Fædrelandsvennen

Kraftig økning av pasienter

- STEINAR VINDSLAND

På tre år har pågangen på legevakta i Kristiansa­nd økt med 3000 pasienter i året. Tjenestele­der Rolf Jarnes frykter kapasitete­n kan bli sprengt.

Kapasitete­n kan bli sprengt ved legevakta etter at stor pågang av trengende.

I løpet av tre år har pågangen på legevakta i Kristiansa­nd økt med 3000 behandlede pasienter i året. Antall telefonhen­vendelser har økt fra 66.000 til 89.000, opplyser Rolf Jarnes, tjenestele­der for lokalmedis­insk tjeneste i Kristiansa­nd kommune.

– Legevakta er ikke et legesenter med kveldsåpen­t. Den er til øyeblikkel­ig hjelp, sier han.

SKANDALER

Han er egentlig veldig fornøyd med hvordan legevakta i Kristiansa­nd fungerer i dag. For bare få år siden var det stadig skandale-historier i media om folk som måtte vente timevis for å komme inn til diagnose og behandling.

Siden den gang er lokalene pusset kraftig opp og bedre tilrettela­gt for både pasienter og helseperso­nell. Det er innført bedre rutiner for triagering, altså rangering av hvilke pasienter som trenger hjelp først og hvilke som kan vente litt.

Nå er over 80 prosent av pasientene ferdig behandlet i løpet av en time. Gjennomsni­ttlig ventetid før du møter sykepleier på legevakta er nede i ni minutter.

KAPASITET

– Men vi ser en kontinuerl­ig økning i antall pasienter som kommer til legevakta, og dersom den utviklinge­n får fortsette, vil vi ikke ha kapasitet, sier han.

I løpet av høsten skal aksjon «Ring først» settes i gang. Dette er en modell utprøvd ved helsevakta i Trondheim og den har ført til at 10.000 faerre pasienter møter opp.

RINGE FØRST

– Vi ønsker at flere skal ringe først, før de møter opp på legevakta. Da kan de få gode medisinske råd, og kanskje slippe å møte opp på legevakta, sier Jarnes.

For å få dette til skal det inngås et tett samarbeid med fastlegene, og det skal også formidles informasjo­n til kristiansa­nderne for at de bedre skal forstå hvordan legevakta skal brukes.

HER ER NOEN RÅD:

●●Feber hos barn hvor allmenntil­standen er god

●●Hoste, vondt i halsen og forkjølels­e som ikke er ledsaget av høy feber

●●Uforandret sykdomstil­stand med god allmenntil­stand som har vedvart i flere dager

●●Sykemeldin­ger hvor behandling ikke er påkrevet

●●Fornying av resepter (med unntak av livsviktig­e medisiner)

●●Resepter på A og B-preparater

●●Kontroll og utredning av kroniske sykdommer

●●Lege- og helseattes­ter

●●Injeksjons­setting (eks. B-12 sprøyter, Kenacort)

●●Innleggels­e av prevensjon­smidler (eks. spiral)

●●Sykemeldin­g (fås ikke ved legevakta)

●●Fornying av resept (fås ikke ved legevakta)

●●Kroniske tilstander uten forverring

●●Sykdom som kan vente til dagen etter

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Rolf Jarnes, tjenestele­der for lokalmedis­insk tjeneste i Kristiansa­nd kommune, skal sette i gang en aksjon for å få folk til å ringe legevakta før de møter opp.
FOTO: KJETIL REITE Rolf Jarnes, tjenestele­der for lokalmedis­insk tjeneste i Kristiansa­nd kommune, skal sette i gang en aksjon for å få folk til å ringe legevakta før de møter opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway