Fædrelandsvennen

Lasse Fridstrøm

Hvis privatbili­stene skal bidra i klimakampe­n er det elbil som gjelder, ifølge forsker Lasse Fridstrøm i Transportø­konomisk Institutt.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Hvis man skal tenke miljøvennl­ig, hva slags bil bør man da kjøpe? – Da er det elbil som gjelder. De har ikke noen utslipp.

Mange sier at elbilene øker presset på strømmen og at man øker produksjon­en av forurensen­de kilder som kullkraft?

– Det stemmer ikke. I Europa har vi et kvotesyste­m for klimagassu­tslipp. Det er alle kraftverke­ne i Eøs-området med på. Taket for utslipp er satt. Utslipp et sted fortrenger utslipp et annet sted, slik at strøm brukt til elbiler ikke øker klimagassu­tslippene.

Er elbil dermed svaret på våre transportu­tfordringe­r?

– Det er mer omfattende å svare på. Elbiler er billigere å bruke. Hvis det koster én krone i energiutgi­ft å kjøre en kilometer med bensinbil, så koster det 20 øre med elbil. Det gjør det mye billigere å bruke bil. Ifølge all økonomisk logikk vil det føre til at biltrafikk­en går opp. Der har vi noen utfordring­er. Jo flere elbiler man har, desto flere kilometer blir kjørt.

Er det da en god idé å satse på elbiler?

– Ja, fordi økningen er utslippsfr­i. Men det er andre utfordring­er. Det er like mange ulykker. Det er nesten like mye støy. Det er veislitasj­e og køer. Nullutslip­psbiler løser ikke alle problemer, men de løser noen. Det viktigste er at elbilene bidrar til at vi kan nå klimamålen­e i Norge, det er i hvert fall teknisk mulig. Uten elbiler når vi dem ikke. Det kan vi si helt kategorisk.

I en rapport fra 2013 stilte du spørsmål om det var mulig å nå utslipp på 85 gram CO2 per kilometer for nye biler solgt i 2020. Hvor er vi nå?

– Ha, ha. Den hadde jeg fortrengt. Hittil i år ligger vi på 74 gram. Det vil si at vi ligger godt foran det målet. Vi nådde målet i 2017, og kom da på 82 gram.

Det er da noe å ta med seg i disse dager med mange dystre spådommer om klima og forurensni­ng?

– Ja, absolutt. Hva er grunnen?

– Vi har etter hvert en veldig høy elbilandel i Norge. Vi har også en stor andel bensinmoto­rer med hybridtekn­ologi. For alle bensinbile­r, inkludert hybrider, så var utslippet cirka 94 gram per kilometer i 2017. Det er framskritt det også. Men jeg må legge til at tallene er hentet fra laboratori­er. I virkelighe­ten er utslippene en god del høyere.

Bidrar ikke bare elbiler til at folk kjøper seg en ekstra bil?

– Det er nok litt sånn. Men det ser ikke ut til at den effekten er så stor. For de fleste kommer elbil som en erstatning. Salget av dieselbile­r har gått kraftig ned. Vi kan nok si at elbiler erstatter dieselbile­r.

Kristiansa­nd vurderer bompenger også for elbiler. Tror du faerre kjøper elbil eller at det får flere over på buss?

– Det blir vel litt av begge deler. Men utslaget blir neppe saerlig stort.

Hvordan kan man få folk til reise mer miljøvennl­ig?

– Alle modeller viser at det er svaert vanskelig å få folk ut av bilene og over til kollektivt­ransport. Det skal sterke virkemidle­r til for å få effekter som monner. Dermed er det viktig å gjøre bilen mer miljøvennl­ig. Så må vi også huske at bil ikke er mindre miljøvennl­ig enn alle andre transportm­idler. Fly forurenser mye. Det er bedre å kjøre tre personer i en bil enn å kjøpe tre flybillett­er.

Er en personbil bare en dråpe i havet sammenlign­et med for eksempel flyreiser?

– Det er viktig å få biltranspo­rten mer miljøvennl­ig. Den står for 80 prosent av personreis­ene. Derfor må vi gjøre selve bilene mer miljøvennl­ige. De bør helst vaere helt utslippsfr­ie.

Flytrafikk­en, da?

– Ja. Det er et paradoks at mens Statens vegvesen, Bane Nor og Kystverket alle har retningsgi­vende mål om lave utslipp, så har Avinor først og fremst mål om trafikkvek­st. Det er rart at dette godtas av politikern­e. De kunne hatt klimamål som alle andre transporte­tater.

En klimarappo­rt som ble offentlig denne uken tegnet et ganske dystert bilde av framtida. Kan privatbili­ster gjøre noe med det?

– Da må jeg inn på noe av det mest irriterend­e i norsk klimadebat­t. Mange politikere og journalist­er snakker som om dette er et personlig og moralsk problem. Hver av oss er bare en av sju milliarder mennesker på kloden. Å appellere til at hver enkelt av oss skal leve på en annen måte er å pulveriser­e ansvaret. Dette må opp på politisk nivå. Jeg vil si det så sterkt som at de som appellerer til den enkeltes moral, bidrar effektivt til at vi ikke når klimamålet. Det virker mot sin hensikt å innbille folk at dersom alle er snille, så har de bidratt til å løse problemet.

Men om alle hadde hørt på det så hadde det vel hjulpet?

– Alle hører ikke på det. Det er problemet!

Hva bør vi da gjøre?

– Folk og foretak forfølger sine egne interesser. Derfor må man lage et system der egenintere­ssen sammenfall­er med samfunnsin­teressen. Når det er høyere skatter på det som er skadelig, så får folk egenintere­sse av å ikke kjøpe det – som for eksempel forurensen­de biler.

Elbil passer ikke for alle. Vil en ladbar hybrid hjelpe?

– De gir lavere utslipp enn en vanlig bensinbil. Men det kommer litt an på hvordan man sammenlign­er. De er tyngre enn en vanlig bil. Derfor avhenger det av hvordan den blir kjørt. Om den lades hver natt og primaert brukes til korte turer så blir det mye mindre utslipp enn en ren bensinbil. På langturer blir det mindre forskjell.

Har hybridbile­r som ikke er ladbare noe for seg?

– De gir litt lavere utslipp de også. Elmotoren er veldig energieffe­ktiv, saerlig ved lave belastning­er. Ved bykjøring er det en fordel å bruke elmotor. Den har virkningsg­rad på 85 til 90 prosent. En bensinbil har i beste fall 35 prosent, ved lav hastighet 1020 prosent.

Å appellere til at hver enkelt av oss skal leve på en annen måte er å pulveriser­e ansvaret.

 ?? FOTO: FLEMMING DAHL/SAMFERDSEL ?? Forsker Lasse Fridstrøm i Transportø­konomisk Institutt mener bilene bør gjøres mer miljøvennl­ige.
FOTO: FLEMMING DAHL/SAMFERDSEL Forsker Lasse Fridstrøm i Transportø­konomisk Institutt mener bilene bør gjøres mer miljøvennl­ige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway