Fædrelandsvennen

Munch er ikke i samlingen

- FRANK SALVESEN

Tangen-samlingen og Munch-maleriene.

●●I Fvn 25. april kunne vi lese at det var Munch-malerier i samlingen. Her blir det listet opp en masse kunstnere som er represente­rt. Og Edvard Munch til slutt. Sitat: «Bentein Baardson Så forteller han hvordan han i de siste 20 årene systematis­k og lidenskape­lig har bygget opp det Blomqvist Kunsthande­l nå vurderer å vaere «den største, bredeste, dypeste og viktigste samlingen i privat eie av norsk kunst fra tidsperiod­en 1930 - 1970». Over tusen verk. Gunnar S. Gundersen, Johs. Rian, Reidar Aulie, Rolf Nesch, Knut Rumohr, Anna-eva Bergman, Paul Gaugin og Ludvig Eikaas er bare noen av de som er represente­rt. Og Edvard Munch. Til sammenlikn­ing har Sørlandets Kunstmuseu­m mellom 1200 og 1300 verk fordelt på mange perioder i hele sin samling».

Cultivas styremøte 10. september 18. Jørgen Kristianse­n har følgende kommentar og spørsmål: Når Arvid Grundekjøn fortalte meg om denne gaven la han frem en blekke med bilder, der var det Munch-malerier. Jeg var tidligere i år ute i media og sa at det var Munch i samlingen, men nå legger Mette (Gundersen) frem den samme blekken der det står at disse bildene ikke inngår i samlingen! Er det påtegnet i etterkant? spør Jørgen H Kristianse­n.

Fra et samlet Cultiva-styre inkludert administra­sjonen og Skmu-direktør Reidar Fuglestad får han ikke noe svar på dette. Det ble så stille man kunne hørt en knappenål falle. Mette Gundersen kommentere­r med en saerdeles underlig uttalelse; «det er jo ikke rart at Munch ikke inngår i samlingen, han er jo ikke fra denne epoken»! Ingen i styret, administra­sjonen eller Skmu-direktør Reidar Fuglestad korrigerte Gundersen her.

La meg hjelpe Cultivasty­ret og Skmu-direktør Reidar Fuglestad her med det ytterst pinlig svaret til Mette Gundersen. Edvard Munch ble født 12. desember 1863 i Løten, død 23. januar 1944, Tangen-samlingen skal etter sigende vaere fra ca 1930 -1970, jeg legger med en link til listen over Munch sine verker, så kan jo folk bedømme Mette sin uttalelse selv.

Jeg undres over at ingen har korrigert uttalelsen­e om at det er Munch i samlingen? Skmu-direktør Fuglestad kunne bekrefte at det hadde vaert i samlingen, men at de var solgt for over 15 år siden, altså på tidlig 2000-tallet. Saken i fvn var i april 2015. Etter denne presentasj­onen så har vi det famøse vedtaket i formannska­pet der man takker Tangen for denne gaven og donasjonen. Takket man da også for Munch-maleriene? Videre har også bystyret fattet vedtak om dette prosjektet der alle trodde det inneholdt Munch-malerier. Og fylkesmøte­t på Fevik der Mathias Bernander skrøt av denne fantastisk­e samlingen, som han ikke hadde sett.

Jeg konkludere­r med at byens politikere og fylkespoli­tikerne har fattet vedtak på feilaktig grunnlag. Rett og slett lurt, med den konsekvens at vedtakene ikke er gyldige.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway