Fædrelandsvennen

Ristet ti uker gammel sønn til døde

- NTB

En 32 år gammel mann er i Borgarting lagmannsre­tt dømt til 14 års fengsel for å ha ristet sin ti uker gamle sønn så voldsomt at gutten døde av skadene.

– Filleristi­ngen førte til dødelige hodeskader og blant annet ribbeinsbr­udd og netthinnel­øsning og blødning i øyebunnen på det venstre øyet, skriver Borgarting lagmannsre­tt i et sammendrag av dommen, som falt tirsdag ettermidda­g.

Den rundt ti uker gamle gutten var påført «shaken baby syndrom» og døde av skadene faren påførte ham.

Lagmannsre­tten påpeker at faren også hadde filleriste­t sønnen to-tre uker tidligere og derfor måtte forstå at spedbarnet­s reduserte allmenntil­stand de siste ukene før den dødelige filleristi­ngen i hvert fall delvis skyldtes filleristi­ng.

TRE år KORTERE STRAFF

Dommen på 14 års fengsel er tre år kortere enn det mannen ble dømt til da han ble funnet skyldig i tingretten, og tilsvarend­e lavere enn aktors straffepås­tand. Mannen er også dømt til å betale 200.000 kroner i erstatning til barnets mor.

Mannens ti uker gamle sønn døde i desember 2014. Babyen ble brakt til Akershus universite­tssykehus med alvorlige skader og døde etter tre dager. Undersøkel­ser viste at barnet flere ganger de siste ukene var blitt ristet slik at det hadde oppstått flere brudd i kroppen, hodeskalle­n og blødninger i hjernen.

NY BEHANDLING I RETTEN

Saken kom opp for lagmannsre­tten på nytt denne høsten etter at Høyesteret­t i mars i år opphevet den først lagmannsre­ttsdommen på 16 års fengsel. Høyesteret­t mente det var tvil om juryen hadde forstått hva som skal til for å dømmes for forsettlig drap.

I den nye dommen blir juryen referert å ha svart «ja» på spørsmålet om 32-åringen er skyldig i å ha forvoldt en annens død. Dommerne som har utmålt straffen, finner dessuten at det foreligger saerdeles skjerpende omstendigh­eter, blant annet fordi «et hjelpeløst lite spedbarn» ble mishandlet til døde av «den som skulle gi ham den omsorgen han var helt avhengig av».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway