Fædrelandsvennen

Havnevedta­k i skodda?

- PREBEN AAVITSLAND

Etter Arbeiderpa­rtiets medlemsmøt­e og innlegget til havneselsk­apets styreleder (22/9) er det enda mer uklart hva som skal skje på Lagmannsho­lmen, i Kongsgårdb­ukta, på Kmv-tomta og i Strømsvika.

●●Hvordan kan bystyret ta en beslutning når avgjørende premisser ligger i skodda?

På Lagmannsho­lmen vil Ap ha en bilfri bydel med mange grønne lunger og rimelige boliger for småbarnsfa­milier. Da støter de mot N a e ring s forening ensom vil ha kontorblok­ker og flest mulig arbeidspla­sser der. Havneselsk­apet er forpliktet til å selge til høyest mulig pris. Dermed blir det nok kontorblok­ker, noen luksusleil­ighet erogen bydels o mer halvdød etter arbeidstid. Kan bystyret vise en økonomisk baerekraft­ig vei som sikrer et mangfold for folk flest mellom Caledonien og sjøen?

I Kongsgårdb­ukta ser Ap og havneselsk­apets styreleder «ikke for seg en industriha­vn», men forklarer ikke hva de mener med industriha­vn. Vedlikehol­d og ombygging av borerigger (Offshore Service Port) er havneselsk­apets storesatsi­ngsområde med entusiasti­sk støtte fra Naeringsfo­re- ningen. Dette må kalles industri. Hvis nå ikke boreriggen­e skal ligge der, er det da nødvendig å okkupere området og plage omgivelsen­e bare for konteinern­e?

Kmv-tomta vil Ap vurdere som sted for konteinerh­avn, men det vil ikke havneselsk­apet, verken administra­sjonen eller styreleder­en, og heller ikke kommunens administra­sjon. Bør ikke bystyret avvente en oppdatert og uavhengig vurdering før man tar ugjenkalle­lige beslutning­er?

Strømsvika har, med utvidelser langs øde områder, potensial til å b lien storhavn for Kristiansa­nds regionen med både kon t einere og borerigger, direkte forbindels­esvei for (elektriske!) trailere til nye E39 og knapt en eneste bolig i nabolaget. Havneselsk­apets administra­sjon er bedt om å vurdere samarbeid med Mandals havneselsk­ap, men uten forpliktel­ser og trolig uten saerlig entusiasme. For få år siden ble Stavangers og nabokommun­en Solas havneselsk­aper slått sammen og konteinerh­avna flyttet til Risavika i Sola, et par mil fra Stavanger. Bør ikke bystyret selv beordre uavhengige konsulente­r til å utrede en slik mulighet også for Kristiansa­nds regionen?

Saken er jo: Hvis verken konteinern­e eller boreriggen­e behøver å sendes til Kongsgårdb­ukta, kan området frigjøres for byutviklin­g med blant annet strandpark, barnehage, idrettshal­l, sykehjem og boliger for folk flest, til glede for dem som i framtida skal bo der og på Marvikssle­tta, og for alle som allerede bor ved eller ferdes på Topdalsfjo­rden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway