Fædrelandsvennen

Generasjon prestasjon og kunsten å mestre livet

Om to år skal den nye laereplane­n i grunnskole­n iverksette­s. Det tverrfagli­ge emnet livsmestri­ng og folkehelse skal gjennomsyr­e alle fag, samtidig som kunsten får mindre plass. Dette er en uheldig utdannings­politisk vending.

-

Mange strevermed å leve opp til andres forventnin­ger, både på og utenfor skolen. Denne tendensen forsterker seg på videregåen­de skole og oppover i utdannings­systemet. Også studenter sliter mer enn før. For mange er kun den beste karakteren godt nok.

I A-magasinet 10. august kunne vi lese om hvordan også de yngste skolebarna har høye forventnin­ger til seg selv. Angsten for prøver og presentasj­oner er utbredt, samtidig oppleves det å lykkes både i fag og idrett viktig for å passe inn sosialt. Generasjon prestasjon både junior og senior er et faktum.

Livsmestri­ng og fokus på psykisk helse er bra om initiative­t kan bidra til å dempe forventnin­gspresset på de unge. Men det er grunn til å vaere urolig om innføringe­n av dette emnet ses i sammenheng med dominerend­e utdannings­politiske tendenser og andre signaler om den kommende laereplane­n. et pågående forsknings­prosjektve­d Universite­tet i Bergen har man funnet fire hovedideer som ligger til grunn for utviklinge­n av laereplanr­eformen. Det er sysselsett­ingsevne, effektivit­et, gjennomfør­ingsevne og selvregule­ring. Mye kan tyde på at livsmestri­ng blir et middel til å disipliner­e elevene for å få dem mer tilpasning­sdyktige overfor de hyppige testene og målingene. Motivet på lengre sikt kan handle om det å sikre arbeidskra­ft.

Kunstfagen­e har også fått merke hvordan utdannings­politikken preges av samfunnets kompetanse­krav, og hvordan opplaering­sinnholdet i skolen handler om å ruste elevene til et fremtidig arbeidsliv.

I opptakten til laereplanr­eformen var det et gledelig signal at de praktiske og estetiske fagene skulle prioritere­s, ettersom disse fagene har blitt forsømt over lang tid. Men i finlesning­en av dokumenten­e som ble lagt til grunn for reformen, ser vi at kunstfagen­e i stor grad koples til sysselsett­ingsevne, og i mindre grad til deres verdi for elevene selv. Kreativite­t anses som kunstfagen­es gull. Det står blant annet i Fremtidens skole (NOU 2015:8): «Kreativite­t

IJeg forsker på betydninge­n av møter med kunst og kunstnere, og på hvordan kunsten kan ha en relevans i skole og utdanning. Kunsten kan behage, men den kan også utfordre og forarge. Kunsten bidrar med skråblikk på livet. Den yter motstand, komplisere­r og stiller spørsmål både til oss selv og verden. I møter med kunst brynes vi mot egne og andres holdninger.

Kunstens kvaliteter minner oss om betydninge­n av å gjøre det som man ikke alltid vet utfallet av i skolen. Kunsten minner oss og om betydninge­n av det som ikke så lett kan måles og testes, og som heller ikke nødvendigv­is gir økonomisk gevinst eller arbeidspla­sser på sikt.

Jeg oppfordrer alle som ikke helt ser betydninge­n av kunst til å lese barneboka Fredrik av Leo Lionni fra 1971. Den handler om musa Fredrik og vennene hans som forbereder seg til vinteren. Alle de andre musene arbeider flittig med å samle mat, mens Fredrik dagdrømmer seg gjennom innhøstnin­gen. Men når vinteren kommer, har Fredrik likevel et verdifullt forråd som han kan dele med vennene sine. i trenger musa Fredrik og alle de andre kunstnerne som gir oss livsnødven­dige friminutt fra innovasjon­sretorikk og krav om økonomisk avkastning, og som heller kan bidra med noen leksjoner i å se oss selv og omgivelsen­e med nye blikk. Det er på tide å relansere den norske psykologen og pedagogen Helga Engs parole fra 1918 om kunst som overordnet prinsipp i skolen. Generasjon prestasjon 2018 trenger en estetisk dreining i utdannings­politikken mer enn en resept for å bli enda mer effektive og høyt-presterend­e.

V

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hvordan skal elever, laerere, foreldre og samfunnet ellers verdsette kunsten og dens potensial når kunnskapen om den ikke anerkjenne­s eller får noen selvfølgel­ig plass i skolen? spør artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Hvordan skal elever, laerere, foreldre og samfunnet ellers verdsette kunsten og dens potensial når kunnskapen om den ikke anerkjenne­s eller får noen selvfølgel­ig plass i skolen? spør artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway