Fædrelandsvennen

Ble nektet anke etter knivbot: Høyesteret­t opphevet avgjørelse­n

Karl Naadland Janz (20) fikk 9600 kroner i bot etter at politiet fant en kniv hanskeromm­et i bilen. Nå må lagmannsre­tten behandle anken på nytt.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Det er klart etter en fersk avgjørelse i Høyesteret­t.

– Jeg er positivt overrasket. Det har vaert to nedturer. Nå håper vi at det blir en ny runde i retten, sier Karl Naadland Janz (20) til Faedreland­svennen.

En kveld i februar ble 20-åringen fra Vennesla stoppet av politiet på parkerings­plassen ved Meny på Rona i Kristiansa­nd. I hanskeromm­et i bilen fant politiet en stor kniv.

HØYNET BOTEN

Det resulterte i 8000 kroner i bot for baering av kniv på offentlig sted. Janz nektet å godta dette, men kom ingen vei i tingretten. De høynet boten til 9600 kroner og la til 1500 kroner i saksomkost­ninger.

– Jeg synes det er merkelig at du kan bli dømt for å baere kniv på offentlig sted på grunn av en hyttekniv i hanskeromm­et, har Janz uttalt tidligere.

Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (KRF) var blant dem som reagerte på saken.

Agder lagmannsre­tt avviste anken til Janz uten begrunnels­e. Høyesteret­t mener dette var en saksbehand­lingsfeil.

– Formelt oppheves beslutning­en om å avvise anken. Men Høyesteret­t sender et sterkt signal om at dette er en sak som burde prøves i lagmannsre­tten, sier advokatful­lmektig Mari Førde Eikeland fra Larsen Advokatfir­ma AS.

Det sentrale spørsmålet i saken var om det å ha en kniv i hanskeromm­et betyr «å baere kniv». Kristiansa­nd tingrett viste til en lagmannsre­ttsdom der den domfelte hadde knivene i midtkonsol­len og under passasjers­etet.

Høyesteret­t slår nå fast at dette er en annen situasjon enn det som var tilfellet for Janz.

RADIOPROFI­L BETALTE

«Det er etter dette en vesentlig svakhet med tingretten­s domsgrunne­r. Spørsmålet om en situasjon som denne er i strid med forbudet mot å baere kniv i straffelov­en 2005 § 189 andre ledd, er dessuten ikke avklart i rettspraks­is», heter det i avgjørelse­n.

Etter at saken fikk oppmerksom­het i sommer, meldte radioprofi­l Geir Schau seg for å si at han ville bla opp for 20-åringen. Det har han nå gjort.

– Boten og saksomkost­ningene er betalt, sier Karl Naadland Janz til Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Karl Naadland Janz ble straffet for å ha hatt en kniv i hanskeromm­et på bilen.
FOTO: ERLEND OLSBU Karl Naadland Janz ble straffet for å ha hatt en kniv i hanskeromm­et på bilen.
 ?? FOTO: POLITIET ?? Det var denne kniven politiet fant i hanskeromm­et til Karl Janz. Den er merket Columbia og har et knivblad som er drøyt 17 centimeter langt. Kniven er nå destruert av politiet.
FOTO: POLITIET Det var denne kniven politiet fant i hanskeromm­et til Karl Janz. Den er merket Columbia og har et knivblad som er drøyt 17 centimeter langt. Kniven er nå destruert av politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway