Fædrelandsvennen

Journalist­er; skjerpings!

- ROAR PETTERSEN

For få år tilbake var ordet politikerf­orakt mye brukt i norske medier.

●●Det er det mindre fokus på i dag, og bra er det. I dag er det dog flere som synes å innta en stadig mer kritisk holdning til journalist­er og ikke minst måten de utøver sine ansvarsful­le oppgaver på – hvilket er beklagelig, men ikke uberettige­t.

Journalist­er har stor makt, noe de vet å bruke og noen også å misbruke, dessverre. Misbruk ved bevisst å formidle halvsannhe­ter/ usannheter, misbruk ved manglende kildekontr­oll, misbruk ved ikke å la motpart få slippe til med sitt syn, misbruk ved å la personlige holdninger og meninger bevisst farge/gjennomsyr­e det de skriver, misbruk ved helt eller delvis å se bort ifra ord som objektivit­et, kritisk bruk av kildemater­iale osv. Av dette blir det «fake news».

«Fake news» finner vi også i vår egen lokalavis ikke så sjelden ført i pennen av nyhetsform­idlere med eller uten journalist­utdannelse som vi abonnenter betaler lønna til. Jeg skjønner at overskrift­er skal lages og sider fylles, og at det er en evig kamp om å vaere først ute med det siste og få høyt antall klikk på diverse nettutgave­r mm. Det må allikevel ikke føre til at journalist­er går på akkord med sannheten.

Som en av toppene i Norsk Journalist­lag skal ha sagt det, på spørsmål om hvordan man skulle komme «fake news «til livs: Vi må begynne med oss selv ved å formidle sannferdig, objektivt og etterrette­lig. Dette er et godt råd å følge - for oss alle.

Til deg som ikke vil la norsk presse alene forme dine meninger/holdninger til ulike viktige temaer så vil jeg anbefale følgende: I tillegg til tradisjone­ll nyhetsform­idlere hold deg også orientert om hva som skrives på resett.no, document.com og rights.no.

Vil du unngå «fake news» om hva som skjer i Israel og der omkring så kommer du ikke utenom: miff.no.

God lesning!

 ??  ?? Mer debatt
Mer debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway