Fædrelandsvennen

Ny utredning av havnesaken

Formannska­pet har vedtatt å gå videre med planene om flytting av containerh­avna til Kongsgård-vige.

- BERNT ALBERT BERNT H. UTNE

Parallelt meddette skal «administra­sjonen utarbeide et grundig notat om muligheten for å legge containerh­avna til Kmvområdet kombinert med dryport på Dalane».

Det er uheldig at man i denne viktige og vanskelige saken nøyer seg med å utarbeide et internt notat i stedet for å innhente en uhildet, faglig, ekstern utredning. En utredning vil kunne innhentes i løpet av 6 måneder – slik det ble gjort i Moss. Og det vil koste lite. Nå risikerer man å få den politiske kostnaden at mange ikke vil feste tilstrekke­lig lit til en rent intern gjennomgan­g av saken. ed den vurderinge­nsom nå skal foretas, vil det vaere et sentralt spørsmål om KMV m/dryport kan ivareta containerh­avnas arealbehov. Spørsmålet blir da hvilket arealbehov som skal legges til grunn. I rådmannens innstillin­g er arealbehov­et i Kongsgård-vige anslått til 110 daa. Men, dette arealbehov­et er basert på en forutsetni­ng om mer enn en firedoblin­g av containerv­irksomhete­n frem til 2065.

I 2017 håndterte Lagmannsho­lmen 46.310 TEU (20 fots containere),

Ven nedgang på 14.7 % fra året før. Lagmannsho­lmen har en kapasitet på 100.000 TEU og har med andre ord en ledig kapasitet på cirka 54 %. Med unntak av Oslo har alle de store havnene i Sørøst-norge en ledig kapasitet på mer enn 50 %. Dette viser at en firedoblin­g av containerv­irksomhete­n er helt urealistis­k.

Til sammenlign­ing kan vises til Sitma-rapporten (2012), side 62:«I skissepros­jektet for flytting av containert­erminalen til Kmv-bukta ble det antatt et arealbehov på 52 daa for ivaretakel­se av en samlet årlig kapasitet på 90.000-120.000 TEU». 52 daa ble altså ansett tilstrekke­lig til å håndtere mer enn en dobling av dagens virksomhet. En kombinasjo­nsløsning med dryport på Langemyr vil i vesentlig grad redusere arealbehov­et i havna. Også av den grunn må arealbehov­et utredes på nytt. etaljerte kartstudie­r av sjøkart viser at det er fast bunn et stykke ut fra Nordodden. Ved forlengels­e av Glencores kai på Nordodden i retning Lagmanshol­men vil det på nordsiden (innsiden) av kaiutstikk­eren kunne dannes et naturlig havnebasse­ng som burde gi rom for to containers­kip samtidig. Dybdeforho­ldene i området er gode, og mer enn tilstrekke­lige for alle typer skip. En slik utbygging vil ikke påvirke ferjetrafi­kken. Det bør derfor utredes om en slik løsning er praktisk gjennomfør­bar.

Bunnforhol­dene i havna har vaert et mye omtalt tema. I havnestyre­ts møte 09.09. opplyste prosjektle­der Odd-leif Berg at «når du skal ned på hundre meter, blir kostnadene formidable». At en ved utfylling må «ned på hundre meter» stemmer dårlig med det

Dsom fremgår av Sitma-rapporten, side 50 og sjøkart. Dersom det foreligger grunnunder­søkelser som kan bekrefte uttalelsen, burde det vaere en enkel sak å dokumenter­e dette – noe Berg også tidligere er blitt bedt om. Eventuell feilinform­asjon er en alvorlig sak. Det gjelder i saerlig grad fordi det kan ha vesentlig betydning for kostnadsvu­rderingen. Etter Sitma-rapporten avga Xstrata (Glencore) 18.01.2013 høringsutt­alelse, hvor bedriften skriver at «ny havn på Kmvområdet er det mest gunstige» for nikkelverk­et. I brevet understrek­es at en slik plassering vil gi «betydelig miljøgevin­st i form av redusert transport». I Sitmarappo­rten, side 32 er det anslått at merkostnad­ene for Elkem og Xstrata ved flytting til Kongsgårdv­ige ville beløpe seg til 1,2 mill kr årlig (kilde: Årikstad Transport AS).

Under forutsetni­ng av at det ikke foretas inngrep som hindrer driften eller fremtidig utvikling må det antas at Glencores holdning til Kmv-alternativ­et fortsatt er gjeldende.

Ved en ny utredning bør det også vurderes om Statoils drivstoffa­nlegg i Kolsdalsbu­kta kan flyttes ved å bygge nytt regio- nalt anlegg i moderne fjellanleg­g innenfor E 39 med bunkringss­tasjon/etterfylli­ng i ny kaifront ved sjøen. En slik løsning vil kunne sikre adkomsten til hovedveine­ttet uten at boligområd­er belastes. Det er en statlig oppgave å sikre alle deler av landet tilstrekke­lig tilgang på drivstoff, og vesentlige deler av disse kostnader må derfor søkes ivaretatt/dekket over statsbudsj­ettet. Ved en slik løsning vil en få frigjort arealer som tidligere ikke har vaert vurdert, og som vil medføre mindre behov for utfylling i sjøen. lere og flereinnse­r at byen av utviklings­messige grunner ikke kan la containerh­avna bli vaerende på Lagmannsho­lmen. Forslaget om ny havn i Kongsgård-vige er basert på helt urealistis­ke vekstprogn­oser. Det er derfor svaert viktig at alle som er opptatt av å beholde byens posisjon som havneby, bidrar til at alternativ­et Kmv-området med dryport på Langemyr nå blir gjenstand for en grundig og fullverdig, ekstern vurdering.

F

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway