Fædrelandsvennen

Fastlåst om ny byvekstavt­ale

Ordfører Harald Furre (H) kom ingen vei da han tirsdag diskuterte byvekstavt­alen med samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp).

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Nå jobbes det med en alternativ løsning for å sikre at Gartnerløk­ka bygges ut.

Møtet med Dale skjedde i forkant av en markering av byggestart på E 39 på tirsdag.

– De står fast på at om vi vil ha statlige penger, må vi nå målet om nullvekst i biltrafikk­en. Det er opp til byene selv å finne ut hvordan. Vi får nok aldri en Frp-er til å ta ordet bompenger i sin munn, sier Harald Furre til Faedreland­svennen.

Jon Georg Dale (Frp) markerte byggestart på E 39 ved å ta et tak med grabben på en av Af-gruppens gravemaski­ner.

– Jeg håper at jeg, om ikke med Guds hjelp, så i hvert fall med Krfs hjelp, kan vaere med på å åpne denne veien, sa Dale.

Det er ventet at veien til Mandal er ferdig om fire år. Hele utbygginge­n av firefelts vei til Stavanger kan vaere ferdig innen 12 år.

FASTLÅST

Mens utbygginge­n av vei mellom storbyene går raskt, er det verre med de samferdsel­sprosjekte­ne som blir bygd ut inne i byene. I Kristiansa­nd skal disse finansiere­s av en byvekstavt­ale.

Denne avtalen skal sikre statlige midler til utbygginge­r og kollektivd­rift i Kristiansa­nd. Men situasjone­n er fastlåst siden bystyret vil ha løfter om hva staten kan stille opp med og en klar melding fra Frp-statsråden om at man ikke kommer utenom bompenger for å nå nullvekstm­ålet.

– Det er opp til lokalpolit­ikerne om man vil ha byvekstavt­ale og hvilken dimensjon man vil ha på prosjekten­e. Vi har levert flere hundre millioner til de fem nest største byene og det viser at vi er i posisjon til å inngå byvekstavt­aler med dem som vil det, sier Dale.

NULLVEKST

Kritikerne av byvekstavt­alen i Kristiansa­nd mener at den inneholder altfor dyre prosjekter, noe som igjen fører til at det må kreves inn mye bompenger når prosjekten­e skal finansiere­s.

– Er prosjekten­e i Kristiansa­nd og andre byer for luksuriøse?

– Jeg mener ingen ting om det jeg ikke har ansvar for. Når de har ansvar lokalt så får de ta det. Og så må de klare å gjøre det slik at man når nullvekstm­ålet.

– Og her mener mange at det ikke er mulig uten at det i hvert fall blir krevd inn i hvert fall noe bompenger?

– Vi vet fra mange byområder at det er mulig både å få finansiert de tiltakene man trenger og å få ned kostnadene. Og når vi nå besøker Nye veier er det et godt eksempel på at det er mulig å få ned prosjektko­stnadene. Da får man også ned belastning­en for bilistene. Så dette er viktig at man gjør også i byområdene

UTSATT

Etter møtet med Jon Georg Dale har ikke Harald Furre fått håp om noen fortgang i arbeidet med byvekstavt­ale. Han sier til Faedreland­svennen at det får vente til etter valget i 2019.

Men ved årsskiftet 2019/2020 er det også slutt på dagens bompengepe­riode. Nå jobbes det derfor på spreng for å forlenge dagens ordning. I forslaget som er sendt ut på høring blir bommene stående der de er i dag, men det blir to kroner dyrere for personbil (prisen blir 23 kr) og koste 11 kroner for elbiler.

– Vi må få i land den forlengels­en slik at ikke utbygginge­n Gartnerløk­ka glipper. Så må vi ta opp igjen arbeidet med byvekstavt­ale når premissene fra staten er tydeligere, sier Harald Furre.

TRE MILLIARDER

Utbygginge­n av Gartnerløk­ka vil koste tre milliarder. 1,8 må komme fra bompenger, mens staten vil bidra med 1,2 milliarder. Bompenger er en forutsetni­ng for å få statlige midler.

– Hvis vi får på plass Gartnerløk­ka, forlengels­e av bompengeor­dningen og belønnings­midler med staten, er viktige deler på plass, sier Furre.

Det er også en usikker faktor hva som skjer med ringveien rundt Kristiansa­nd. Når den er på plass, vil de redusere gjennomgan­gstrafikke­n betydelig og belastning­en på Gartnerløk­ka mindre.

Nye veier kan ikke si noe årstall for oppstart.

– Vi har nå konsentrer­t oss om utbygginge­n av E 39 vestover. Men nå går vi inn og starter arbeidet med ringveien og ser på hvordan vi kan gjøre det på best mulig måte, sier Ingrid Dahl Hovland, administre­rende direktør i Nye Veier

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) markerte tirsdag byggestart for E 39 mellom Kristiansa­nd og Mandal. Mens utbygginge­n av vei mellom storbyene skyter fart, er det mer trøbbel for å få på plass byvekstavt­alene. De skal sikre utbygginge­ne inne i byene. Ordfører Harald Furre (t.v.) jobber med å forlenge dagens bompengeor­dning fram til en slik avtale er på plass.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) markerte tirsdag byggestart for E 39 mellom Kristiansa­nd og Mandal. Mens utbygginge­n av vei mellom storbyene skyter fart, er det mer trøbbel for å få på plass byvekstavt­alene. De skal sikre utbygginge­ne inne i byene. Ordfører Harald Furre (t.v.) jobber med å forlenge dagens bompengeor­dning fram til en slik avtale er på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway