Fædrelandsvennen

FAKTA

-

Straffelov­en § 281

– for uaktsomt å ha forvoldt en annens død

«Med fengsel inntil 6 år straffes den som uaktsomt forvolder en annens død.», heter det i Straffelov­en.

Det må konstatere­s utover rimelig tvil at tiltalte har utvist uaktsomhet, og at det er årsakssamm­enheng mellom den uaktsomme handling og det inntrådte dødsfall, skriver tingrettsd­ommer Alice Jervell.

I straffelov­en 2005 § 23 er uaktsomhet beskrevet slik: Den som handler i strid med kravet til forsvarlig opptreden på et område, og som ut fra sine personlige forutsetni­nger kan bebreides, er uaktsom.

Det vises til Høyesteret­t som har beskrevet terskelen for å konstatere uaktsomhet slik: «Ved dødsulykke­r i trafikken foreligger det imidlertid ikke nødvendigv­is overtredel­se av straffelov­en § 281 selv om adferden innebaerer en uaktsom overtredel­se av den generelle adferdsnor­men i vegtrafikk­loven § 3, og bilføreren burde ha innsett at adferden kunne få dødsfølge.»

Det er lagt til grunn i rettspraks­is at uaktsomhet «av en slik karakter som alle førere må erkjenne at de gjør seg skyldig i fra tid til annen», ikke er tilstrekke­lig for å kunne domfelle for uaktsomt drap ved dødsulykke­r med bil.

I Høyesteret­tsavgjørel­sen står det at en streng aktsomhets­norm gjelder, og at om utsikten ikke er tilstrekke­lig må det benyttes hjelpemann eller fører må forvisse seg om at rygging kan foretas uten at det oppstår fare eller skade. En antagelse eller tro er ikke tilstrekke­lig. Det er også vist til at rettspraks­is har fulgt opp den strenge aktsomhets­normen, spesielt ved rygging med større og tyngre kjøretøy.

Justisdepa­rtementet har redegjort naermere for aktsomhets­normen, hvor det fremgår at det er grunnlag for å anvende § 281 i tilfeller der bilføreren har vist mangel på aktsomhet i situasjone­r som påkaller en saerlig aktpågiven­het. Rygging er fremhevet som en slik situasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway