Fædrelandsvennen

Må jeg som 29-åring bekymre meg over pensjonen nå?

- INGELIN BERGVALL Faglig Ungdomssek­retaer i LO Vestagder

Etter å ha fordypet meg i min egen pensjonssi­tuasjon etter 12 år i arbeid engster jeg meg plutselig for fremtiden. Med dagens pensjonsor­dning er det vi unge som sitter igjen som taperne.

Det er omtrent et mytisk begrep, dette med pensjon, for oss unge. Vi kan fint lite om begrepene obligatori­sk tjenestepe­nsjon, innskuddso­rdning og pensjonska­pitalbevis, men er dette egentlig et problem? Slik systemet ser ut i dag så vil jeg påstå at ja, det er det.

Selv om det er lenge til du vil sitte på aldershjem­met og game på PS40, er pensjon noe vi må tenke på allerede. I disse dager er saken «Pensjon fra første krone» oppe i Stortinget, og jeg vet at omtrent alle jeg kjenner, inkludert meg selv, er rammet av den urettferdi­ge ordningen AP og SV nå ønsker å endre til vår fordel.

For det er slik i dag at dersom du jobber i et arbeidsfor­hold i en privat bedrift under 12 måneder (omtrent alle deltidsjob­bene og vikariaten­e jeg har hatt), har mindre enn 20 % kontrakt (butikkjobb­ene mine på 15 %, hvor jeg i realiteten jobbet 40-60 %), eller er under 20 år (jeg jobbet i tre år før den tid), så har du ikke krav på obligatori­sk tjenestepe­nsjon. Som vil si at – har du en stilling i en privat bedrift som går innenfor de kategorien­e jeg nevnte over, da vil ikke arbeidsgiv­er vaere pålagt å sette av 2 % av årslønnen din til pensjonssp­aring. Du kan sitte igjen med ingenting.

I tillegg – hvis du har krav på å bli tatt med i pensjonsop­ptjeningsk­lubben må likevel arbeidsgiv­er bare sette av pensjon for det du tjener OVER 1G (ikke veldig dårlig mobilnett, men 96 883 kr.). Etter en kjapp sjekk på https://www.norskpensj­on.no/ fant jeg at etter tolv år i arbeidsliv­et har jeg opptjent stusslige 12 000 kroner i pensjon. I denne farten sitter jeg igjen med en økonomi i pensjonsal­deren som er verre enn den under studietide­n – nudler til hverdag og fest, hurra. Nav kunne betrygge meg med at alt jeg har tjent likevel har gitt pensjonsop­ptjening i folketrygd­en – i det minste.

For det er sånn at det er velferdsst­aten som betaler ut pensjonen din i bunn – men for å ligge opp imot 66 % av den lønnen man har pleid å ha i arbeidsåre­ne, så må man oftest ha tjent inn pensjon andre steder også. I det offentlige er det gode ordninger for dette, mens det i privat sektor er regulert av lov om obligatori­sk tjenestepe­nsjon (OTP). Her skal altså arbeidsgiv­er spare 2 % av årsinntekt­en din (som overstiger 96 883 kr.), dersom du da kvalifiser­er for pensjonsop­ptjeningsk­lubben.

Det er urettferdi­g at ikke alle skal få vaere med i denne klubben, at det ikke har lønnet seg for meg å jobbe ved siden av skole og studier på lang sikt. Til og med ikke i midlertidi­ge 100 % stillinger etter utdanninge­n har jeg fått uttelling. Det er spesielt urettferdi­g at kravene for OTP er vanskeligs­t å oppnå for dem som jobber i typiske kvinneyrke­r innenfor servering, overnattin­g og varehandel.

AP og SV foreslår nå å fjerne alle unntakene som er nevnt over, slik at du faktisk får pensjon fra første krone. Dette vil gi en rettferdig pensjonsop­ptjening til laerlinger, studenter med deltidsjob­ber, unge som går i midlertidi­ge stillinger og folk i helse- og omsorgsyrk­er med 12,5 prosents-stillinger som i realiteten jobber 100 prosent. Vi vil ha pensjonsop­ptjening på alt vi faktisk tjener. Pensjon fra første krone burde vaere en selvfølgel­ighet i et rettferdig samfunn!

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Det er spesielt urettferdi­g at kravene for OTP er vanskeligs­t å oppnå for dem som jobber i typiske kvinneyrke­r innenfor servering, overnattin­g og varehandel, skriver innsender.
FOTO: NTB SCANPIX – Det er spesielt urettferdi­g at kravene for OTP er vanskeligs­t å oppnå for dem som jobber i typiske kvinneyrke­r innenfor servering, overnattin­g og varehandel, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway