Fædrelandsvennen

Hun gjør en viktig jobb

Det er fortsatt mye skam knyttet til det å vaere fattig, eller å tilhøre sjiktet med vedvarende lav inntekt. Susanne Liene fra Grimstad tar bladet fra munnen og gjør en viktig jobb.

-

Jeg mot meg» heter Nrk-serien som handler om åtte ulike ungdommer fra ulike kanter i landet. De filmer seg selv, sitt eget liv og har samtaleter­api med psykolog Peder Kjøs, hvor de diskuterer egen psykiske helse, sin oppvekst og bakgrunn, sine valg og sine utfordring­er.

Temaene spenner fra

rus, ensomhet, selvmordst­anker, traumer, selvforakt, angst og skam, de åtte ungdommene­s problemer har forskjelli­g karakter og styrke. Men de har garantert utfordring­er som er universell­e og som mange kan kjenne seg igjen i i ulik grad.

Verdien av at

«vanlig norsk ungdom» tør stå åpent frem med hele dette spekteret er vanskelig å måle. Men den er garantert stor. Det kan hjelpe med å fjerne tabuer, skam og gi andre som sliter en følelse av å ikke vaere alene. Det er verdifullt. Og vi vet at altfor mange av våre ungdommer sliter psykisk.

susanne Lienefra Grimstad

er med i dette programmet. Hun snakker om sin oppvekst som fattig, om psykiske lidelser som kanskje henger sammen med hennes bakgrunn og hvordan hennes problemer har ført til at hun nå står uten utdannelse og arbeid, men prøver å kjempe seg ut av Nav-systemet. Det er interessan­t å høre hennes historie, det er ikke så ofte menneskene bak tallene orker å ta belastning­en det sikkert er med å fortelle. Desto viktigere er den jobben hun gjør.

Denne fattigdomm­en som

skildres gjelder mange. I Vest-agder bor 11,1 prosent, altså 4092 barn, i husholdnin­ger med vedvarende lav inntekt. I Kristiansa­nd blir det 2081 barn. I Austagder er det 11,5 prosent, som tilsvarer 2605 barn, viser tall fra Bufdir. Statistisk Sentralbyr­å har også regnet seg fram til at hvis vi ikke klarer å stoppe utviklinge­n, vil det på landsbasis fortsette å øke med 15 prosent i 2029. Det vil vaere mange barn som vokser opp i dette stigmaet. Følgene kan vaere omfattende for den psykiske helsen – skam, angst, mangel på tilhørighe­t, mangel på ambisjoner og selvtillit.

programmet er blitt

kritisert for å gjøre unges psykiske helse til underholdn­ing. Det er en skivebom av kritikk. Skal vi ta de unges psykiske helse på alvor, må vi høre på nettopp deres historier og deres følelser. «Jeg mot meg» er viktig program som gir innsikt. All aere til de modige deltakerne i det.

Skal vi ta de unges psykiske helse på alvor, må vi høre på nettopp deres historier

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Susanne Liene fra Grimstad er med i Nrk-programmet «Jeg mot meg» og snakker åpent om psykiske lidelser og om det å vaere fattig. Hun gjør en viktig jobb for mange.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Susanne Liene fra Grimstad er med i Nrk-programmet «Jeg mot meg» og snakker åpent om psykiske lidelser og om det å vaere fattig. Hun gjør en viktig jobb for mange.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway