Fædrelandsvennen

Viktig siktelse

Siktelsen mot flere personer for attentatet mot William Nygaard er viktig for ytringsfri­heten, lov og rett samt kampen mot islamsk fundamenta­lisme.

-

Tirsdag morgen ble det kjent at Kripos har siktet flere personer for drapsforsø­ket på forlagsdir­ektør William Nygaard i 1993. De er også siktet for å ha angrepet betydelige samfunnsin­teresser.

siktelsen er dramatisk. Både fordi den kommer to dager før saken hadde blitt foreldet. Men også fordi den igjen retter fokus mot den unnfallenh­eten som i svaert mange år preget det offisielle Norges – inkludert politiets – håndtering av saken.

i skrivende stund er lite kjent om hvilke detaljer norsk politi nå sitter inne med. Men de siktede skal oppholde seg i utlandet. Det er svaert lite overrasken­de. For de aller fleste var det naturlig å knyttet attentatfo­rsøket mot Nygaard til hans rolle i publiserin­gen av Salman Rushdies «Sataniske vers». Den boken førte til at Irans leder ayatolla Khomeini utstedte en fatwa med en drapsordre mot alle som bidro til å spre bokens innhold. Som igjen resulterte i flere drap rundt om i verden.

Like fullt fortalte Nygaard i et intervju i Aftenposte­n nylig at politiet søkte etter en gjerningsp­erson «minst like mye i mine private nettverk som i de mer naturlige miljøer etter en terrorhand­ling». Nygaard selv kaller dette for «helt eiendommel­ig». Det er det ikke vanskelig å vaere enig i.

men politiet var langt fra alene om å nøle med å sette attentatfo­rsøket inn i den sammenheng som var naturlig. Norske politikere var svaert tilbakehol­dne med å støtte Nygaard i hans påpekning av en naturlig sammenheng mellom fatwaen og skuddene som rammet ham, og dermed knytte saken opp til et forsvar av ytringsfri­heten. Selv ikke Forfatterf­oreningen gikk ut og støttet Nygaard.

Det er vanskelig å tolke alt dette som noe annet enn en misforståt­t motvilje mot å se og ta på alvor den trusselen som islamsk fundamenta­lisme utgjorde. Og fortsatt utgjør.

sannsynlig­heten for å bringe antatte gjerningsp­ersoner, som i tillegg befinner seg i utlandet, for retten etter 25 år, er nok liten. Men det er svaert viktig at Kripos gjennom en siktelse gjør det klart at norske myndighete­r ikke vil la denne saken forbli der den har vaert til nå; i glemmeboka.

Siktelsen er dramatisk.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Forlagssje­f William Nygaard ble skutt og alvorlig såret utenfor sitt hjem i Oslo 11. oktober 1993. Dette bildet av Nygaard er fra Jon Michelets begravelse i vår.
FOTO: NTB SCANPIX Forlagssje­f William Nygaard ble skutt og alvorlig såret utenfor sitt hjem i Oslo 11. oktober 1993. Dette bildet av Nygaard er fra Jon Michelets begravelse i vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway