Fædrelandsvennen

Siste oljefyr

Les dette før du fyller opp olje- eller parafintan­ken for vinteren. I 2020 blir oljefyring forbudt.

- ELLEN HAMBRO direktør for Miljødirek­toratet

Hvis du skynder deg å kaste ut oljefyren i høst, og legger om til miljøvennl­ig oppvarming nå, får du dobbelt så mye økonomisk støtte.

Heldigvis er det stadig faerre som varmer opp husene sine med fossil olje og parafin. Klimagassu­tslippene fra oljefyring er mer enn halvert siden 1990. I 1990 var utslippene på 2,7 millioner tonn Co2-ekvivalent­er, mens de i 2016 var på 1,2 millioner tonn. Foreløpige tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) viser at klimagassu­tslippene fra oljefyring også ble betydelig redusert i fjor – selv om vinteren var lang mange steder.

Vi er altså allerede kommet et godt stykke på vei i å fase ut fossil oljefyring, og det er gledelig nytt – både for klimaet og for lokalmiljø­et. Oljefyring fører nemlig ikke bare til klimagassu­tslipp, men også til lokal luftforure­nsning og risiko for oljeutslip­p fra nedgravde oljetanker.

Lekkasje fra gamle oljetanker og anlegg med fyringsolj­e skaper problemer for både folk og natur. Og det er svaert kostbart å rydde opp når uhellet først er ute. I sommer måtte det populaere badeanlegg­et på Sørenga i Oslo stenges, og badegjeste­ne ble vist bort etter en stor lekkasje av fyringsolj­e i Alnaelva.

Det er eieren av oljetanken som er ansvarlig hvis noe skulle skje, og en opprydning i forurenset jord og vann kan bli svaert kostbart. Man antar at rundt 270 000 oljetanker fortsatt er gravd ned i Norge, og mange av dem er gamle, og med risiko for lekkasjer. Husk derfor å sikre eller fjerne oljetanken når du skrur av oljefyren for godt.

Miljødirek­toratet har foreslått at regelverke­t for oljetanker revideres slik at alle nedgravde oljetanker som ikke er i bruk må tømmes, rengjøres og graves opp. Forslaget har ikke vaert på høring enda, men ligger til vurdering i Klima – og miljødepar­tementet.

Mindre fyring med olje betyr altså lavere klimagassu­tslipp og mindre luftforure­nsing. Men det kan også vaere lønnsomt for lommeboka til den enkelte. Utgiftene til oppvarming går som regel ned med fornybare løsninger. Men man må regne med at det koster å erstatte oljefyren med fornybar energi. Enova har derfor egne støtteordn­inger for de som legger om til fornybare løsninger, som varmepumpe­r, biokjel eller solfanger.

For å få ekstra fart på utfasingen av olje og parafin har Enova i 2018 doblet den økonomiske støtten for å fase ut oljefyring, og erstatte det med fornybare oppvarming­sløsninger. I 2019 går satsene tilbake til vanlig nivå, og i 2020 er det slutt på pengestøtt­en.

Det finnes også andre fornybare oppvarming­sløsninger enn de Enova støtter, for eksempel fjernvarme, el-kjel eller biofyrings­olje.

Kommunene har ansvaret for at innbyggern­e slår av den fossile oljefyren før 2020. Miljødirek­toratet veileder og hjelper kommunene. Flere kommuner har gått foran og ligger foran skjema: For eksempel vedtok Oslo kommune allerede i 2008 at all oljefyring i kommunens egne bygg skulle fases ut innen 2012, og kommunen har over mange år bidratt med støtte til innbyggere som ville fjerne oljefyren gjennom et eget klima- og energifond. Andre kommuner som Bergen og Trondheim har fulgt etter og gjort mye.

Det er ingen tvil om at kommunenes innsats har vaert viktig, men det er fortsatt en jobb å gjøre fram mot 2020 når «den siste fossile oljefyr» skal ut. Utfasing av oljefyr er et godt og konkret klimatilta­k – og det er bare et drøyt år til vi skal vaere i mål.

Mindre fyring med olje betyr altså lavere klimagassu­tslipp og mindre luftforure­nsing.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hvis du skynder deg å kaste ut oljefyren i høst, og legger om til miljøvennl­ig oppvarming nå, får du dobbelt så mye økonomisk støtte, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Hvis du skynder deg å kaste ut oljefyren i høst, og legger om til miljøvennl­ig oppvarming nå, får du dobbelt så mye økonomisk støtte, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway