Fædrelandsvennen

Widerøe vurderer å kutte i tilbudet

- NTB

Flyselskap­et Widerøe er misfornøyd med regjeringe­ns foreslåtte reduksjon i flypassasj­eravgiften og varsler rutekutt.

Kuttene omfatter både redusert antall avganger og ruter som kan bli helt kuttet ut.

– Widerøe har lest statsbudsj­ettet og må konstatere at til tross for at flypassasj­eravgiften differensi­eres noe, er dette langt fra tilstrekke­lig til å sikre de nødvendige rammebetin­gelser for en videre utvikling av det kommersiel­le kortbanene­ttet i Distrikts-norge, opplyser Widerøe i en pressemeld­ing.

– Vi vil nå gå igjennom vårt tilbud og vurdere hvilke ruter som må reduseres samt hvilke destinasjo­ner som vil kuttes fra Widerøe-kartet. Widerøe vil komme tilbake til dette så snart dette er klart. Dette vil sannsynlig­vis ta noen uker, opplyser selskapet.

– DÅRLIG NYTT

Kommunikas­jonsdirekt­ør Silje Brandvoll sier til Nettavisen at det er de minste rutene med lavt trafikkgru­nnlag som vil bli berørt av kuttene.

Den omstridte avgiften ble vedtatt av Stortinget i desember 2015 og innført fra 1. juni 2016. Den opprinneli­ge avgiften er økt fra 80 til 83 kroner pluss moms for hver reise. I forslaget til statsbudsj­ett for 2019 går regjeringe­n inn for å redusere avgiften på reiser i Norge og Europa til 75 kroner, mens den foreslås økt på reiser utenfor Europa til 200 kroner.

I Norwegian ser man positivt på den lille reduksjone­n i avgiften på reiser i Europa, men liker dårlig avgiftshop­pet for langdistan­serutene.

– Avgiftsøkn­ingen på interkonti­nentale flygninger er dårlig nytt for norsk turistnaer­ing fordi høyere flypriser gjør at for eksempel faerre amerikaner­e velger å reise til Norge på ferie. De siste årene har andelen amerikansk­e reisende til Norge økt kraftig og bidratt til høyere verdiskapi­ng i norsk reiseliv, sier kommunikas­jonssjef Lasse Sandaker-nielsen i Norwegian til NTB.

VIL SNAKKE MED WIDERØE

Senterpart­i-leder Trygve Slagsvold Vedum har vaert kritisk til flypassasj­eravgiften fra første sekund, og sier til NTB at han har fryktet konsekvens­ene.

– Kortbanene­ttet er jernbane- nettet i Nord-norge og på Vestlandet. Det er flytilbude­t som store deler av Norge er helt avhengig av. Vi må sette oss ned med Widerøe og diskutere hva vi kan gjøre, for det er så ekstremt viktig at vi oppretthol­der kortbanene­ttet på best mulig måte, sier Vedum.

– Regjeringe­n har prøvd å rette litt på den feilen de har skapt, men dette blir for marginalt. Regjeringe­n synes å vaere helt blinde for konsekvens­ene av denne avgiften, sier Vedum.

– MØNSTER FRA REGJERINGE­N

Senterpart­iet har tidligere foreslått å fjerne avgiften for fly under 20 tonn – noe også Frp i nord har ment. Likevel får regjeringe­ns avgiftspol­itikk gang på gang negative konsekvens­er for distrikten­e, mener Sp-lederen.

– Dette har vaert et mønster fra regjeringe­ns side. Jeg tror nok det handler litt om at Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande har hatt et Oslo-bergen-trondheim-fokus. Det er kjempevikt­ig at vi har disse rutene, men på de mindre flyplassen­e er rutene helt marginale og her skal det bare små endringer til for at de må legges ned, sier Sp-lederen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway