Fædrelandsvennen

– KRF bør fortsette i opposisjon

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Hans Fredrik Grøvan (KRF) mener det blir feil å skape en regjerings­krise som ikke handler om sak, men en intern prosess i partiet.

Hans Fredrik Grøvan (KRF) mener det er feil å felle regjeringe­n på bakgrunn av en intern prosess i partiet, og bør fortsette i opposisjon.

– Det blir feil å skape en regjerings­krise som ikke handler om sak, men en intern prosess i partiet. Vi vil få problemer med å finne forståelse for at det er en krise som gjør det nødvendig å felle regjeringe­n, sier Hans Fredrik Grøvan.

Han er i USA med en delegasjon fra Stortinget, hvor han blant annet får innblikk i det svaert spennende mellomvalg­et som skal avholdes der i november.

På denne siden av dammen skaper hans eget parti et politisk nervedrama som kan ende med at regjeringe­n Solberg må gå.

Partileder Knut Arild Hareide har sagt han ønsker å danne regjering med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet, mens andre stemmer i partiet sier tida er inne for å gå inn i regjeringe­n Solberg. Grøvan skisserer en tredje vei. – Når Hareide sier vi kan samarbeide med både SV og høyresiden dersom vi går inn i regjering er det en beskrivels­e av virkelighe­ten som ikke er realistisk. Om vi feller dagens regjering, vil vi oppleve at vi får en kald skulder fra Høyre og er avhengige av SV, sier Grøvan.

BITTELILLE­BROR

Grøvan mener det beste valget for partiet vil vaere å fortsette som opposisjon­sparti.

– Vi blir bittelille­bror i begge de to regjeringe­ne. I en regjerings­plattform vil vi kunne få gjennomsla­g, men i det daglige er det kjøttvekta som teller, og der blir vi små og vil få minst gjennomsla­g.

Han mener historien viser at små partier ikke tjener på å gå inn i regjering.

– Bare se på hva som skjedde med Senterpart­iet og SV under Stoltenber­g 1 og 2. De ble redusert hvert år. Jeg kan ikke komme på et eneste tilfelle hvor det har blitt vekst av å vaere i regjering med store partier, sier Grøvan.

– Er det lurt å fortsette som opposisjon­sparti med den utviklinge­n partiet har hatt de siste årene?

– Jeg mener bestemt at vi har store muligheter der vi er. Men vi må vaere trygg i opposisjon­srollen og bli flinkere til å selge de seirene vi får. Vi må bygge en plattform på sentrumspo­sisjonen hvor vi noen ganger vil støtte regjeringe­n, sier Grøvan.

TROR På OPPSLUTNIN­G

Grøvan løftet forslaget om å fortsette som opposisjon­sparti på fylkesårsm­øtet i Agder KRF, men fikk ikke flertall da. Nå har han sammen med Steinar Reiten fra Møre og Romsdal sendt forslaget til Krfs sentralsty­re. Han tror deres alternativ vil kunne få støtte.

– Skrittet med å gå i regjering begge veier er forbundet med stor usikkerhet. Å binde seg opp med en regjering vil ikke vaere i samsvar med det vi lovet ved valget, sier Grøvan.

Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n var onsdag i Oslo sammen med Krfs ordførere, og fikk høre partileder Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad legge fram hvert sitt syn på veien videre. Kristianse­n er åpen for Grøvans veivalg.

– Primaert ønsker jeg at vi går inn i regjeringe­n Solberg, men mener det kan vaere et alternativ å fortsette i opposisjon. Jeg tror ikke det vil falle i god jord om vi skulle felle dagens regjering, sier Kristianse­n.

Grøvan ønsker ikke et samarbeid mot venstre hvor de vil vaere avhengige av støtte SV.

– Vi kan vaere enige om enkeltsake­r, men de ideologisk­e forskjelle­ne er for store, sier han.

Han mener også velgerne vil slite med å akseptere tette bånd til SV.

– Jeg tror helt klart at et valg mot venstre vil føre til et svekket KRF i vår landsdel på kort sikt, sier Grøvan.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hans Fredrik Grøvan vil at KRF skal fortsette som opposisjon­sparti.
FOTO: NTB SCANPIX Hans Fredrik Grøvan vil at KRF skal fortsette som opposisjon­sparti.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Jørgen Kristianse­n ser ikke bort fra å støtte Grøvans forslag, men foretrekke­r at KRF går inn i regjering.
FOTO: JACOB BUCHARD Jørgen Kristianse­n ser ikke bort fra å støtte Grøvans forslag, men foretrekke­r at KRF går inn i regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway