Fædrelandsvennen

Fredsprisv­inner er lege for voldtatte jenter på Edvardsens senter

Fredsprisv­inner Denis Mukwege er lege for voldtatte jenter som bor på Dina-senteret i Bukavu i Kongo. Senteret ble startet av Rune Edvardsen fra Kvinesdal.

-

– Jeg har møtt Mukwege et par ganger. Sammen med ledere fra Dina-senteret, møtte jeg ham for første gang i 2004. Det var et inspireren­de møte, forteller Rune Edvardsen, som er leder for Dinastifte­lsen og også evangelist og leder for Troens Bevis i Kvinesdal.

Forrige uke ble det klart at den kongolesis­ke legen og gynekologe­n Denis Mukwege og menneskere­ttighetsak­tivisten Nadia Murad har fått Nobels fredspris for sitt arbeid mot seksualise­rt vold som brukes som våpen i krig og vaepnede konflikter.

Mukwege driver sitt arbeid fra Panzi Hospital øst i Kongo. På sykehuset behandles kvinner for skader som følge av seksualise­rt vold. Der får også jentene fra Dina-senteret behandling.

MØTTE TO år GAMLE DINA

Dina-stiftelsen ble grunnlagt som følge av at Rune Edvardsen møtte blant andre to år gamle Dina og hennes mor i 2002. Toåringen var blitt voldtatt av to menn, og mora hadde ikke råd til behandling av skadene som var påført dattera. Edvardsen bidro til å skaffe Dina behandling.

En konsekvens av møtet ble at Edvardsen etablerte et hjem for voldtatte jenter i byen Goma i 2003, og året etter ble Dina-stiftelsen grunnlagt. Nå driver Dinastifte­lsen, som har hovedkonto­r i Kvinesdal, to sentre i Kongo, i byene Goma og Bukavu. Senteret i Bukavu ligger rundt to kilometer unna Panzi Hospital.

FRA TO TIL 16 år

– Senteret vårt tar inn voldtatte barn fra to-tre-års alderen opp til 15–16-års alderen. Dina-senteret har et samarbeid med Panzi Hospital, der Mukwege gjør operasjone­ne sine. Når det har vaert mye trafikk på sykehuset, har pasientene fått bo på Dina-senteret i forbindels­e med behandling og rekonvales­ens. Samtidig har våre jenter fått behandling på sykehuset, forklarer Edvardsen.

– I de årene jeg har hentet voldtatte barn fra ulike steder i jungelen, har de vaert innom Panzi Hospital og fått behandling der, fortsetter han.

Ansatte i Dina-stiftelsen har tett kontakt med Mukwege, som er overlege på Panzi Hospital. Utgiftene til operasjone­ne blir dekket av innsamlede midler fra organisasj­onen som driver sykehuset. Dermed får de voldtatte gratis behandling.

– 1100 BLIR VOLDTATT DAGLIG

Edvardsen påpeker at Denis Mukwege er en enorm kapasitet, men at arbeidet har hatt sin pris for ham personlig.

– Mukwege har vaert både populaer og upopulaer. Hjemmet hans, der familien hans bor, har blitt angrepet. I det politiske landskapet har han vaert en viktig stemme, sier evangelist­en, som opplyser at 1100 kvinner daglig

 ??  ??
 ?? FOTO: DINA-STIFTELSEN ?? Fredsprisv­inner Denis Mukwege.
FOTO: DINA-STIFTELSEN Fredsprisv­inner Denis Mukwege.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway