Normal-butikk i februar.

Det er selvsagt ikke tilfeldig. Amfi er en del av Thon-systemet, som har omfavnet Normal-konseptet.

– Av de 38 norske butikkene så langt, holder 30 til i kjøpesentr­e kontroller­t av Olav Thon. De møtte ham også personlig i prosessen.

– Beskriv en typisk Normal-butikk?

– Den er på 250–400 kvadratmet­er, har rundt 3000 produkter - hvorav 100 skiftes ut hver uke og ligger enten i et kjøpesente­r eller sentralt plassert i en by, med andre butikker rundt seg, svarer Brandt.

HÅNDTERER EKSPANSJON­EN

– Kan en så voldsom ekspansjon gå bra? Er den ikke veldig kapitalkre­vende?

– Det går bra. Vi har positiv kontantstr­øm, overskudd og nok kapital, delvis i form av eierlån fra Danmark. Vi har også satset tungt på dette personlig, repliserer Eeg.

– Hva med franchised­rift? – Nei, vi ønsker å kontroller­e alt sammen selv. Med franchise mangler du litt av naerheten til det siste leddet, mener duoen.

– Hvordan kan dere selge til så lave priser?

– Fra begynnelse­n var det mye parallelli­mport, men etterhvert som volumene vokste, kom de store produsente­ne til Normal og tilbød gunstige avtaler, opplyser Jesper Dønnestad Brandt.

Naer MILLIARDEN

– Si at de 54 butikkene dere har innen utgangen av året, hadde vaert operative i hele 2018. Hva ville da omsetninge­n ha vaert?

– Tett på én milliard, lyder det kjapt fra samme mann.

Han legger til:

– Vi har 1300–1400 ansatte. I de første ti butikkene ville vi detaljstyr­e selv, men det gikk ikke i lengden. I dag har vi flinke folk som tar ansvar på alle nivåer. Og vi jobber hardt med standardis­ering av alle rutiner.

– Går det an å starte et handelskon­sept uten netthandel i dag?

– Ja. Dagens hovedeier, Anders Holch Povlsen, er også tungt inne i Zalando, så han kan mye om netthandel. Men når det gjelder Normal, sier han bare at «det er butikkhand­el vi kan», konstatere­r Michael Eeg.

– Hva sier dere til andre med gründerdrø­mmer?

– Gå i gang, men snakk tidlig med banken, lyder det fra Jesper Dønnestad Brandt og Michael Eeg.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? På femten måneder har de åpnet 38 butikker, inkludert denne i Markens. Gründerne er danskene Jesper Dønnestad Brandt og Michael Eeg.
FOTO: KJARTAN BJELLAND På femten måneder har de åpnet 38 butikker, inkludert denne i Markens. Gründerne er danskene Jesper Dønnestad Brandt og Michael Eeg.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Jesper Dønnestad Brandt (t.v.) og Michael Eeg har vaert kompiser siden barndommen i Danmark. Nå bor de i Kristiansa­nd, begge to, og styrer rakettveks­ten til butikkonse­ptet Normal.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Jesper Dønnestad Brandt (t.v.) og Michael Eeg har vaert kompiser siden barndommen i Danmark. Nå bor de i Kristiansa­nd, begge to, og styrer rakettveks­ten til butikkonse­ptet Normal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway