Fædrelandsvennen

Behov for en kritisk bistandsde­batt

Et grelt eksempel fra Zambia viser nok en gang at norsk bistandsde­batt ikke bare bør handle om å nå én prosent av bruttonasj­onalinntek­ten (BNI).

-

Få dager etter at Solberg-regjeringe­n la fram et statsbudsj­ett med en gledelig økning av bistandsbu­dsjettet, som neste år vil utgjøre én prosent av BNI, publiserte Aftenposte­n en sak om Zambias president. Edgar Lungu går til innkjøp av et overdådig luksusfly til rundt 400 millioner kroner. Prisen har blitt så høy blant annet fordi den zambesiske presidente­n ønsket spesialdes­ignet interiør. Den samme presidente­n bygget i fjor det som kan kalles et palass for 35 millioner kroner i Swaziland.

Dette er relevant for bistandsde­batten her hjemme fordi norske bistandspe­nger i en årrekke har gått til nettopp Zambia. Gjennom årenes løp har Norge gitt 15 milliarder kroner (i 2017-verdi) til landet. De siste 50 årene har Zambia vaert den femte største mottakeren av norsk bistand. pengene har gått til ulike formål, blant annet flere hundre millioner kroner til det i utgangspun­ktet gode formålet å slette Zambias gjeld. Tanken har vaert at det fattige landet ikke skal måtte bruke penger på å nedbetale renter og gjeld, men på å skape utvikling for landets innbyggere. Også derfor et det provoseren­de at luksusflye­t finansiere­s med et nytt låneopptak. I tillegg slo en evaluering av bistanden til Zambia, gjengitt i Bistandsak­tuelt i fjor, fast at «mye av innsatsen ikke har skapt utvikling og varige spor». Det er en drepende karakteris­tikk.

De siste årene er bistanden riktignok trappet noe ned. Men i løpet av 2017 og 2018 går det like fullt 170 norske millioner til Zambia.

som verdens rikeste land har Norge et åpenbart ansvar for å hjelpe mennesker født inn i langt fattigere land. Og i debatten om historier som den fra Zambia, må man også alltid spørre om det ikke vil ramme fattige mennesker ytterliger­e hvis rike land reduserer sin bistand på grunn av ledernes dumskap.

men det må også vaere en forutsetni­ng at bistandsbu­dsjettene tåler et kritisk søkelys. Inkludert diskusjone­r om hva pengene går til og om det bør stilles krav til hva statsoverh­odene i mottakerla­ndene bruker store summer på. Slike debatter bør saerlig alle som er opptatt av et høyt bistandsni­vå bidra til.

Som verdens rikeste land har Norge et åpenbart ansvar for å hjelpe mennesker født inn i langt fattigere land.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Zambias president Edgar Lungu har inngått avtale om kjøp av et eget luksusfly til rundt 400 millioner kroner.
FOTO: NTB SCANPIX Zambias president Edgar Lungu har inngått avtale om kjøp av et eget luksusfly til rundt 400 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway