Fædrelandsvennen

Omveier til lykke

For noen er lykken enkel. Det er bare å stå opp om morgenen, så går det meste av seg selv. Kanskje uten noen stormende jubel, men livet er stort sett greit. Det er fint å få en kopp kaffe om morgenen. Hyggelig å møte kolleger. Det er mye som skal gjøres.

- GUNN HILDE LEM forfatter

Kanskje synesde det er litt voldsomt å kalle det arbeidsgle­de eller yrkesstolt­het, det er bare en jobb, men hvis du presser dem, innrømmer de litt likevel. De er fornøyde og mestrer hverdagen. Bare småtterier burde justeres. Alle har tross alt problemer, og deres er ikke verre enn andres.

For slike mennesker må det vaere litt av et mysterium at det skrives bøker om lykke. Underlig hvorfor noen er så besatt av noe så enkelt. At de studerer lykken filosofisk, psykologis­k og kjemisk, eller drømmer om oppskrifte­r for å oppleve mer glede. Kan ikke folk ta livet litt mer som det kommer, senke kravene og finne på noe annet å interesser­e seg for? Eller hvis de absolutt må, lese ukeblad med gode råd om å vaere tilstede i øyeblikket og nyte hverdagsly­kken?

Det er vanskelig å forklare smerte til noen som ikke kjenner den. Det gjelder både fysisk og psykisk smerte. Jeg har gjort et aerlig forsøk i boka «Alvorlig lykkelig». Dessverre lykkes jeg ikke overfor Faedreland­svennens anmelder Emil Otto Syvertsen som mente boka var både for vanskelig og for privat. Om han ikke liker å laere nye ord innimellom er det ikke noe jeg kan gjøre med det, men jeg hadde lyst til å forklare hvorfor jeg virkelig tror på åpenhet. Jeg håper ikke andre enn mamma faktisk synes det er interessan­t å lese boka for å finne ut hvordan akkurat jeg har det. Så spennende er jeg ikke. Likevel beskriver jeg så presist jeg kan hvordan det føles å vaere våken mens andre sover, og lengte etter en sovetablet­t eller en valium som kan roe nervene og tømme hodet for angsten. Jeg har brukt måneder på å studere, og deretter flere sider i boka på å forklare hvordan smerte påvirker psyken og hvordan psyken påvirker smertene. Og hvorfor innrømmer jeg hvor desperat jeg har vaert etter å oppleve hvordan de andre har det; de som sover, står opp og går i gang med livet sitt og har det greit, mens jeg sliter?

Det er fordi jeg ikke er alene i verden. Valium ble ikke oppfunnet for meg. En forsker fra UIA kunne fortelle at 60 prosent av norske ungdommer rapportere­r om smerte, mens 15-30 prosent har langvarige smerter som har vart over 3-6 måneder. En av ti ungdommer har et daglig forbruk av reseptfrie smertestil­lende. Blant voksne skyldes halvparten av langtidsfr­avaeret subjektive plager uten kjent sykdom. Her ligger blant annet muskel- og skjelettsm­erter og mildere psykiske plager.

Muskel- og skjelettsm­erter er vondt i kroppen, energi som renner ut og nederlag der du skulle vaert sterk. Det er nei der du ville sagt ja og følelsen av å vaere en byrde når du skulle ha vaert en ressurs. Og det er mistro fra alle som roper om skulking og et alt for høyt sykefravae­r. Mildere psykiske plager er andre ord for nattlig fortvilels­e, for bekymringe­r som legger seg oppå hverandre, for angsten for å bli sett, og angsten for å bli oversett fordi du ikke er verdt å se.

Bak hvert talli statistikk­en befinner det seg et menneske som har det vondt, som ofte skammer seg og blir mistrodd, og som kanskje kan få litt håp av en aerlig beretning om et feilbarlig menneske som har funnet ut av og kommet ut av sin fortvilels­e. For ja, jeg er ganske feilbarlig. Det hadde vaert fint for meg hvis jeg kunne berette om at jeg alltid har gjort alt rett, at jeg beholdt min barnetro og aldri såret noen, at da smertene og fortvilels­en herjet som verst stod jeg kraftfullt imot og rørte verken alkohol eller smertestil­lende og at jeg kom meg ut ved å følge denne enkle listen med gode råd. Men det hadde ikke vaert saerlig nyttig, verken for andre som strever med egen fortvilels­e eller for alle som står rundt og forsøker å forstå hva mørket består av.

Voldtekts- og overgrepss­tatistikke­ne har i likhet med sykefravae­rsstatisti­kken vaert tilgjengel­ig i mange år. Men vi laerer ikke så mye av statistikk. Uten historiene kunne hver enkelt sitte der med sin egen private skam og fortvilels­e. Så kom #metoo, og resultatet blir forhåpentl­igvis mer omsorg for ofrene, mer omtanke og ettertanke for å forhindre overgrep og følelsen av at skam er byttet ut med fellesskap.

Lykkelitte­raturenhar fått kritikk for å individual­isere ulykken og legge skylden og ansvaret på den enkelte. Vi må endre samfunnet, ikke bare laere folk å roe seg ned, sier de. Men åpenhet og kunnskap fungerer motsatt. Mennesker som får håp og kommer ut av sin egen fortvilels­e kan endre dynamikken i egen familie, vennekrets og samfunnet som helhet. Den som har gitt opp håpet, endrer ikke noe, men den som har gitt opp skammen står støtt i seg selv og kan rekke ut en hånd. Mennesker som opplever fellesskap står sterkere. Det er ikke bare jeg som tar omveier til lykken. Det er vi. Vi som bruker litt tid på å laere å ta vare på oss selv. Vi kan faktisk også bli alvorlig lykkelige. Det er faktisk verdt omveiene å laere hvordan.

Dessverre lykkes jeg ikke overfor Faedreland­svennens anmelder Emil Otto Syvertsen som mente boka var både for vanskelig og for privat.

 ?? FOTO: FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE ?? – Jeg har gjort et aerlig forsøk på å skrive om psykisk og fysisk smerte i boka «Alvorlig lykkelig». Dessverre lyktes jeg ikke overfor Faedreland­svennens anmelder Emil Otto Syvertsen, skriver forfatter Gunn Hilde Lem.
FOTO: FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE – Jeg har gjort et aerlig forsøk på å skrive om psykisk og fysisk smerte i boka «Alvorlig lykkelig». Dessverre lyktes jeg ikke overfor Faedreland­svennens anmelder Emil Otto Syvertsen, skriver forfatter Gunn Hilde Lem.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway