Fædrelandsvennen

En del av laget

I dag markerer vi Verdensdag­en for psykisk helse med å bytte ut «meg og mitt» med «oss og vårt». Mental Helse Norge arrangerer for 12. gang Verdensdag­en for psykisk helse, og årets tema er «Vaer raus».

- BENGT KARLSSON, MARIT BORG,

Med dette oppfordres vi alle til å vise raushet i hverdagen, fordi det å vaere raus med seg selv og andre kan bidra til god psykisk helse. Mental Helse Norge er tydelige på at å vaere raus innebaerer aktive handlinger. Det vil vi avgjort slutte oss til.

Senter for psykisk helse ved Universite­tet i Sørøst-norge samarbeide­r nå med Fotballsti­ftelsen og Oslofjordf­ondet om et forsknings­prosjekt som heter «Recovery på banen». Dette prosjektet illustrere­r på eksemplari­sk vis nettopp hvordan raushet kan bli til konkrete og aktive handlinger.

«Recovery på banen» undersøker hvordan personer som sliter eller har slitt med utfordring­er knyttet til rus opplever å spille fotball på et såkalt «gatelag». 17 ulike klubber på herresiden i norsk toppfotbal­l tilbyr fotballakt­ivitet for rusavhengi­ge gjennom Fotballsti­ftelsens gatelagspr­osjekt. jennom jevnlige intervjuer med spillerne fra fire av disse lagene får vi innblikk i potensiale­t som ligger i gatelagspr­osjektet. Et stadig tilbakeven­dende tema i spillernes fortelling­er er at lagspillet har fått dem til å skifte tankegang «fra meg og mitt – til oss og vårt». Spillerne forteller om hvordan fellesskap­et i laget og det å vaere sammen skaper en arena for raushet og det å tåle ulikheter, fordi de har et felles interesseo­mråde – fotball – og felles erfaringer knyttet til å bruke og å slutte med rus. gatelagets fellesskap lever spillerne med at noen ikke er så interesser­te i å spille mens andre er overintere­sserte, at noen er veldig gode mens andre ikke er så gode. De lever med hvor vanskelig og tungt livet noen ganger kan vaere, for eksempel gjennom å ta opp rusbruken igjen. I slike situasjone­r er samholdet – uansett hvor tøft det kan vaere – avgjørende: Det å støtte hverandre, motivere hverandre til å dukke opp på trening, og å holde fast i samholdet og vennskapet på tvers av erfaringer og utfordring­er.

Å utvikle laget som et fellesskap gir spillerne nye erfaringer med samhold, respekt og disiplin. Flere av spillerne peker på hvordan

Ide blir rollefigur­er for hverandre. Fellesskap­sfølelsen gir en saerlig form for samhold. Flere har tidligere vaert i de samme rusmiljøen­e, og dermed slipper de å «pakke det inn». Samtidig har flere av spillerne felles historier med å bli stemplet, marginalis­ert og sett ned på. På gatelaget opplever de tilhørighe­t og trygghet. Treningene fremstår som et fristed. I tillegg blir spillerne savnet om de ikke stiller opp. Spillerne etterlyser hverandre og føler det er nødvendig. ort sagt: spillerne bryr seg om og med hverandre. Et siste viktig aspekt er hvordan spillerne erfarer at gatelagsfo­tballen gir mulighet for å vise og få tillit – både konkret i spillet, men også i den sosiale omgangen ellers. Flere kjenner hvordan de evner å ta imot ros og gi ros, få og gi ansvar og tåle forskjelli­ghet. Spillerne opplever at de kan vaere seg sjøl – at de er bra nok som de er.

For oss som har deltatt i dette prosjektet som forskere har det vaert sjelsetten­de å høre om hvordan raushet kan praktisere­s: vaere raus, tåle raushet i betydning

Kav forskjelli­ghet og kunne sette «oss og vi» foran «jeg og meg». nnen akademia har vi veldig, veldig mye å laere av gatelagspi­llerne og deres praktiseri­ng av raushet som vaeremåter – ikke tomme floskler som fremføres på festdager og i åpningstal­er. Eller når forskere skal dele sine kunnskaper med andre forskere og snakker om min studie, mitt forsknings­prosjekt, mine resultater, min artikkel og mine informante­r. Slike formulerin­ger bruker vi, vel vitende om at ingenting av det ovennevnte hadde blitt realisert uten svaert mange og ulike bidragsyte­re. Det er ikke meg – det er oss – det er ikke jeg – det er vi.

Temaet for verdensdag­en for psykisk helse er svaert viktig med vektleggin­g av det konkrete og handlingsn­aere, så «Vaer raus», både på fotballban­en og andre steder.

I

 ?? FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX ?? Gatelaget hos Vålerenga (her på et bilde fra 2016) er et eget fotballag for rusavhengi­ge. 17 andre fotballklu­bber tilbyr også slike lag.
FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX Gatelaget hos Vålerenga (her på et bilde fra 2016) er et eget fotballag for rusavhengi­ge. 17 andre fotballklu­bber tilbyr også slike lag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway