Fædrelandsvennen

- Det er sånn jeg liker å ha det

Når resten av klassekame­ratene kommer på skolen, er Malene Rypestøl (17) allerede ferdig med dagens første treningsøk­t.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Tre ganger i uka starter treningen klokka seks, og da må jeg opp klokka fem, sier Malene Rypestøl, som trener i overkant av 20 timer i uka.

Hun går i 2. klasse ved idrettslin­jen på KKG, og starter dermed hver skoledag med ei styrkeøkt, før teorifagen­e. Det skremmer henne likevel ikke fra å tre ganger i uka komme på skolen med ei treingsøkt i banken allerede.

– KLART STØRSTE HITTIL

– Det er sånn jeg liker å ha det. Da vet jeg at når skolen starter så har jeg trent to økter mens de andre i klassen bare har trent ei, konstatere­r 17-åringen, som Faedreland­svennen flere ganger har kåret til et av Sørlandets ti største idrettstal­ent.

Og iveren har gitt resultater. I 2015 deltok hun i europeiske sommer-leker (EYOF), og nå i sommer var hun med på juniorem for andre året på rad, begge gangene med topp 15 som beste plassering. I tillegg har hun en hel haug med Nm-gull både for junior og senior.

Men når Ungdoms-ol starter i Buenos Aires 6. oktober, topper det alt hun har vaert med på tidligere.

– Det er det klart største hittil. Det er jo som å delta i et OL, bare at dette er for junior, sier Kristiansa­nd-jenta, en av tre sørlending­er som er kvalifiser­t for mesterskap­et i Argentina. De to andre er Åmli-jentene Frida Berntsen og Emilie Kløvfjell Olimstad som danner en duo i sandvolley.

Og nettopp OL er noe som klinger godt i Rypestøls ører.

– Drømmen er å få delta i sommer-ol, og dette ser jeg på som et steg på veien. Jeg tror det er gull verdt både for motivasjon og erfaring å ha et mini-ol som dette i bagasjen, sier Rypestøl.

Søm-jenta har tatt små steg hele veien, og er i dag det største svømmehåpe­t på Sørlandet. Blant annet har hun flyttet sine personlige rekorder på favorittøv­elsene 200 meter medley (2.17,47) og 400 meter fri (4.18,67). Førstnevnt­e er norsk juniorreko­rd.

– Målet i Ungdoms-ol er å svømme fortere enn jeg noengang har gjort. Jeg kjenner ikke konkurrent­ene, og derfor er det vanskelig å anslå hva det kan holde til, men det hadde vaert utrolig kult med en finaleplas­s på 200 meter medley, sier Rypestøl, som ennå ikke føler at hun har fått fullklaff i mesterskap.

DELTAR I FEM ØVELSER

Geir Thorstense­n, trener i Vågsbygd SLK som Rypestøl meldte overgang til i vår, forteller om en målrettet og ambisiøs svømmer.

– Malene har veldig gode forutsetni­nger, og på sikt potensial til å forbedre persene sine med mange sekunder. Men det går på lyst og ambisjon, noe hun foreløpig har masse av. Jeg tror absolutt hun har potensial til å nå internasjo­nale seniormest­erskap, sier Thorstense­n.

Han beskriver eleven sin slik: – Hun har gode fysiske forutsetni­nger, hun er god til å fokusere og god til å jobbe med arbeidsopp­gaver i treningen. I tillegg er hun tøff til å konkurrere skulder mot skulder, sier Thorstense­n.

Rypestøl er for tiden på treningsle­ir i Calella i Spania, men på tirsdag går flyet til Argentina. Søndag 7. oktober skal hun i aksjon på favorittøv­elsen 200 meter medley, den første av hennes fem øvelser.

– Dette blir veldig stort, sier den tidligere Varodd-svømmeren.

Ungdoms-ol (Youth Olympic Games)

Olympiske leker for ungdom i alderen 14–18 år arrangeres i Buenos Aires, Argentina, 6.–18. oktober

Det deltar 3998 utøvere fra 206 land i 32 idretter, 36 grener

16 norske utøvere deltar i 11 forskjelli­ge idretter: svømming, stup, sandvolley­ball, roing, golf, seiling/ brett, turn/artistisk, turn/rytmisk, karate, taekwondo og badminton.

Ungdoms-ol avvikles for femte gang, og dette er den tredje utgaven av sommerleke­ne.

 ?? FOTO: ØYVIND THORSEN ?? – Drømmen er å få delta i sommer-ol, og dette ser jeg på som et steg på veien, sier Malene Rypestøl foran Ungdoms-ol som starter i Argentina neste lørdag.
FOTO: ØYVIND THORSEN – Drømmen er å få delta i sommer-ol, og dette ser jeg på som et steg på veien, sier Malene Rypestøl foran Ungdoms-ol som starter i Argentina neste lørdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway