Fædrelandsvennen

Kan bli liggende til kai

Hestmanden fikk ikke 4,7 millioner kroner ekstra fra statsbudsj­ettet. Dermed kan det seilende museet bli liggende.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi hadde håpet at det skulle ligge penger inne til drift og vedlikehol­d av Hestmanden i forslaget til statsbudsj­ett. Vi har søkt om 4,7 millioner kroner til dette. Konsekvens­en kan bli at vi får et nytt etterslep på vedlikehol­d og at den ikke blir et seilende skip til jubileumså­ret 2020, sier direktør John Olsen ved Vest-agder-museet.

Mandag morgen var han en av mange som lette gjennom regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett 2019 på jakt etter tegn til innvilgede søknader. Han fant lite å glede seg over for egen del.

NASJONALT MUSEUM

Søknaden på 4,7 millioner kroner til Hestmanden var ikke innvilget, noe som kan bety at det seilende museet ikke kan drive den ambulerend­e virksomhet­en det er tiltenkt. Fra før har Hestmanden 4 millioner kroner i året fra staten. Det var en økning til 8,7 millioner Vest-agder- museet nå ble snytt for.

– Allerede i 1995 vedtok Stortinget at Hestmanden skulle vaere et nasjonalt museum for krigsseile­rne. Det er veldig synd hvis den nå blir liggende stille under frigjøring­sjubileet i 2020, sier John Olsen.

IKKE NYTT MUSEUMSBYG­G ENNÅ

Mindre overrasket er han over at det heller ikke kommer penger til bygging av nytt magasin og museumsbyg­g på Odderøya. Her hadde museet søkt om 124 millioner kroner i investerin­gstilskudd.

– Rekkefølge­n er som regel at staten ikke kommer med penger før det er fattet vedtak om bevilgning på kommunalt og fylkeskomm­unalt nivå. Her har vi to søknader hver på 108 millioner kroner til Vest-agder fylkeskomm­une og Kristiansa­nd kommune som er «på vei gjennom systemet», sier Olsen. I høst vil det bli klart om politikern­e i kommune og fylke ønsker å gi museet disse pengene.

– Og da vil vi søke staten på nytt i søknad for statsbudsj­ett for 2020, sier Olsen. Dette betyr at byggestart tidligst blir i 2020.

GLEDER SEG OVER KUNSTSILO

– Tror du det hadde negativ innvirknin­g for deres del at Kunstsilo fikk 175 millioner kroner?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg gleder meg 100 prosent over at Kunstsilo fikk disse pengene. Dette kommer til å vaere positivt for alle her på Odderøya. Pengene vi hadde søkt om til Hestmanden var for øvrig driftsmidl­er, mens Kunstsilo har fått investerin­gstilskudd, sier Olsen.

– Har dere søkt penger til Kanonmusee­t fra staten?

– Nei, det har vi ikke. Til det har vi søkt kommunen og diverse fond. Vi ville prioritere å søke penger til nytt magasin og til Hestmanden fra staten, sier Olsen.

Vest-agder-museet får ellers økt driftsmidl­ene fra staten fra 22,3 millioner kroner i 2018 til 22,8 millioner kroner i 2019.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? I 2017 kunne Hestmanden endelig seile for egen maskin for første gang siden 1964. Nå kan den bli liggende stille igjen.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD I 2017 kunne Hestmanden endelig seile for egen maskin for første gang siden 1964. Nå kan den bli liggende stille igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway