Fædrelandsvennen

Nyklekkede agderkunst­nere anno 2018

Årets Hatch-utstilling gir et ungt blikk på verden.

- FRIDA FORSGREN ANMELDER frida.forsgren@uia.no

●●Hatch viser unge talentfull­e nyutdanned­e kunstnere fra agderregio­nen. Kunstnerne kommer rett fra utdannings­institusjo­nene og gir derfor innsyn både i hva som rører seg i kunstfelte­t, samt et ungt blikk på verden. Årets utstilling viser stort spenn i materialer og uttrykk, og reflektere­r hvor mangfoldig­e samtidskun­stfeltet er.

●●Det mest slående ved årets Hatch-utstilling på Agder Kunstsente­r er nettopp spennet i uttrykkene, der de fire kunstnerne grupperer seg i to klare hovedretni­nger. Mens Erika Dyrholm og Nour Kalash arbeider figurativt og mer tradisjone­lt, arbeider Kristian Suvatne Augland (f. 1993) og Aljosa Erakovic (f. 1987) konseptuel­t i grenseland­et mellom design og hverdagsob­jekter. Der Dyrholm og Kalash synes å ønske å gi indre følelser en ytre form, er det som om Suvatre Augland og Erakovic vil bearbeide og utforske den ytre, materielle verdenen.

●●Erika Dyrholm sier selv at hun arbeider med å fange ulike stemninger i trykkene sine. Hun bruker menneskeli­ge former og tekstur til å utforske rolighet, urolighet og stillhet. Dyrholm arbeider med teknikken monotrykk, og de sort/hvite trykkene hennes får en nesten røntgen-aktig kvalitet. Hun viser oss avtrykk av ulike kropper og det gjennomski­nnelige røntgen-preget fyller trykkene hennes med ulike stemninger fra det dramatiske, til det poetiske og vare. Jeg liker hvordan trykkene henge ruin n rammetrett på vegg ensom ulike stemningsr­apporter fra en sinnstilst­and.

Nour Kalash er utdannet i Damaskus og bearbeider lidelser fra krigstraum­er i Syria i arbeidene sine. Hun arbeider figurativt med både akrylmaler­i og skulptur og kretser rundt motivers om lidelse og smerte. Både på Sør landsutsti­llingen og ved Arten dal tidligere iår harv i setteksemp­ler på flyktninge­r som bearbeider krigstraum­er gjennom kunsten, alle med et figurativt formspråk. Og kanskje er det dette form- språket som best kommuniser­er smerte? Tidvis synes jeg verkene blir vel tydelige, og kanskje kunne smerte-estetikken ha godt av å bearbeides mer abstrakt? Kalash synes jeg er på sitt absolutt beste i den lille, forvridde figuren som balanserer på en alt for liten sokkel, som et forvridd, døende insekt.

●●Aljosa Erakovic (f. 1987) viser ulike installasj­oner som ligger i grenseland­et mellom hverdagses­tetikk og estetikk i serien «The Dynamics of the Labor Force». Et veggrelief­f i hvitt, ullent stoff har lommer med kulepenner stukket ned i åpningen. To minnepinne­r er formet som klassiske greske søyler, og en annen er forvandlet til en skulptur dekket med harde, hvite perler. Logoer går igjen i de ulike verkene, noen ganger tegnet, noen ganger trykket. Og en lampe lyser fra et veggrelief­f i tekstil.

Disse objektene lager ikke mening i tradisjone­ll forstand, og kanskje vil Erakovic få oss til å se dem som stofflige, sanselige objekter løsrevne fra kontekst? Den samme type grubling rundt funksjon og materialit­et, ser vi hos Kristian Suvatne Augland (f. 1993) som viser oss et tablå av en trebenk med hjul, en trekasse, en video, og vegghengte malerier som sammen ikke skaper noen klar mening. Heldigst synes jeg Erakovic minnepinne-skulpturer er, fordi de makter å forvandle den lille datadingse­n til noe sanselig og skulpturel­t interessan­t.

Denne utstilling­en oppsummere­r kunstens hårfine balanse mellom å ikke bli så konkret at undringen forsvinner, og ikke bli så undrende at det konkrete glipper. I denne utstilling­en synes jeg saerlig Dyrholm blir en god balansekun­stner i dette vanskelige landskapet.

Har doktorgrad i kunsthisto­rie og jobber som førsteaman­uensis ved Institutt for religion, historie og filosofi ved Universite­tet i Agder. Hun har forsket på italiensk renessanse, amerikansk modernisme og arbeider nå med norsk samtidskun­st.

 ?? FOTO: AGDER KUNSTSENTE­R ?? Nour Kalash er utdannet i Damaskus og bearbeider lidelser fra krigstraum­er i Syria i arbeidene sine.
FOTO: AGDER KUNSTSENTE­R Nour Kalash er utdannet i Damaskus og bearbeider lidelser fra krigstraum­er i Syria i arbeidene sine.
 ?? FOTO: AGDER KUNSTSENTE­R ?? Suvatre Augland vil bearbeide og utforske den ytre, materielle verdenen.
FOTO: AGDER KUNSTSENTE­R Suvatre Augland vil bearbeide og utforske den ytre, materielle verdenen.
 ?? KUNSTSENTE­R FOTO: AGDER ?? Aljosa Erakovic (f. 1987) viser ulike installasj­oner som ligger i grenseland­et mellom hverdagses­tetikk og estetikk
KUNSTSENTE­R FOTO: AGDER Aljosa Erakovic (f. 1987) viser ulike installasj­oner som ligger i grenseland­et mellom hverdagses­tetikk og estetikk
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway