Fædrelandsvennen

Mer enn kunnskap gjennom 30 år

I over 100 år har Ansgarskol­en formidlet kunnskap og mer enn kunnskap, de siste 30 årene på Hånes i Kristiansa­nd. Studentene­s faglige og menneskeli­ge utvikling går som et brennende engasjemen­t gjennom skolens historie.

- INGUNN FOLKESTAD BREISTEIN rektor Ansgarskol­en

Kombinasjo­nenav faglig innhold og personlig utvikling har stått sentralt og vaert reflektert både i fagplaner og i undervisni­ngen.

I august 1998 åpnet studieåret på Hånes med 150 studenter og elever. Skolens campus rommer i dag både Ansgar Teologiske Høyskole, Ansgar Bibelskole, studenthje­mmet og det vakre Ansgarkape­llet som er designet av Kjell Nupen. 30 år senere har skolen nesten 500 studenter, fordelt på 400 høyskolest­udenter og 70 bibelskole­elever. A nsgar Teologiske Høgskole har utviklet seg fra å vaere først og fremst en utdannings­institusjo­n for kommende pastorer og misjon a er er, til å utdanne mennesker til ulike jobber innen kultur og samfunn. Høyskolen tilbyr bachelorgr­ad i musikk og helse og i musikktekn­ologi, og mange av våre tidligere studenter er i dag aktive i kulturlive­t på Sørlandet. Bachelorst­udiet i psykologi gir ungdom på Sørlandet mulighet til å fordype seg i et populaert fagområde uten å måtte flytte fra Sørlandet. Den tidligere misjonslin­ja er omdannet til en bachelorgr­ad i interkultu­relle studier, og gir studentene kompetanse både innenfor bistand og misjon. Masterstud­iet i teologi gir kompetanse til å bli pastor i en frimenighe­t, eller til å bli prest i Den norske kirke etter praktikums­studier.

En fellesnevn­er for høyskolens studier er et tverrfagli­g fokus på psykisk helse, enten det handler om ungdoms bruk av musikk for å regulere sin sinnsstemn­ing, pastorers opplevelse av ensomhet i jobben eller flyktninge­rs erfaringer med å bearbeide sin historie når de skal etablere seg i Norge. Vi har forsknings­samarbeid med både Universite­tet i Agder og Sørlandet sykehus, i tillegg til ulike nettverk som de forskjelli­ge underviser­ne ved høyskolen har. I 2017 lå Ansgar Teologiske Høyskole på fjerdeplas­s på landsbasis i publiserin­gspoeng per faglige ansatt – ikke dårlig for landets nest minste akkrediter­te høyskole.

Også Ansgar Bibelskole­har endret seg. Den gamle bibellinja heter i dag disippelsk­ap, og gir elevene innblikk i menighets-, misjons- og bistandsar­beid gjennom praksis i Colombia, Romania og ulike menigheter i Norge. Bibelskole­n har en stor musikklinj­e som hvert år reiser til New Orleans for å bli kjent med gospelens røtter. Ansgar Gospel Choir synger svart gospel så det holder, og er godt kjent over hele landet etter mange turneer. Krik-linje og danselinje er populaere tilbud til dem som vil kombinere et år på bibelskole med vannsport, multisport eller dans, og linjetur til Bali er blant høydepunkt­ene for Krik-elevene.

De siste årene har universite­tsog høyskolese­ktoren vaert preget av sammenslåi­nger. Selv med doblet studentant­all de siste fem årene er Ansgar Teologiske Høyskole likevel knøtt liten i forhold til mange andre, for eksempel storesøste­r UIA med over 11 000 studenter. Hva kan en liten, privat høyskole bidra med i dette landskapet? Vi opplever at en liten høyskole kan tilby en naerhet mellom student og laerer som større institusjo­ner ikke kan matche.

Studentund­ersøkelsen som kom i høst viste at en av tre studenter føler seg ensomme. Studentliv­et handler ikke bare om studier, det handler også om å finne seg selv som menneske. Sammen med engasjerte laerere sørger vår studentpas­tor for at alle studenter får tilbud om samtalegru­pper og oppfølging så vel både personlig som faglig. Vi er også tilknyttet SIA slik at våre studenter har tilbud om samme oppfølging som Uia-studentene.

Jeg snakket med en psykolog som sa at Gud eller en åndelig virkelighe­t aldri hadde vaert nevnt under hennes studietid. På Ansgar Teologiske Høgskole ønsker vi at også den eksistensi­elle siden av menneskers tilvaerels­e skal tas på alvor, enten man studerer psykologi, musikk eller teologi. Våre studenter har ulik bakgrunn, og gjennom studietide­n vil vi utfordre dem på hvilke verdier og etiske refleksjon­er de ønsker skal ligge i bunn for deres yrkesutøve­lse. For å sitere Arne Naess: «Her søker vi mening i tillegg til å utveksle meninger». P å Angarskole­n er dyktige laerer og ansatte opptatt av både av hvordan elevene tilegner seg faget, og hvordan de kan formidle dette videre i de yrkene de skal inn i. Vi er glad for at skolen har vokst i antall studenter og elever, men like viktig for oss er unge menneskers reise mot faglig og menneskeli­g vekst. Vi er glad for at skolen fikk mulighet til å etablere seg i Kristiansa­nd, og lover å videreføre det arbeidet vi driver til beste for menighet, misjon, skole- og samfunnsli­v også de neste årene. Vi ønsker å vaere i dialog med samfunnet rundt oss for å kunne tjene omgivelsen­e på best mulig måte. Vi ønsker at våre studenter skal vaere mennesker som går ut i sine jobber og sine liv som baerere av gode verdier. For oss som driver skolen, er disse verdiene oppsummert i ordene: Å elske Gud og sine medmennesk­er som seg selv.

I 2017 lå Ansgar Teologiske Høyskole på fjerdeplas­s på landsbasis i publiserin­gspoeng per faglige ansatt. Ikke dårlig for landets nest minste akkrediter­te høyskole.

 ?? FOTO: ANSGARSKOL­EN ?? Vi ønsker å vaere i dialog med samfunnet rundt oss for å kunne tjene omgivelsen­e på best mulig måte, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: ANSGARSKOL­EN Vi ønsker å vaere i dialog med samfunnet rundt oss for å kunne tjene omgivelsen­e på best mulig måte, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway