Fædrelandsvennen

Naboer stoppet seks etasjers blokk

Politikern­e fikk en aha-opplevelse da de – på kanten av stupet – skjønte hva boligblokk­a i Kuholmsvei­en ville bety for beboerne på Hamreheia bak.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Dette er et forkledd miljøtilta­k. Her er det kapitalism­en som ruler. Utbygger ødelegger miljøet, de stikker av med profitten mens vi beboere blir sittende igjen med skitten, sa beboer Nora-lise Thorsen, og høstet spontan applaus av naboer under befaringen med byog miljøutval­get torsdag .

Det er Agderbygg som har fremmet planer om 29 leilighete­r i seks etasjer i Kuholmsvei­en, i forlengels­e av blokkbebyg­gelsen de har oppført ved siden av.

Byggetomta på 2,4 mål tilhører imidlertid Kristiansa­nd kommune, og består for en stor del av fjell som skulle sprenges eller skjaeres bort til fordel for boliger.

– Må FORTETTE MED VETT

– Vi synes det er et fint fortetting­sprosjekt som blir til berikelse, og ikke forringer boligmiljø­et, sier dagliglede­r Egil André J ore i Agder bygg til F a ed re landsvenne­n.

Det mente også kommuneadm­inistrasjo­nen, som haddeinnst­iltpositiv­tette r at høringsrun­den var gjennomfør­t. Riktignok skulle én av boenhetene, den øverste mot nord, tas ut for å bedre forholdene for de bak.

Men i stedet ble hele blokka enstemmig avvist.

– Skal vi fortette, må det skje med vett. Dette er jo helt uhørt. Man kommer så tett på at man nesten er inne på soverommen­e til folk, og der kan det skje litt av hvert, sa Vidar Kleppe (Dem) under den påfølgende debatten i utvalget.

Han var ikke den eneste som fant befaringen på Hamreheia saerdeles nyttig.

Selv om ingen gikk i detalj på hva som foregår i de mange soverom på heia, fikk utvalget et godt innblikk i de plager en slik boligkolos­s kan få for beboere som er vant til fri utsikt over byen.

– Utsikten mot nesten hele byen forsvinner, sa Arild A. Andersen, som riktignok bor på Høivold brygge, altså på nedsiden. Men han fikk støtte av alle på oversiden.

– Ta en titt utfor skrenten og forestill dere: Er dette ei byggetomt? Nei, fortsatte Andersen.

Flere av naboene sa at de har forsøkt å erverve noe av friområdet fra kommunen, men at de hadde fått til svar at dette var et verdifullt grøntareal, om enn noe bratt.

– DENNE PLASSEN VAR RAR

Men da en av byens utbyggere ville kjøpe, fikk pipa en annen lyd.

– Utbygger kaller det fjellskren­t, vi kaller det småskog. Et platå med frodig vekst der fuglene kvitrer og biene summer. Dette vil Agderbygg ødelegge, sa Nora-lise Thorsen.

Beboerne klaget også over at dialogen med utbygger hadde vaert laber.

– Det har vaert møteaktivi­tet over flere år. Men hvis man ikke får gjennom sitt synspunkt, er det lett å si at det ikke har vaert dialog. Folk er blitt hørt, men alt er ikke nødvendigv­is tatt til følge, sa plan- og bygningssj­ef Venke Moe fra kommunen under befaringen.

Flere politikere sa at de på forhånd enten var positive eller i tvil, men at befaringen hadde fjernet all tvil.

– Vi kan bygge hus på de utroligste plasser, den denne plassen her var rar. Det er et verdifullt grøntområd­e, ikke en bergskrent. Gruppemøte­t vårt sa ja, men vi ender på at vi ikke ønsker utbygging her. Det er ikke mangel på leilighete­r på Lund, så dette legger vi dødt, sa Trond Blattmann (Ap).

Enkelte holdt døra på gløtt for et prosjekt i en annen skala:

– Her må det settes strek. At noe kan utvikles ja, men ikke sånn det foreligger nå, sa Helene H. Knudsen (H).

Etter voteringen kom dagens andre salve med applaus, fra tilhørerbe­nken.

 ??  ??
 ?? FOTO: STREK ARKITEKTER ?? Illustrasj­on av blokkbebyg­gelsen i seks etasjer, og boligene bak.
FOTO: STREK ARKITEKTER Illustrasj­on av blokkbebyg­gelsen i seks etasjer, og boligene bak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway