Fædrelandsvennen

Skole er ikke et internt anliggende

-

Interesseo­rganisasjo­nen Utdannings­forbundet (UF) iler til og forsvarer laerernes tariffavta­le, etter at Oxford Research understrek­er at avtalen ikke må vaere begrensend­e for debatten om fremtidens skole. Tilsvaret er både forventet og understrek­er vårt poeng.

●●Vi påtar oss det fulle ansvaret for at enkelte kan ha misforståt­t, slik som UF har gjort. Vi skal likevel ikke holde det mot UF at de grep muligheten for å fremheve sine argumenter for status quo.

Vi har altså ikke fremført en kritikk av tariffavta­len eller innholdet i denne, ei heller kritisert de som jobber i skolen. Og vi har heller ikke skissert en alternativ løsning på hvordan skolen burde organisere­s. Det vi har gjort, er å påpeke at de tiltak som gjennomfør­es ofte er flikking på et bestående system og at debattene knytter seg til enkeltdele­r av dagens skolesyste­m. Vi diskuterer alle ferier, lekser og sommerskol­e - men sjeldent i sammenheng!

Dette poenget understrek­er, heller enn imøtegår nestledere­n, ved å vise til en rekke tiltak knyttet til frafall som i sin natur ikke gjør noe med grunnskole­ns eller videregåen­de skoles rammer. For eksempel vises det til Ny Giv. Den besto blant annet av intensivop­plaering som var et stunt i 3 år, og ble avsluttet i 2013. SSBS evaluering kunne ikke vise til effekter av dette tiltaket. Om man tenker at årsaker til frafall også kan vaere å finne i hvordan skolen er strukturer­t og organisert, vil de aller fleste av de tiltakene som nevnes, vaere å forstå som måter å fjerne symptomer på og ikke årsakene. Den utålmodigh­eten Oxford Research målbaerer med hensyn til mer radikale grep, blir bare overgått av den selvtilfre­dshet UF legger for dagen på vegne av aktører i norsk skole. Det er forstemmen­de og heldigvis en tilfredshe­t få i det offentlige Norge deler. Trolig heller ikke de 17.200 som droppet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway