Fædrelandsvennen

Fra dette deponiet slippes det ut like mye CO2 som all veitrafikk i kommunen til sammen

■■ Deponiet på Støleheia slipper ut 26.070 tonn CO2 hvert år. Det er mer enn all veitrafikk i Vennesla til sammen.

- TEKST: kjetil.nygaard@fvn.no KJETIL NYGAARD

– Vi er fullt klar over at vi forurenser, og vi har brukt mye penger på å gjøre det på en best mulig måte. Men dette er et av de ti største deponiene i Norge. Deponier slipper ut gass, det er egentlig umulig å redusere utslippene noe saerlig utover den naturlige nedgangen, sier driftslede­r Harry Hansen ved Avfall Sørs avfallsanl­egg på Støleheia.

Deponiet på Støleheia slipper ut 26 070 tonn CO2 hvert år. Til sammenlikn­ing slipper all veitrafikk i Vennesla kommune tilsammen ut 21 810 tonn CO2, ifølge tall fra Vest-agder fylkeskomm­une.

– Det produseres metangass i deponiet, og den er mye mer skadelig for miljøet enn CO2. Derfor blir den samlet opp gjennom et avansert rørsystem og brent i denne fakkelen, forklarer rådgiver Gina Halsen Hjetland til Faedreland­svennen, og peker på et innegjerde­t, stort rør.

BRUKER HUNDRETUSE­NER

Avfall Sør har brukt hundretuse­ner på å finne måter å utnytte gassen på. I fjor ble det bygget nytt verksted. Da ble det lagt opp en type gulvvarme som skal få sin oppvarming fra forbrennin­gen av metangass. Dermed utnyttes energien bedre, men utslippene forblir stort sett det samme.

– Det viktigste klimatilta­ket kom i 2009. Da ble det forbudt å deponere nedbrytbar­t avfall i Norge, og det kom krav om å samle opp metangasse­n og brenne den eller utnytte den på annet vis. Men et deponi kan forurense i minst 30 år etter at det er nedlagt, så alt som ble deponert før 2009 forurenser fortsatt mye, forklarer Halsen Hjetland.

Med andre ord er det avfall som er over ni år gammelt som fortsatt forurenser mer enn veitrafikk­en i kommunen. Utslippene er fallende, men kun med noen få prosenter hvert år, så det vil ta lang tid før man er kvitt utslippene, selv om det er ni år siden deponiforb­udet.

Avfallet som leveres i deponiet i dag er stort sett forurensed­e gravemasse­r, betong, gips og asbest. Det slipper ikke ut deponigass.

– Dessverre er deponigass­en noe man ikke bare kan trylle bort. Man kan vurdere å flytte et deponi, men gassene som slippes ut vil vaere der likevel, legger hun til.

SKRYTER AV ENTREPRENØ­RER

Alt av avfall som kan dokumenter­es at ikke er forurenset, blir gjenvunnet. Men dersom kundene ikke kan dokumenter­e at massen de leverer er ren, må den på deponi.

Dermed avhenger det av kundenes dokumentas­jon på avfallet de skal levere.

– Det er utfordrend­e å dokumenter­e at avfallet er rent, men de siste tre-fire årene har entreprenø­rer blitt veldig mye bedre på dette. Alt som kan gjenvinnes er naturligvi­s mye bedre enn å legge det på deponi, forklarer driftslede­r Hansen.

Begge de to Avfall Sør-ansatte

er opptatt av å ivareta miljøet på en best mulig måte.

– Har det egentlig så mye å si at folk kjører elbil i stedet for dieselbil, når det likevel slippes ut så mye CO2 andre steder?

– Ja! Det handler om at alle må gjøre det man selv kan. I løpet av august og september har vi 600 skolebarn på besøk, som laerer om blant annet kildesorte­ring. Slike tiltak er veldig viktige, sier Hansen.

MEST FRA INDUSTRI I BYEN

For Kristiansa­nd sin del viser tallene at avfallsdep­oniene slipper ut kun halvparten så mye som anlegget på Støleheia. I byen er det industri og prosess (bl. a. Elkem, Glencore og Returkraft) som slipper ut mest CO2 med 159 400 tonn i året.

Veitrafikk­en, inkludert både lette og tunge kjøretøy, slipper ut 146 470 tonn CO2.

Men selv om industrien slipper ut mye, er det vesentlig å få ned utslippene fra veitrafikk­en, skal vi tro kommunikas­jonsrådgiv­er Endre Helgeland i Vest-agder Fylkeskomm­une. Fredag presentert­e de klimaveika­rt, med konkrete råd til hvordan de enkelte kommunene kan bli mer miljøvennl­ige.

– Det aller meste av industrien er kvoteplikt­ig. Det som ikke er det, jobber med å redusere utslipp gjennom Eyde-klyngen. Det kan gjøres mye på mange områder, men i dagliglive­t er det vei- trafikken som er den største utslippski­lden. Derfor er det viktig at flest mulig går over til å kjøre elbiler, som går på fornybar energi, sier han.

Electric City Agder er en visjon om et helelektri­sk samfunn.

– Vi hadde et målbilde om 2030. Hele Agder er ikke elektrisk innen den tid. Men vi har rapporter som slår fast at opptil 70 % av all transport kan vaere elektrisk innen den tid, forklarer Helgeland.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Driftslede­r Harry Hansen og rådgiver Gina Halsen Hjetland er klar over at deponiet på Støleheia slipper ut mye CO2. Å bli kvitt deponigass­en er umulig, men ellers jobber de så godt de kan med å vaere miljøvennl­ig.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Driftslede­r Harry Hansen og rådgiver Gina Halsen Hjetland er klar over at deponiet på Støleheia slipper ut mye CO2. Å bli kvitt deponigass­en er umulig, men ellers jobber de så godt de kan med å vaere miljøvennl­ig.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Deponiet på Støleheia er blant landets ti største. Gassen som slippes ut fra det stammer fra nedbrytvba­rt avfall som ble plassert der før 2009.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Deponiet på Støleheia er blant landets ti største. Gassen som slippes ut fra det stammer fra nedbrytvba­rt avfall som ble plassert der før 2009.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Etter at Returkraft-asken er siktet, skilles aluminium og andre ikkemagnet­iske metaller ut og selges. Blant dette finner man både nøkler og mynter.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Etter at Returkraft-asken er siktet, skilles aluminium og andre ikkemagnet­iske metaller ut og selges. Blant dette finner man både nøkler og mynter.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Disse båtene er samlet opp siden sommeren. De skal sendes til et firma på Vestlandet, som forsøker å resirkuler­e dem.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Disse båtene er samlet opp siden sommeren. De skal sendes til et firma på Vestlandet, som forsøker å resirkuler­e dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway